Nyheter

Vil legge press på politikerne

Organisasjonen UTAD Critical håper politikerne vil ta tak i prosessene bak internasjonal adopsjon.

Lørdag skrev NRK om John Erik Aarsheim, som ble kidnappet fra sin biologiske familie i Colombia og adoptert til Norge i 1988.

– Er vi sikre på at alt foregår på lovlig vis?

Angelica Bråten fra Lier stiftet i fjor høst den frivillige organisasjonen UTAD Critical for å fremme et mer kritisk perspektiv på utenlandsadopsjon i den offentlige debatten. Nå vil organisasjonen legge et press på politikerne.

Vi ønsker at politikerne skal finne ut om flere utenlandsadopterte har blitt adoptert til Norge på ulovlig eller feilaktig grunnlag, sier Bråten og legger til:

Denne saken støtter oppunder det vi har prøvd å få frem siden i fjor høst – å spørre om hva vi faktisk vet om prosessen rundt utenlandsadopsjon. Er vi sikre på at alt foregår på lovlig vis?

Kritisk til uttalelser fra adopsjonsmyndigheter

I forbindelse med saken om John Erik Aarsheim har NRK vært i kontakt med Adopsjonsforum og Barne, ungdoms og familiedirektoratet. Både Adopsjonsforum, som er Norges største adopsjonsformidler, og Bufdir uttaler til NRK at de er overrasket over saken og at de aldri før har hørt om lignende tilfeller.

Bråten stiller seg kritisk til disse uttalelsene, da det ikke er lenge siden en lignende sak kom frem – om Magnus Roberto Rotbæk, som også ble kidnappet i Colombia og senere adoptert til Norge.

Adopsjonsforum og Bufdir sier dette er første gangen de har hørt om en slik sak, når det er kjent at det har vært flere tilfeller. De sier at det ikke er grunnlag for at norske adoptivforeldre skal bli skremt av dette, men når de benekter ulovligheter som har funnet sted blir jeg usikker på om informasjonen de gir ut er riktig, sier Bråten.

Håper staten tar nyhetene på alvor

Bråten håper nå at staten vil ta disse nyhetene på alvor og se nærmere på prosessen bak internasjonale adopsjoner til Norge.

Vi må ta ansvar for barna. Norske adoptivfamilier kan ha barn her på ulovlige grunnlag, avslutter hun.

Mer fra Dagsavisen