Nyheter

Stem på en lagspiller

LEDER: Mens Haaning har satt sin ære i å stille personlig på nesten samtlige debatter, har partiet ikke vist fram bredden i den nye partigruppa på samme måte som Aps Monica Myrvold Berg.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er lett å ty til lignelser fra sportens verden når en siste innspurt skal beskrives og målgang nærmer seg. Men før mandagens kommunevalg i de tre kommunene som 1.1.2020 går sammen i nye Drammen, er det som om både stevneprogram og gren ble byttet ut på oppløpssiden.

Manøveren til høyresidens ordførerkandidat Fredrik A. Haaning, der han sammen med de ti fremste på Høyres valgliste og leder i lokallaget trakk sin støtte til den ferdig fremforhandlede Buskerudbypakke 2 uten å klarere det med bystyregruppa og sittende ordfører, har blitt hengende som et blylodd på alle Høyres andre initiativer i etableringen av den nye storkommunen. Den har også endret ruta for øvrige partiers løp. At både Haaning selv og gruppeleder Tove Paule forgjeves bruker tid og krefter på å insistere på å skille hva Drammen Høyre står for med dagens folkevalgte kontra de fremtidige, og hva et for lengst fusjonert lokallag har – eller ikke har – diskutert kontra hva Nedre Eiker-høyrefolk stemmer i sitt kommunestyre, viser at partiet har en enorm kommunikasjonsutfordring. Hvem skal velgerne få tillit til, og hvor står politikerne i kommende forhandlingssituasjoner, når de har så ulikt syn på å «bare» tenke høyt eller å handle i pågående saker med komplekse og forpliktende forlik?

Haaning beskyldes for å mangle grunnleggende styrker i lagspill, som å ta med alle og spille andre gode; kapteins-egenskaper som også kan hente fram kompromissvilje i andre fløyer og når det behøves fra andre partier. Selv peker han på at han har lyttet til en bredde både i og utenfor partiet, og vist kortene så tidlig han kunne. Kanskje har analysen vært at han heroisk nok nettopp tar en for laget. Trolig har han både demmet opp for en velgerflukt som kunne vært langt større, og lyktes i å ramme hovedrivalen Ap. Den anerkjennelsen er imidlertid ingen villig til å gi sololøpet, mot et bakteppe der de store ser ut til å rammes tungt av sjeldent fri velgerflyt over partigrensene.

Å stemple Aps ordførerkandidat Monica Myrvold Berg som fraværende, slik han gjorde i debatt med stortingsrepresentant Lise Christoffersen på NRK onsdag, kan også fyre av feil vei. Mens Haaning har satt sin ære i å stille personlig på nesten samtlige debatter, har partiet ikke vist fram bredden i den nye partigruppa på samme måte som Ap og flere andre partier. På de neste plassene finnes dyktige kandidater som ville gjort det mindre lett å trykke tommel opp eller ned på Høyre, enn det Haaning utløser.

Valgkampen har vist at partiene har mange nye bildekort i stokken. I bomring- og bybrusakene er det slående hvordan gapet har vokst mellom det forrige kommunevalgets alliansepartnere. Sentrumspartiene Venstre og MDG har med Anders Wengen og Ståle Sørensen akselerert vekk fra Haanings Høyre og Ulf Erik Knudsens FRP. Kanskje ikke overraskende: Både Wengen og Sørensen har i perioden hatt mer gjensidig nytte av Monica Myrvold Bergs Ap og venstresiden i fylket, enn med høyresidens nye lagoppstilling i Drammen.

Godt valg!

Mer fra: Nyheter