Nyheter

Dette er Idrettsrådets råd til det nye kulturrådet

Daglig leder Geir Skinnes i Idrettsrådet hilser et nytt kulturråd velkommen, og håper det kommer på beina for å styrke frivilligheten i kommunen. Her er hans råd til det nye rådet.

På hovedutvalget for kultur, idrett og frivillighets første møte for året den 4. februar vil blant annet leder Mads Hilden (Ap) og nestleder Herman Ekle Lund (MDG) opprette et kulturråd basert på Drammen Idrettsråd. Det hilser daglig leder Geir Skinnes velkommen.

– Politikerne ser tydeligvis et behov for å samle kultursektoren slik Drammen Idrettsråd har samlet idretten, og det er en tanke jeg støtter fullt ut. Sammen med Drammen Friluftsforum vil et nytt kulturråd styrke frivilligheten i den nye kommunen, og vi kan alle tre samarbeide for å gi frivilligheten enda bedre vilkår, sier Skinnes til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Dette er kulturpolitikernes ambisjoner for kulturlivet i Drammen

– Idretten er mer ensartet

I motsetning til det nye kulturrådet ble ikke Idrettsrådet stiftet politisk. Det kom til i 1999 etter at det åpnet seg opp muligheter for reklameavtaler for idrettsbevegelsen i byen, og de midlene ble brukt til å opprette en stilling i 70 prosent.

I etterkant har kommunen kompensert Idrettsrådet for bortfallet av den reklameavtalen, og Skinnes opplyser også at Idrettsrådet får tivoli-inntekter i forbindelse med 17. mai slik at de totalt mottar et sted mellom 700.000-800.000 kroner fra kommunen i året.

– Idretten så behovet og skaffet til veie penger til en stilling gjennom den reklameavtalen. Idretten så effekten det å stå samlet kunne ha, og at det lønnet seg for alle på sikt. Hvis vi hadde reist tilbake til 1999, da alt var nytt og ukjent også for idretten, hadde vi nok sett at det var utfordringer i oppstarten også der, men idretten i Drammen har lenge vært samstemt i at de tjener mer på å jobbe gjennom Idrettsrådet enn på egenhånd, forteller Skinnes.

Det mener Skinnes kan bli en av de største utfordringene til det nye kulturrådet.

– Idretten er nok litt mer ensartet enn det kulturen er. Uten at jeg er noen ekspert vil jeg si det er større spenn innen kulturen enn idretten, og det å få alle de aktørene til å jobbe sammen og akseptere at kulturrådet er noe alle vil tjene på blir utfordrende. Det å unngå den følelsen der noen av aktørene blir sjalu fordi det var noen andres tur til å bli prioritert det året er avgjørende for at det skal fungere, sier han.

– Å samle kulturaktørene kan bli utfordrende

Selv om han ikke har noen egen oppskrift for å unngå akkurat det, oppfordrer han spesielt de store aktørene til å innse at de kanskje må gi litt i begynnelsen for å få mer om noen år.

– For idrettens del er det ingen tvil om at det har lønnet seg i det lange løp, og det er den dugnadsånden og innstillingen en også må finne hos kulturaktørene. Noen må selge inn produktet, også må de ulike aktørene være med på at noen får mer enn andre enkelte år. En daglig leder i et slikt råd vil ha mulighet til å skaffe mer penger i potten gjennom ulike tilskuddsordninger og et samarbeid med kommunen som vil komme hele kulturfeltet til gode, sier han.

Skinnes peker også på at det er ting som politikerne kan gjøre for å legge forholdene for suksess bedre til rette.

– En godt definert samarbeidsavtale er veldig viktig her, slik idretten har med kommunen. Politikerne må sette klare premisser, og være konsekvente på at det er det nye kulturrådet som skal snakke kulturens sak inn til hovedutvalget slik at alle aktørene ikke går rundt ryggen på rådet og driver med lobbyvirksomhet på egenhånd. Den aksepten finnes i idretten og må også falle på plass i kulturen. Hvis ikke blir det anarki, forteller Skinnes.

LES OGSÅ: Idrettsrådet vil ha innendørsbane snarest

Bør bruke idrettens samarbeidsavtale som mal

Selv har han fått to nye kommuner med alle deres idrettslag inn i folden. På det samme møtet 4. februar vil offisielt også det nye Idrettsrådet tre i kraft med idrettslagene fra de to gamle kommunene Nedre Eiker og Svelvik.

– Gjennom et samarbeid med de tre gamle idrettsrådene har det blitt utarbeidet en rapport til Drammen kommune som ser på hvordan en skal organisere det nye idrettsrådet. Det arbeidsdokumentet som også innebærer samarbeidsavtalen med kommunen kan brukes som en mal for de andre rådene, sier han.

Satsingen «Aktive lokalsamfunn» har også fått mye skryt, og er noe kulturen håper å enten kopiere eller henge seg med på. Det er nå i all hovedsak finansiert av idretten selv, med litt midler fra kommunen.

– Idretten, friluftsliv og kulturen kan samarbeide om masse og for meg hadde det vært veldig bra å ha to andre daglige ledere jeg kunne snakke med om disse tingene. Både for vårt samarbeid og inn mot kommunen og politikerne hadde det vært en fordel om vi snakket som tre koordinerende daglige ledere for hvert vårt felt, sier Skinnes og fortsetter:

– Gjennom stiftelser som for eksempel Gjensidigestiftelsen og private midler har vi skaffet til veie en god del midler på egenhånd, og i samarbeid med kommunen har fått til mye bra gjennom det programmet. Skal det vokse og bli sterkere med aktiviteter innenfor kultur, idrett og friluftsliv må kommunen bidra med mer penger, forteller Skinnes.

Mer fra Dagsavisen