Nyheter

Vi har en sterk TV-vinter i vente

Det blir en sterk norsk åpning på det nye TV-året når NRK og TV 2 byr på to store serier med få dagers mellomrom. Og de er bare begynnelsen.

Bilde 1 av 7

De norske dramaseriene som innleder TV-året er «22. juli» og «Heksejakt». På hver på sin måte er de basert på virkelige hendelser her i landet, men det er NRKs «22. juli» som kommer til å gjøre sterkest inntrykk når den har premiere den første søndagen i 2020. «22. juli» skildrer hvordan fem forskjellige mennesker blir berørt av terrorangrepet i 2011, blant dem en politimann, en anestesilege, en barneskolelærer og en journalist.

###

22. juli. Foto: NRK

Gripende

Dramaets tematikk har fått NRK til å understreke at dette ikke er en serie for barn. Den har 12-års aldersgrense, og man anbefaler at voksne ser serien sammen med de unge. Før premieren har også Nasjonal støttegruppe etter 22. juli også advart om at serien kan være en tøff opplevelse og en psykisk belastning for noen. Og den er en gripende opplevelse.

Virkelighetsnært

«22. juli» ble innspilt i Oslo sentrum og ved Utøya i 2018. Serieskaperne Sara Johnsen og Pål Sletaune har jobbet med serien i fem år. Manuset er skrevet av Sara Johnsen (hovedforfatter), Pål Sletaune (hovedregi), Kjersti Wøien Håland og medregissør Gjyljeta Berisha. Serien er på seks episoder. NRK har unngått å sende promoinnslag for serien på sine flater gjennom juletida, med tanke på tematikken, men byr på to episoder på premierekvelden.

TV 2 starter det nye året med en ny norsk storsatsing – «Heksejakt» med Ingrid Bolsø Berdal i hovedrollen som varsleren som får livet snudd på hodet. Serien er inspirert av norske varslersaker. Foto: Pål Laukli/TV 2

Ingrid Bolsø Berdal. Foto: Pål Laukli/TV 2

Korrupsjon

MIdt i neste uke - torsdag 9. januar – har TV 2 premiere på storsatsingen «Heksejakt», en serie om korrupsjon og hvitsnippkriminalitet i norsk forretningsliv. Serien handler om regnskapsansvarlig Ida Waage (Ingrid Bolsø Berdal), som oppdager fakturafeil ved advokatkontoret hun jobber for – og som på ingen måte setter pris på at hun sier fra. Når hun likevel forfølger saken får det store konsekvenser for henne og andre. Bak serien står duoen Siv Rajendram og Anna Bache-Wiig, som blant annet har laget TV 2-suksessen «Frikjent» og skrevet manus til filmen «Utøya 22. juli» tidligere. Duoen fant inspirasjon til «Heksejakt» i faktiske varslersaker i norsk offentlighet, blant annet boka «På BA-HR bakke. En varslers historie», skrevet av Kari Breirem.

Jakob Oftebro spiller spesialagent Carl Hamilton i den nye utgaven av «Hamilton», på strømming nå. Foto: TV 2

Jakob Oftebro. Foto: TV 2

Norsk actionhelt

TV 2 startet dramasesongen rekordkjapt i 2020, med premiere på «Hamilton» på TV 2 Sumo og C More alt 1. januar. Dette er den nye serien basert på Jan Guillous bøker, hvor Jakob Oftebro har overtatt rollen som spesialagenten Carl Hamilton. Og januar byr på mer norsk: den 31. januar slipper Netflix «Ragnarok», som handler om en gruppe videregåendeelever som kommer i kontakt med norrøne mytologiske krefter på et lite sted i den norske fjellheimen. Her står blant annet Emma Bones, kjent fra «Heimebane» og David Stakston og Herman Tømmeraas fra «Skam» på rollelista – i tillegg til blant andre Henriette Steenstrup.

TV-vinteren byr også på noen gjensyn med serier som var suksesser og snakkiser før strømmetjenestenes tid.

###

«Homeland». Foto: Showtime

Amerikansk agent

Den 20. januar sørger HBO Nordic for et gjensyn med Larry David og starten på 10. sesong av hans «Curb Your Enthusiasm». 9. februar er «Homeland» og CIA-agent Carrie Mathison tilbake, med 8. og siste sesong. Denne gang er politikken i USA forlatt til fordel for oppdrag i Afghanistan.

Midt i februar kommer den gamle, britiske suksessen «Kalde Føtter» tilbake. Serien ble en suksess etter gjenopplivingen i 2016, og nå er det klart for sesong ni. Hvorvidt denne også kommer på NRK gjenstår å se, men allmennkringkasteren byr  på annet TV-nytt alt i dag, med miniserien «Klodenes kamp». Dette er BBCs nye serie basert på den klassiske science fiction-historien fra H.G. Wells, først utgitt i 1889 - også kjent som en av de aller første historiene om kampen mellom menneskene og vesener fra rommet. BBCs nye versjon er lagt til viktoriatiden den ble skrevet i. Samme dag har NRK TV på nett premiere på den britiske krimkomedien «Wild Bill». Her har Rob Lowe hovedrollen som politimannen som flytter til ny politijobb i Lincolnshire etter at han får sparken i Miami-politiet.

Ny Dracula

Ifølge godt oppdaterte Serienytt.no kommer det 60–70 nye serier på kanaler og strømmere før februar er over. I morgen slipper Netflix «Dracula», ny miniserie fra BBC skapt av den genierklærte «Sherlock»-duoen Mark Gatiss og Steven Moffat. Denne Dracula-serien skal være blodige, gotiske saker, basert på Bram Stokers opprinnelige roman. Andre interessante serier som har fått sendedato er blant annet «The New Pope», Paulo Sorrentinos fortsettelse på «The Young Pope», hvor Jude Law spiller den første amerikanske paven i Vatikanet. I den nye sesongen har han fått selskap av blant andre John Malkovich. Den har premiere på HBO i USA den 13. januar, og vil etter hvert ankomme TV 2 Sumo og/eller HBO Nordic. På Netflix kommer andre sesong av komedien «Sex Education» med Gillian Anderson  17. januar. Drøyt en måned seinere har samme strømmer klar femte sesong av «Better Call Saul», historien om livet til advokaten James McGill/Saul Goodman før han ble forbryternes beste advokatvenn i «Breaking Bad».

Kostymedrama

Britene har mer lovende på lager; I løpet av vinteren skal «Belgravia» komme, det nye kostymedramaet fra «Downton Abbey»-skaper Julian Fellows, som er lagt til den engelske overklassen i London på 18-40-tallet. Hvor og når er foreløpig her hjemme er ikke kjent. BBC har laget seks episoders serie av den Booker-vinnende fargerike krimromanen «The Luminaries». Den handler om et mordmysterium i et lukket gruvesamfunn i New Zealand på 1860-tallet. Eva Green har en av hovedrollene.

Franske spioner

Før våren melder seg blir det gjensyn med de siste årenes beste spionserie når femte sesong av franske «Le Bureau» har vinter-premiere. NRK har fortsatt de fire første sesongene liggende på nett. I februar har NRK klar til premiere den tredje sesongen av komiserien «Vikingane».

Strømmegigantene har selvsagt en lang liste av nye serier klar for dette TV-året. 13. januar slipper HBO Nordic «The Outsider», en uhyggelig skrekk-krim basert på (enda) en Stephen King-historie. 20 januar starter «Avenue 5», sci fi-komedie med Hugh «Dr. House» Laurie, og med tid og stunder kommer HBO med nye sesonger av «Barry», «Killing Eve», «Kidding», «Westworld», «Succession» og en modernisert «Perry Mason». Før jul annonserte Netflix planer for 25 nye serier for 2020, i tillegg til nye sesonger av «Narcos: Mexico 2» og en ny sesong av Ricky Gervais kjempehit «After Life». I løpet av TV-året kommer også sesong fire av «The Crown» her, men mer «Stranger Things» må vi vente lenger på. Sesong fire av Netflix-eventyret skal ikke ha premiere før i desember. Det er nok å bruke kveldene på før den tid.

Mer fra Dagsavisen