Nyheter

Hvor forurenset var snøen kommunen samlet opp på lekeplassene?

Snart kommer svaret.

Bilde 1 av 3

En ny rapport fra avdeling for byprosjekter i Drammen kommune samler funn fra snøen som ble lagret blant annet på Berskog på Åssiden i fjor, som ble  gjennomgått og analysert, skriver Drammens Tidende.

Noen hovedkonklusjoner allerede klare, og det går an å danne seg et bilde av forurensingsgraden, sier Andreas Borgnes, prosjektkoordinator i Drammen kommune til avisen.

Funn av plast, mikroplast og mulige miljøgifter vil slå ut, og det samme vil jord trolig fra brøyting, og store mengder grus. Den endelige rapporten er rett rundt hjørnet og vil bli et veldig nyttig verktøy når komunen skal planlegge et permanent snødeponi, opplyser Borgnes, som minner om at det forurenser å frakte snøen over lange strekninger også.

Drammen kommune hadde i mange år dumpet brøytesnø i elva, da fylkesmannen i fjor satte foten ned og viste til miljøhensyn. Et midlertidig snødeponi på Berskog ble etablert, der blant annet brøytesnø fra sentrum og til slutt skisprintsnøen fra Konnerud ble deponert. I tillegg var mange lekeplasser, som her i Nybyen, og fotballbaner i bruk for lokal oppsamling.

Også tidligere rapporter forteller om innholdet i snø på deponier i Drammen, som denne fra 2013, da snø ble samlet på Holmennokken og endte i elva.

Da Drammen kommune i januar 2019 søkte om lov til å lage deponi på Berskog, viste de blant annet til undersøkelsene av denne snøen. Undersøkelsene viste at den ga forhøyede konsentrasjoner av metaller og organiske miljøgifter, samt sedimentasjonstilvekst, samtidig som den ga marginale effekter på vann- og sedimentkvalitet i elva.

Dumpingen ble da ansett som forsvarlig ut ifra den forurensningsmessige vurdering, men økt fokus på marin forsøpling og mikroplast fra Klima- og miljødepartementet har medført strengere krav til håndtering av overskuddssnø, heter det i søknaden fra Drammen kommune. Snø skal håndteres som forurenset materiale og smeltevannet skal slippes ut i henhold til tillatelse etter forurensningsloven.

Mer fra Dagsavisen