Nyheter

Forsvarer egne lønninger – men vil senke dem neste periode

MDGs Ståle Sørensen synes det er lite tillitsvekkende av SVs Rune Kjeldsen å komme med egne forslag gjennom media, mens Venstres Anders Wengen er helt uenig i Sørensens vurdering av gruppeledernes godtgjøring. Likevel går det mot flertall for ordførerens forslag.

Tirsdag skal kommunestyret på ny ta stilling til godtgjøringsreglementet som ble utsatt forrige gang det var oppe. I forslaget vil ordfører Monica Myrvold Berg få økt sin prosentstilling med fem prosent, mens varaordfører Ståle Sørensen går fra 15 til 25 prosent i sin varaordførerstilling. Det betyr at duoen samlet sett får nesten 300.000 kroner mer enn den avtroppende duoen Tore Opdal Hansen og Yusuf Gilani får utbetalt i år.

Med til historien hører det at Gilani i starten av sin periode hadde flere verv, deriblant som leder av partssammensatt arbeidsutvalg, som ga han over 80.000 kroner ekstra i tillegg til at han fikk møtegodtgjørelse for sine møter. Ståle Sørensen er også gruppeleder i MDG, noe han får 282.000 kroner for, slik at han samlet sett får 634.532 kroner.

– Stillingsbrøken er ikke så forskjellig hvis du tar med de andre vervene varaordføreren hadde tidligere, og som leder av partssammensatt arbeidsutvalg blir ikke selve lønnen som varaordfører heller så forskjellig. Jeg synes en stillingsprosent på 25 er riktig som varaordfører, og så kan vi selvsagt diskutere lønnsnivået, sier Ståle Sørensen til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Disse satsene foreslås som godtgjøring for politikerne

Har ikke dårlig samvittighet

Ståle Sørensen er også gruppeleder i MDG, noe han får 282.000 kroner for, så samlet sett får Sørensen 634.532 kroner. I ren varaordførerlønn får han 141.007 kroner mer enn Gilani, men den økte statsrådslønnen godtgjørelsene regnes ut fra må også legges inn i det regnestykket påpeker Sørensen.

– Jeg kommer til å tjene mer penger enn den utgående varaordføreren, men jeg har ikke noen dårlig samvittighet på det basert på størrelsen på jobben. Jeg kommer verken til å foreslå å skru lønnen min opp eller ned, da jeg forholder meg til det Fellesnemnda har vedtatt i denne saken, sier Sørensen.

Varaordføreren i den nye kommunen sier at han hadde klart seg med mindre enn det som blir foreslått, men at han ikke ønsker å endre på vedtaket i Fellesnemnda slik det ligger nå.

– Det går mer på forutsigbarheten i det enn min egen lønn. I flere måneder nå har vi hatt forhandlinger og mange har takket ja til verv og sagt fra seg jobben på grunn av de foreslåtte godtgjørelsene, og da blir det veldig rart for meg å komme veldig lenge etterpå og forandre på det grunnlaget, sier Sørensen.

LES OGSÅ: Ikke enige i hvordan de skal lønne seg selv

Ser ingen grunn til å vente

Det ønsker posisjonskollega Rune Kjeldsen i SV å gjøre. Han mener det ikke er noen grunn til å vente.

– Jeg har forståelse for de som har gjort valg basert på en antagelse om at Fellesnemnda forslag blir vedtatt, men akkurat nå har vi bare et midlertidig vedtak fra kommunestyret og får uansett ikke et endelig vedtak før tidligst i februar. Her er det ikke noe avgående kommunestyre å snakke om, og det som ligger på bordet er summen av tre kommuners forhandlinger i Fellesnemnda som vi politikere skal si ja eller nei til, sier Kjeldsen til Dagsavisen Fremtiden.

Foreløpig har Kjeldsen landet på tja til forslaget ordfører Monica Myrvold Berg har fremmet basert på Fellesnemndas vedtak.

– Vi har ikke vært en del av utvalget i Fellesnemnda som har diskutert dette, og siden det er en helt ny kommune vi snakker om her er dette sånn sett en spesiell sak. Vårt utgangspunkt er at godtgjørelsen er for høy, og vi ønsker å endre på modellen slik at godtgjørelsene blir jevnt over lavere, forteller Kjeldsen.

LES OGSÅ: Forsvarer opprettelsen av en supergruppeleder

Vil endre utregningsmodell

Dagens godtgjørelsesreglement tar utgangspunkt i statsrådenes lønn, som for øyeblikket ligger på 1.410.073 kroner. Kjeldsen og SV, i likhet med Rødt, ønsker heller å ta utgangspunkt i folketrygdens grunnbeløp. Der er 1G satt til 99 858 kroner, og Kjeldsen mener en heller bør ta utgangspunkt i 10G (998 580 kroner) i utregnelsen av godtgjørelsene.

– Vi synes utgangspunktet for godtgjørelsene er altfor høyt, og ved å sette det ned med over 400.000 kroner vil også alle de andre godtgjørelsene bli lavere. Når vi vet at vi må spare penger i den nye kommunen synes vi det er litt for råflott med de godtgjørelsene som nå foreslås. Derfor vurderer vi å fremme det forslaget på tirsdag, sier han.

Gruppeleder Anders Wengen i Venstre mener at denne saken egentlig er avklart mellom posisjonspartiene, og at det vil være et dramatisk brudd på den avtalen om SV ikke støtter opp om ordførerens forslag.

– Hvis SV nå går tilbake på det vi allerede har blitt enige om, vil de bryte avtalen på et drastisk tidspunkt. Folk har sagt opp jobbene sine og blitt enige om å jobbe som politikere i stedet, og hvis SV nå ikke vil støtte det forslaget vil det få dramatiske konsekvenser, sier Wengen som mener det vil være utrolig håpløst om flertallet skulle sprekke nå.

LES OGSÅ: Tverrpolitisk enighet om nytt integreringsbarometer

SV høster kritikk av posisjonskolleger

Også Ståle Sørensen sier at det vil få konsekvenser for SV om de ikke følger ordførerens forslag.

– Det vil være svært uklokt av SV å bryte den avtalen vi har nå, og vil få konsekvenser for deres gjennomslag innad i samarbeidet. Det handler om tillit og kollegial opptreden, og synliggjør at SV ikke forstår hva det innebærer å hefte for hverandre i et samarbeid, sier Sørensen og fortsetter:

– SV sin bystyregruppe er den bystyregruppa med høyest inntekt. Jeg tar til etterretning at dette forslaget i liten grad rammer SV selv som parti, men rammer deres samarbeidspartier hardt. Det er også merkelig å ikke nevne dette under forhandlingene, men ta det nå «over bordet» og gjennom media. Det er veldig lite tillitsvekkende, sier Sørensen.

Kjeldsen på sin side mener at det ikke står noe i den avtalen partiene har skrevet om godtgjøring, og at denne saken gjøres langt mer dramatisk enn den egentlig er.

– Jeg har sagt klart fra til de andre i posisjonen at hvis vi bestemmer oss for å fremme et eget forslag om å endre modell for å få ned godtgjørelsene, så vil det få stemmer fra oss i SV og i Rødt. Hvis de andre partiene ikke ønsker å støtte det, har vi sagt at vi subsidiært kommer til å støtte ordførerens forslag. Mer dramatisk er det ikke, sier Kjeldsen.

LES OGSÅ: Tore Opdal Hansen takket av etter 16 år som ordfører

Mener småpartier får uforholdsmessig stor lønnsvekst

Sørensen sier at han ikke ønsker å gå inn i en «jeg synes jeg fortjener mer eller mindre»-lek, men sier at han mot slutten av denne perioden vil foreslå å sette ned sin egen lønn.

– Det er vanlig kutyme at det utgående bystyret bestemmer lønnen til det neste bystyret, og når vi kommer til slutten av denne perioden vil vi jobbe for at lønnsnivået skal ned. Jeg synes det i utgangspunktet er for høyt, men det går mer på beregningen fra statsrådenes lønn enn selve prosentandelen som har blitt bestemt, sier Sørensen og fortsetter:

– Det beste hadde vært om Stortinget hadde bestemt seg for å sette ned eller fryse statsrådenes lønn, da den påvirker alle kommuner som bruker det som utregningsmodell. Jeg tror det er den lureste måten å gjøre det på, i stedet for å gå gjennom det i hver eneste kommune. En eller annen målestokk må vi bruke, men hvis de kunne satt ned statsrådenes lønn på Stortinget ville det vært veldig bra, sier Sørensen.

En annen ting han også ønsker å endre på er lønnen til gruppelederne for de mindre partiene. Slik forslaget er nå vil gruppelederne for hvert parti i det nye kommunestyret tjene 282.014 kroner, mot 148.058 kroner forrige periode.

– Vi har vært utrolig greie med små partigrupper, der spesielt enmannsgruppene og tremannsgruppene får uforholdsmessig stor lønnsvekst, sammenlignet med gruppelederne i Ap, Høyre, Frp og oss i MDG. Når du som gruppeleder egentlig bare passer på deg selv, er det en helt annen jobb enn å passe på en gruppe på fem personer, sier Sørensen som ønsker seg en differensiert godtgjørelse for gruppelederne ut i fra størrelsen på partigruppen.

LES OGSÅ: Myrvold Berg ny leder av Buskerudbyen

Wengen helt uenig i Sørensens vurdering

På det punktet er det ikke posisjonskollega Rune Kjeldsen som er mest uenig innad i flertallet, men Venstres gruppeleder Anders Wengen. Han mener situasjonen er stikk motsatt enn det Sørensen mener.

– Jeg er helt uenig i den vurderingen. I partigrupper der du bare er én person skal du forholde deg til all kommunens politikk på egenhånd, uten å kunne dele på arbeidsbyrden med andre. Det gjør at arbeidsbelastningen for den personen blir betydelig større, så jeg trekker helt motsatt konklusjon, sier Wengen og fortsetter:

– For oss i småpartier har det vært ekstremt krevende å delta i politikken i perioder. Med den foreslåtte økningen i godtgjørelse har jeg nå mulighet til å sette av et par dager i uka for å jobbe med kun politikk, og det er nødvendig, forteller Wengen.

Han er i utgangspunktet enig med Kjeldsen i at kommunen ikke nødvendigvis trenger å bruke statsrådens lønn som modell, men også enig med Sørensen i at det beste er å vente med en overgang til neste periode før en endrer modell.

– De som sier at det ikke er noe de kan gjøre fordi statsrådens lønn er slik eller slik, de tar feil. Det er aldri ute av lokalpolitikernes hender å avgjøre saker som dette, og vi har alle muligheter til å velge andre modeller til godtgjørelse, forteller Wengen.

LES OGSÅ: Fikk bare 70 prosent av belønningsmidlene de søkte om

Støtter hovedutvalgsledernes lønnsvekst

Hovedutvalgslederne som ikke er gruppeledere, som MDGs Cathrin Janøy og Aps Mads Hilden, blir foreslått godtgjort med 564.029 kroner. Det er seks ganger så mye som lederne for bystyrekomiteene fikk, med sine 93.091 kroner.

– Når det gjelder hovedutvalgene støtter jeg at de skal opp i lønn. Det er en helt annen jobb de skal gjøre som leder av et hovedutvalg enn som komitéleder. Du har et helt annet ansvarsområde, skal i større grad være på jobb og møte ansatte og befolkningen, og det er to vidt forskjellige jobber, sier Sørensen.

Han forventer at hans egen partikollega Cathrin Janøy, som leder hovedutvalget for oppvekst og utdanning, jobber 100 prosent basert på den godtgjørelsen det er foreslått at hun mottar.

– Der det ikke var lagt opp til at du skulle jobbe fulltid som komitéleder, er det faktisk tenkt at du som hovedutvalgsleder skal jobbe med det som om det er den eneste jobben du har. Derfor forventer jeg at Cathrin gjør det, og igjen kan vi selvsagt diskutere statsrådslønnen som bør ned, men jeg støtter at hun skal få mer betalt enn det komitelederne fikk før, sier Sørensen.

Hvis ordførerens forslag får flertall i tirsdagens kommunestyremøte, vil reglementet bli sendt ut på høring med høringsfrist 1. februar. Først etter det kan reglementet offisielt bli vedtatt.

LES OGSÅ: Flytter politiske møter fra kveld til dagtid

Mer fra Dagsavisen