Nyheter

Drammen kommune forblir språknøytral

Kommunestyret gikk mot rådmannens ønsker og bestemte at den nye kommunens målform blir valgfri.

Alle kommuner har rett til å velge hvilken målform de ønsker at staten skal skrive til dem på, og diskusjonen om det skulle være bokmål eller om man skulle risikere nynorsk ble tatt av kommunestyret tirsdag kveld.

Svelvik og Nedre Eiker er i dag bokmålskommuner, mens Drammen er en språknøytral kommune. Det vil si at staten kan skrive sine publikasjoner, annonser, brev og lignende på nynorsk, og det var en bekymring for flere i gårsdagens kommunestyre.

– Min kone er ikke norsk, og selv om hun er veldig god i norsk, har hun ikke en sjanse til å forstå brev som hun får fra staten på nynorsk. De kunne like gjerne skrevet brevet på spansk, sa Høyres Tor Tveter fra talerstolen.

LES OGSÅ: – Noen som ikke forstår betydningen av fellesskap, raushet og samarbeid

– Respekt for de ansatte og vår kultur

Han håpet inderlig at kommunestyret gikk for bokmål, og det argumenterte også Frps Ulf Erik Knudsen for.

– Bokmål er enklest å forstå for alle, også for innvandrere og dyslektikere, sa Knudsen.

Sps Simon Nordanger foreslo på vegne av posisjonen at kommunen skulle være språknøytral. Med seg på laget fikk de Rødts Jørgen Harboe Wilhelmsen som mente at Drammen ville bli en fattigere kommune ved å låse seg til bokmål. Noe MDGs Ståle Sørensen var enig i.

– Vi setter norsk kultur høyt, og nynorsk er en del av den norske kulturarven. Det å likestille målformene viser både respekt for de ansatte, og for tradisjonen vi har for nynorsk i vår kultur, sa Sørensen.

Forslaget om å forbli en språknøytral kommune vant frem med 31 stemmer mot 26.

LES OGSÅ: Drammens eksisterende kommunevåpen videreføres