Nyheter

John Skywalker går fra pakker til pax

– Svaret er ikke å slutte å fly, men å finne løsninger vi kan leve med også i fremtiden, sier drammenseren John Echoff (46) som fikk gåsehud da han så jobben i SAS Norge utlyst i høst. Nå er den hans.

Hvem: John Echoff (46)

Hva: Starter 1. februar som pressesjef for SAS i Norge, etter fem år som pressesjef i Posten Norge.

Gratulerer! Hva gleder du deg mest til i den nye jobben?

– Å lære en helt ny bransje å kjenne. Flybransjen og SAS skaper verdier for samfunnet og knytter mennesker over hele verden sammen.

I pressemeldingen sier du at «det er mange som har blikket rettet mot flybransjen i en tid med et sterkt miljøengasjement og økende globalisering». For du kommer inn i bransjen i en tid da begrepet flyskam er blitt allemannseie, og flymarkedet i vårt naboland Sverige sies å ha kollapset, med en nedgang på 1,75 millioner passasjerer i fjor?

– Miljøbevissthet og bevissthet rundt bærekraft trenger alle, og både private forbrukere og virksomheter som SAS må ta ansvar. Det har flybransjen og SAS i særdeleshet tatt på alvor – svaret er ikke å slutte å fly, men å finne løsninger vi kan leve med også i fremtiden. Mens elektriske og utslippsfrie fly ligger langt, langt foran oss, spesielt på langdistanse, så ligger overgangen i biodrivstoff, der SAS er et av de ledende flyselskapene. Den nye flyflåten har betydelig mindre utslipp enn gamle fly – og totalt vokser flybransjen fortsatt.

SAS er en av landets mest profilerte selskaper, et sted mange reiselystne drømmer om å jobbe på grunn av tilgangen til billetter. Hvilke frynsegoder får du?

– Jeg har ikke satt meg veldig grundig inn i det, men ansatte i SAS får rimelige reiser på standbybilletter. Forskjellen er likevel ikke så stor gitt at flybilletter er så rimelige i utgangspunktet. Ungene ble veldig glad for at jeg skal jobbe i et flyselskap og så straks for seg å dra verden rundt. Jeg måtte minne dem forsiktig om man må ha penger til opphold også ..

Ja, men du går vel opp i lønn også?

– Jeg kan si at verken lønn eller frynsegoder har vært drivkraften for at jeg bytter jobb. SAS er en sterk merkevare med stor oppmerksomhet rettet mot seg, og for meg som har spesialisert meg på mediehåndtering og har det som mitt fagfelt er SAS en av de aller mest spennende stedene å jobbe. Jeg trodde oppriktig at jeg skulle pensjonere meg i Posten, for jeg har trivdes utrolig godt. Men da jeg i høst så denne jobben utlyst fikk jeg nesten gåsehud og tenkte bare «Den er min». Jeg kunne krysse av på alt!

Du ble i 2018 kåret til Norges fjerde beste pressetalsperson i en årlig undersøkelse blant norske journalister – en plass du delte med Petter Stordalen i Choice og Joachim Westher Andersen i Avinor. Nå hopper du etter Knut Morten Johansen, som har stått helt på toppen av det samme barometeret?

– Jeg er veldig glad for at Knut Morten fortsatt skal jobbe i SAS, for det er store sko å fylle. Han er en institusjon, både innen selskapet og i kommunikasjon. Men jeg skal gjøre alt for å komme på toppen av den lista!

Du har vært ansiktet utad i noen år da Posten har omstilt seg og omstrukturert kraftig og ikke minst måttet nedbemanne en masse folk. I høst ble det varslet at ytterligere 1000 og 1.500 ansatte vil miste jobben i år, når man går over til postombæring bare hver andre dag. Hva har vært det mest utfordrende i jobben du går fra?

– Ledelsen i Posten Norge og de ansattes organisasjoner har en felles forståelse av konsekvensen av fallende brevvolum og jobbert for en best mulig omlegging av virksomheten. At de ansatte har ønsket å være med og bidratt konstruktivt har vært en suksessfaktor, og endringene har fram til nå skjedd uten arbeidslivskonflikt eller streik. Det gode samarbeidet gjør at det ikke er dette som har opplevdes som mest utfordrende fra et presshåndteringssynspunkt – det må heller være å forklare hvordan Posten nå konkurrerer på alle områder av virksomheten.

Mange kjenner deg også som en ihuga dugnadsleder i Drammen Strong, som nå bygger splitter ny hytte i marka. Hvordan går det arbeidet?

– Det går veldig bra. Vi starter byggingen i april. Det skal sies at vi fortsatt mangler en million, så noe av våren vil gå med til å få inn enda mer, men det er en gledens jobb, for det er så mange som er glade i Stronghytta og bidrar entusiastisk. Vi har skaffet til veie fem millioner allerede.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Alle presidentens menn» om avsløringen av Watergate-skandalen. Den leste jeg rett før jeg skulle inn i journaliststudier, og ble veldig inspirert. Selv om jeg hadde noen fantastiske år som journalist, nådde jeg aldri de høydene

Hva gjør deg lykkelig?

– Sol og sjø og båttur med familien.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg var veldig fascinert av Luke Skywalker.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg skulle gjerne hatt større treningsglede. Jeg trener, men er ikke så veldig glad i det!

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Barack Obama. Jeg ville overtalt ham til å bli president igjen – om han bare kunne.

Mer fra Dagsavisen