Nyheter

Topptung høring om trygdeskandalen

Hvorfor gikk ikke alarmen tidligere? Det er blant de mest sentrale spørsmålene når Stortinget innkaller til åpen høring om Nav-skandalen.

Av Kristian Skårdalsmo

– Det viktigste overordnede spørsmålet er hvorfor alarmen ikke gikk tidligere. Særlig nå som vi har fått opplysninger, trenger vi forklaringer, sier SVs Freddy André Øvstegård til NTB.

Tirsdag samles Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å bestemme nøyaktig når høringen skal gjennomføres. Han spør seg om ikke alarmen kunne eller burde gått allerede rett før eller rett etter jul i fjor.

– Det hadde betydd at minst sju personer ikke hadde blitt straffedømt. Det er et dypt alvorlig spørsmål som vi igjen ikke har fått svar fra Hauglie på, sier Øvstegård.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) har siden saken sprakk 28. oktober måttet svare på en rekke spørsmål fra komiteen. Nå må hun også forklare seg i en åpen høring i Stortinget.

Les også: «Hauglie er ikke den eneste statsråden fra Høyre som henger utslitt i tauene»

– Konfrontere

Øvstegård vil foreslå nye spørsmål til Hauglie på tirsdagens møte, men mener uavhengig av den prosessen som nå pågår, at det er behov for en høring.

– Vi trenger å konfrontere Hauglie i en åpen høring, hvor alle ser at spørsmål enten ikke blir svart på, og at hun må ta konsekvensen av det, eller at hun blir nødt til å svare også på sentrale spørsmål, sier SV-politikeren.

Han sier brevkorrespondansen mellom Stortinget og departementet så langt ikke har gitt svar på viktige spørsmål.

Hauglie har vært arbeids- og sosialminister siden 2015. Det betyr at også hennes forgjenger Robert Eriksson (Frp), som hadde posisjonen fra 2013 til 2015, kan regne med å bli kalt inn til høringen i Stortinget.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tilbake til 2012

Samtidig går trygdeskandalen foreløpig tilbake til 2012, noe som også trekker den rødgrønne regjeringen inn i saken.

– Det er også naturlig at Hanne Bjurstrøm (Ap) kommer inn for å si noe om hva som skjedde i 2011/2012, da man innførte denne forordningen, sier Øvstegård.

Samtidig var Anniken Huitfeldt (Ap) arbeidsminister i årene 2012–2013.

Øvstegård varsler at også justisminister Jøran Kallmyr (Frp) vil bli kalt inn. Det kan også noen av hans forgjengere bli. Skandalen rammer påtalemakten, i og med at minst 85 personer kan være uriktig dømt for trygdesvindel.

Fra Nav-systemet vil dagens Nav-sjef Sigrun Vågeng, som har hatt jobben siden 2015, og hennes forgjenger Joakim Lystad bli kalt inn. Lystad satt i stillingen fra 2010 til 2015.

Les også: Riksadvokaten ble ikke orientert om trygdeskandalen fordi saken kunne bli offentlig kjent

Mistillit

I tillegg til kontrollkomiteens undersøkelser har regjeringen oppnevnt et eksternt granskningsutvalg, som skal legge fram sin rapport innen 1. juni.

Til tross for prosessene som nå er i gang, fremmet partiet Rødt allerede mandag mistillitsforslag mot Hauglie. Ingen andre partier har hittil støttet forslaget.

Hauglie selv ville mandag ikke kommentere forslaget, mens statsministeren sa til VG at hun fortsatt har tillit til sin statsråd.

Les også: Nav ringte for å beklage til feilaktig dømte Marianne (54): – Det blir for dumt

Ifølge Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre koker saken ned til når statsråden ble klar over at Nav var på feil kurs, og hva hun gjorde med den kunnskapen.

– Vi har sagt at det reiser seg tillitsspørsmål om når statsråden visste, og hva hun gjorde med hva hun visste. Men det er et så alvorlig spørsmål at vi skylder alle de som har lidd urett, men også statsråden, at vi lytter i riktig rekkefølge, sa han mandag.

Les også: Saksordfører for trygdeskandalen på Stortinget kaller Rødts mistillitsforslag for en «moskvaprosess»

Mer fra Dagsavisen