Nyheter

Drammen Frp gjenvalgte Ole Hovengen til nestleder

Lokallagsleder Jon Helgheim mener sentralstyret i Frp skjønner at de har fjernet seg fra grasrota.

Det var på årsmøtet i Drammen rådhus lørdag at Drammen Frp ga Ole Hovengen fornyet tillit som politisk nestleder, et verv han har hatt siden 2011. Forskjellen på dette og tidligere valg, er imidlertid at Hovengen for tiden er suspendert fra partiets fylkeslag som en reaksjon på hans aktivitet på Facebook-gruppa til Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).

Det var NRK som i oktober meldte at 28 Frp-ere på kommunevalgslistene hadde vært aktive på SIANs Facebook-gruppe, blant dem Ole Hovengen. Drammens Tidende fulgte opp med nyheten om at Hovengen etterpå ble suspendert fra sine verv i Viken fylkeslag for seks måneder, og med det fratatt muligheten for å stille til valg på fylkeslagets årsmøte som etter planen skal holdes i mars 2020. Hovengen trakk seg selv før saken styret opprettet om ham var ferdigbehandlet, og ble etter eget utsagn først klar over suspensjonen gjennom media en uke senere.

Ulik tolkning

Fylkesleder Liv Gustavsen i Viken Frp forklarte suspensjonsvedtaket slik til NRK 11. oktober: – Når disse sakene rulles opp av NRK på sensommeren, tydeliggjør partilederen at det skal ryddes opp og at slike holdninger ikke er forenelig med Frp-medlemskap. Da har vi kalt inn og hatt gode samtaler med dem som ble nevnt med navn i saken. Nå er vi ferdige med Hovengens sak, og han har altså fått denne reaksjonen.

Det var partileder Siv Jensen som ba alle fylkesledere i partiet gå gjennom og vurdere sanksjoner ved behov. Mens Viken-fylkesstyret altså vektla holdninger som uforenlig med å representere Frp i verv, tolker lokallagsleder i Drammen og vara til sentralstyret Jon Helgheim partilederens budskap annerledes.

– Det partiledelsen har sagt, er at det ikke er forenlig å være medlem av SIAN og medlem av Frp. Kommentaren til Ole som NRK har trukket fram, er noe man helt greit kan skrive, men det er forumet det er skrevet på som man reagerer på. Jeg skriver også på sider jeg ikke ellers er på, men da for å oppklare misforståelser eller feil, sier Helgheim til Dagsavisen Fremtiden torsdag.

LES OGSÅ: Frp-politiker sammenlignet Marians hijab med SS-uniform

Viktig styremedlem

Samme dag som Gustavsen begrunnet fylkeslagsstyrets beslutning, slo Helgheim fast at det ikke ville få noen betydning for Hovengens posisjon i lokallaget.

– Han beholder sine verv i Drammen. Vi anser oss nå som ferdige med saken, sa Helgheim da.

Det var heller ingen debatt om renominasjonen i Drammen Frp, opplyser han nå.

– Det har ikke vært noe tema engang. Jeg har informert om hva fylkesstyret gjorde, og vi har lagt det bak oss for lenge siden. Nå er vi godt i gang med et nytt år med nye muligheter – og Ole som en viktig del av det nye styret, sier lokallagslederen.

LES OGSÅ: Forebyggende-leder i politiet sier det kan komme flere saker mot SIAN

– Har kanskje fjernet seg fra grasrota

Ifølge DT sa Jon Helgheim på lørdagens årsmøte også at partiet trenger å bli tøffere, tydeligere og å skille seg ut.

– Sentralstyret, der jeg er så heldig å være vara, har bedt om tilbakemeldinger fra lokallagene. Jeg tror de skjønner at de kanskje har fjernet seg litt fra grasrota og ønsker at vi skal ta opp viktige problemstillinger, sa han til partifellene i Drammen.

– Er Ole Hovengen en slik grasrot-representant som dere i Sentralstyret i så fall etterlyser?

– I den forbindelsen jeg sa det, handlet det ikke om ham. Det var en oppfordring som har gått ut til årsmøtene å å diskutere det, rett og slett. Det som skjer kan også skyldes regjeringsdeltakelse og kompromisser. Men at noen har inntrykk av at partiet har fjernet seg fra grasrota, tar sentralstyret på alvor.

– Gikk fylkesstyret i Viken Frp etter din mening lenger enn signalet fra partileder Siv Jensen tilsa, da de suspenderte Hovengen?

– Det har jeg ingen kommentar til. Jeg kjenner ikke til hvilke vurderinger som er blitt gjort. Jeg var ikke med på å behandle den saken, fordi jeg var inhabil som leder for Drammen Frp.

I tillegg til Hovengen, ble organisatorisk nestleder Henrik Sand Martinsen, kasserer Christine Holm Olsen og studieleder Ulf Erik Knudsen gjenvalgt. Helgheim var ikke selv på valg, og fortsetter dermed som leder. Også Jonas Berntzen, Bitte Sanni Jacobsen, Lie Kjeldsen er midt i sine perioder, mens Jan Erik Abrahamsen kom inn som ny medlemsansvarlig etter Knut Myrvold.

Ole Hovengen i 2015: På min Facebook-side er det meget høyt under taket

Nyeste fra Dagsavisen.no: