Nyheter

Tyrkisk superstjerne trakk 700 til Union

Storstilt finale for feiring av norsk-tyrkisk historie.

Til rungende allsang og tre runder med ekstranumre avsluttet den populære folkrockartisten Selda Bagcan en norsktyrkisk helg i arbeiderhistoriens navn. Med ordfører Tore Opdal Hansen (H), kultursjef Tone Ulltveit-Moe og de ni arrangørforeningenes utvalgte gjester på galleriet, satte 70 år gamle Bagcan fullstendig fyr på forsamlingen på Union Scene.

Saken fortsetter under bildet.

###

– Vi solgte 650 billetter og hadde totalt 700 i publikum. Det er vi kjempefornøyd med, sier produsent Refka Kovac i Drammen kommune Interkultur, som har koordinert og planlagt den store feiringen av at det er femti år siden de første arbeidsinnvandrerne kom fra Tyrkia til Norge for å fylle behovet for arbeidskraft i industrien.

Publikum på utstillingsåpningen og den påfølgende konserten var stort sett fra Drammen og Nedre Eiker, men noen hadde også tatt turen fra Sandefjord, Oslo og til og med Stavanger, forteller Kovac, som anslår spennet i alder til å gå fra 10 til 85.

Dagsavisen Fremtiden var til stede under konserten og blant dem som kunne synge med på aller flest sanger, var kvinner og menn i 20-30-årsalderen. Langs veggene satt besteforeldregenerasjonen på stoler, og smarttelefonene hos folk i alle aldre gikk varme i strømming og videoopptak konserten igjennom.

Saken fortsetter under bildet.

###

Selda Bagcan er en populær artist som sammenlignes med Bob Dylan for sine opprørske tekster og appell gjennom flere tiår.

FOTO: KATRINE STRØM

– Hun anses for å være en legende, og flere i publikum sa det var rart det ikke kom enda flere, sier Kovac, som har løpt fra arrangement til arrangement siden fredag. Da var det kulturaften i Drammens Teater, før flere lokale artister inntok torgscenen på Bragernes gjennom lørdagen. Også disse eventene ble arrangert av de ni tyrkiske foreningene, som for første gang samarbeidet om et stort felles prosjekt.

– Mange gledet seg over markeringen og det har vært mye arbeid i forkant. Men ser man gode resultater og et fornøyd publikum, glemmer du det, sier Refka Kovac.

Ga navn til NRK-yndling fra «Newton» og «Anno»

En rekke kjente norsktyrkere benyttet sjansen til å høre den profilerte sangeren live og ikke minst la seg forevige med henne etter konserten. En av dem var NRK-programleder Selda Ekiz fra Sande, som delte bilde av seg selv, moren og to søstre sammen med artisten på Instagram. I en lang tekst forteller hun at hun selv er oppkalt etter Bagcan og er tett knyttet til musikken hennes.

«Mamma og pappa bestemte seg for å kalle meg opp etter henne. Og jeg har ikke tall på hvor mange timer jeg har brukt av livet mitt til å høre sangene hennes», skriver Ekiz, og gir sine følgere en introduksjon til Bagcans spesielle status:

«Selda Bagcan er en av de viktigste tyrkiske visesangerne. Hun har alltid stått opp for den uretten minoriteter i Tyrkia blir utsatt for og blitt straffet for det, blant annet har hun sittet i fengsel for tekstene sine.

Hun slo gjennom på 70-tallet mens hun studerte fysikk (...) Min favorittlåt er «Ince Ince Bir Kar Yagar». Her får man virkelig hørt den praktfulle stemmen hennes, den kule lyden av «øst møter vest» og 70-tallets feiteste gitarriff», skriver Ekiz.

Saken fortsetter under bildet.

###

Selda Ekiz. FOTO: NRK

Det har ikke lyktes Dagsavisen Fremtiden å komme i kontakt med NRK-stjernen mandag.

– Har ventet i 30 år

En annen som syntes det var stort å møte Bagcan i sin egen hjemby Drammen, var Mehmet Safak, NAV-lederen som nylig var med å kåre Drammens rauseste sjef. Da køen som ventet på å få ta selfie med henne ble utålmodig, ba han dem roe seg ned med følgende melding:

– Slapp helt av – jeg har ventet på henne i 30 år! Og det er sant, ler han til Dagsavisen Fremtiden.

Saken fortsetter under bildet.

Mehmet Safak er avdelingsleder i Nav Drammen, og sier han har ventet på å treffe sitt store idol i over 30 år. Søndag skjedde det.

Selda Bagcan og Mehmet Safak. FOTO: PRIVAT

Safak oppsummerer sin fascinasjon for artisten slik:

– Hun har vært en sosialistisk og revolusjonær aktivist helt siden 70- og 80-tallet, og ses i Tyrkia som både en folkemusiker og en protestmusiker. Jeg hadde aldri hørt henne live før, og det var en helt spesiell og nesten revolusjonær stemning hun skapte også på Union. Da jeg kom hjem tok lang tid før jeg fikk lagt meg til å sove – adrenalinnivået i kroppen var for høyt, beskriver han.

Allerede før sangen hun åpnet konserten med, adresserte hun Gezi-opprøret i Istanbul i 2013, der uskyldige revolusjonære ble drept.

– For meg er hun en av dem som har formet og gitt stemme til sosialistiske tanker og undertrykking. Det var herlig, sier Safak, som tror han var en av flere som på forhånd spilte inn Bagcans nevn til arrangørene som en artist han virkelig ønsket til jubileet. Han beskriver den tyrkiske eksilbefolkningen som minst like splittet som dagens tyrkiske, og det er ingen enkel jobb å finne noen som kan tilfredsstille og underholde de ulike grupperingene man her ønsket å favne til en historisk markering.

– Hun er utnevnt til legende av blant annet Time Magazine, og sønnen min forteller at hun spilles på en rekke utesteder både i Norge og andre land. Alle som var til stede søndag måtte regne med at hun både ville synge både folkesanger og sanger som tar opp dypt kritiske temaer, sier Safak.

Blant dem som har samplet og latt seg inspirere av Bagcans låter er de amerikanske rapartistene Dr. Dre og Mos Def.

Ønske om demokrati

Også SV-politiker og kulturarbeider Sadi Emeci var lykkelig over å oppleve Bagcan på Union søndag.

SV-politiker og kulturarbeider Sadi Emeci og Selda Bacgan.

Selda Bagcan og Sadi Emeci. FOTO: PRIVAT

– Hun har vært viktig så lenge jeg kan huske, og snakker mye om arbeiderklassen og forskjeller mellom folk. Hun har sterk appell og har ikke flyttet en millimeter på ståstedet sitt på førti år, sier Emeci, som sammenligner hennes poetiske og politiske tekster og tidløse appell med Bob Dylans.

– Det passet veldig godt inn i det som ble feiret, for hun snakker om og til de fattige og de som flytter for å finne nye muligheter, akkurat som disse pionerene gjorde. Det var nettopp stor utvandring til Europa på den tida da Selda slo gjennom. Men det gjelder fremdeles i stor grad innad i Tyrkia, sier Emeci, og sier det som preget budskapet hennes denne kvelden i Drammen var et ønske om mer demokrati i hjemlandet.

Han har vært på en rekke arrangementer gjennom jubileumshelga, og roser samarbeidet mellom de ulike foreningene, både flere religiøst funderte og den sekulære Samlar-foreningen, for å gi et positivt signal til det norsk-tyrkiske delen av Drammen.

– Denne gangen har de tenkt godt og truffet mange på tvers. Jeg synes det var veldig morsomt å oppleve allsangen og hvor overraskende mange unge som hadde et forhold til tekstene og henne. Men jeg vet at hun har spilt på store festivaler i Polen og Spania, og hennes type folkrock er veldig på moten igjen. Mange hører på psykedelisk rock, både i Norge og Tyrkia, sier Emeci.

Mer fra Dagsavisen