Nyheter

Nesten 150.000 har forhåndsstemt i Drammen og Viken

Om du planlegger å forhåndsstemme, må du få det unnagjort før valglokalene stenger fredag.

Du kan forhåndsstemme til og med fredag. Foto: Katrine Strøm

Det er siste dag man kan avlegge forhåndsstemme til høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg.

Når stemmegivningen da er avsluttet, vil det kun være mulig å stemme på valgdagen i den kommunen du er folkeregistrert i. Litt under halvparten av landets kommuner har to valgdager. I mange kommuner blir dermed lørdag den eneste dagen man ikke har mulighet til å avlegge stemme.

665.000 har stemt

Norge har en av de lengste forhåndsstemmeperiodene som finnes, opplyser Valgdirektoratet. Ved årets valg var det mulig å forhåndsstemme fra 12. august til 6. september.

Tall fra Valgdirektoratet viser at mange benytter seg av ordningen. 665.000 forhåndsstemmer var registrert torsdag morgen. Det er nesten 235.000 flere enn på samme tidspunkt ved forrige kommune- og fylkestingsvalg.

Bare i løpet av onsdagen gjorde 83.000 velgere sin borgerplikt. Kanskje var det mange som tok turen til stemmelokalet nettopp denne dagen fordi de fikk en tekstmelding med en oppfordring fra Valgdirektoratet om å bruke stemmeretten. Det ble sendt ut påminnelse til 4 millioner stemmeberettigede.

16 prosent i Drammen og 14 prosent i Viken

Hittil har 15 prosent av de stemmeberettigede avlagt forhåndsstemmer. Tallene varierer en del fra sted til sted. I Oslo og Bergen har nesten 22 prosent forhåndsstemt.

I Drammen har 12 811 forhåndsstemt, noe som er 16 prosent av de stemmeberettigede. I Viken har 136 649 forhåndsstemt, noe som utgjør 14 prosent av de stemmeberettigede.

Velgerne må ta med legitimasjon når de skal stemme. Kravet til legitimasjonen er at den inneholder navn, fødselsdato og bilde. Det er ikke nødvendig med valgkort, men det er en fordel.

På nettsiden valg.no ligger en oversikt over hvor du kan forhåndsstemme og lokalenes åpningstider.

(©NTB)