Nyheter

Monica Myrvold Berg: – Jeg fikk beskjed om at jeg ikke kunne løpe mer resten av livet mitt

Aps ordførerkandidat Monica Myrvold Berg nektet å høre på legene. I dag jogger hun tre ganger i uka.

Bilde 1 av 3

– Du må huske maten!

Aps ordførerkandidat i Drammen Monica Myrvold Berg kommer ut hovedinngangen og gir en matpakke til sønnen, før han forsvinner av gårde på elsparkesykkel. Med på lasset er golden retrieveren Molly, som ønsker Dagsavisen Fremtidens utsendte velkommen i døra. Først litt reservert. Etter en kort stund med entusiastisk viftende hale.

Les også: Ap-ordførerne slår ring om Støre – Tror ikke NRK-sak om fondsinvesteringer skader partiet

Samme hus i 30 år

Den 46 år gamle ordførerkandidaten er iført kort, svart shorts og en T-skjorte med påskriften «Din ordfører»-

– Jeg bodde mine første leveår i dette huset, forteller hun, etter å ha satt seg godt til rette i sofaen.

I naboleiligheten i generasjonsboligen som ligger par minutters spasertur fra Isachsen Stadion i Mjøndalen bor hennes pensjonerte foreldre. På veggen bak henne henger et stort bilde: hennes sønn og datter i front på hver sin side, mens hun og mannen omfavner hverandre i bakgrunnen, midt i bildet. Alt i alt har hun tilbrakt 30 år av sitt liv i dette huset.

Hun forteller om oppveksten i Mjøndalen.

– Jeg har gått på småguttfotball. Det var ikke noe jentelag den gangen, og jeg var den eneste jenta på fotballaget. Jeg har drevet med turn. Jeg var speider, hvor jeg var veldig aktiv som barn, og jeg var til og med innom skolekorps. Jeg drev med mye forskjellig som barn.

Les også: – Hører ikke disse gutta etter?

Veldig impulsiv

Det var ikke ordfører Monica skulle bli da hun var liten.

– Jeg skulle alltid bli frisør. Jeg klipte alle dukkene mine, og når de var klippet ferdig, klipte jeg dukkene til søstera mi. Allerede på ungdomsskolen pleide jeg å klippe andre folk.

Frisørdrømmen førte til at Monica som 18-åring brått flyttet fra Mjøndalen til Alta i Finnmark.

– Mamma er fra Alta, og på den tida var jeg ferdig med grunnkurs på Åssiden videregående skole. Jeg skulle ut i lærlingjobb, men det var ingen steder jeg følte jeg hadde lyst til å jobbe. Jeg hadde en kompis fra Alta som drev frisørsalong, og da jeg var ferdig på skolen en fredag, bestemte jeg meg for å flytte på mandagen. Jeg er veldig impulsiv, sier hun.

Det var i frisørsalongen hun møtte sin nåværende mann, Tommy Berg. Han kom til henne påfallende ofte for å klippe seg.

– Det tok over ett år før jeg begynte å legge merke til det, sier hun.

Det viste seg at den da unge mannen fra kystkommunen Loppa var langt mer interessert i frisøren enn i frisyren, noe som også ble nevnt i et nylig intervju i Drammens Tidende.

– Han ble så mobba for det på jobb at du aner ikke, sier ordførerkandidaten og ler godt.

Etter at Tommy først fikk napp, skjedde ting med lynets hastighet.

– Vi var samboere fra første dag, og har levd sammen siden 1. oktober 1993. Vi trives veldig godt sammen. Skal vi reise eller gjøre noe, liker vi veldig godt å gjøre det sammen. Vi er egentlig veldig ulike mennesker. Han er en planlegger som liker å ha en plan for alt. Når jeg har fri, liker jeg helst å ikke ha planer, og å reise mer planløst for å kunne være impulsiv. Jeg pleier å si at han har vært impulsiv to ganger, og den ene gangen fikk vi vår første hund. Samtidig passer vi veldig godt sammen.

Les også: Bom-enighet har liten effekt i Drammen

###

Fikk beskjed om at hun aldri kunne løpe igjen

Det ble en brå slutt på frisørkarrieren. Knærne sviktet. Monica peker på et digert arr like over høyre kne.

– Jeg har vært gjennom ganske mange kneoperasjoner. Jeg har en medfødt feil i knærne, og siden jeg måtte stå mye over lang tid, røyk menisken så det smalt. Jeg hadde ni bolter oppover kneet. Jeg lå lenge på sykehus, og ett år etter operasjonen måtte jeg velge om jeg ville ha boltene der eller fjerne dem. Det var egentlig trygt å ha dem der.

Hun bestemte seg likevel for å ta dem ut.

– Jeg fikk beskjed om at jeg ikke kunne løpe mer resten av livet mitt. Jeg er et menneske som trives best på høye hæler, men det klarte jeg ikke lenger. Jeg bestemte meg for at jeg skulle jogge. Fysisk klarte jeg ikke å jogge før, men i etterkant av at jeg tok ut boltene kjente jeg at noe skjedde og at jeg etter hvert kunne jogge. Nå jogger jeg tre dager i uka, forteller hun.

Høyhælte sko kan hun også bruke nå, selv om hun denne dagen går barbeint rundt i leiligheten sin.

– Jeg kjørte på. Jeg ble trassen. Jeg bestemte meg for at jeg skulle løpe Trysilløpet, og fikk til det i fjor. Det er en ganske heftig løype på 13 km. Jeg er veldig sta og skal få til ting. Nå trener jeg også Molly for å få henne til å løpe med meg, sier ordførerkandidaten.

Hun og mannen ble boende i Alta i nesten fem år. De fikk barn, og senere bar turen til Kløfta, nær Gardermoen.

– Vi har begge foreldre fra arbeiderklassen, og ingen av dem er høyt utdannet. Det var ingen som sa at vi skulle fortsette utdannelsen, så han begynte å jobbe i SAS og jeg i frisørsalong. Vi flyttet inn i et leilighetskompleks og jeg begynte å jobbe som frisør på Kløftasenteret. Det syntes jeg var helt forferdelig, for butikkåpningstidene gjorde at jeg aldri fikk sett dattera mi. Når jeg først hadde fått barn, ville jeg ikke ha det sånn.

Et nytt tilbud skulle vise seg å komme. Denne gangen via ordføreren i mannens hjemkommune Loppa i Finnmark.

– Han ringte og sa at de trengte en frisør i Øksfjord. Det var også en bedrift der, Polarfeed, hvor mannen min kunne få jobb. I tillegg fikk vi betalt for å flytte dit. Det var i 1998. Vi flyttet opp i februar, sier hun.

– Hvordan var det å flytte til en forblåst liten bygd helt i nord?

– Jeg tror jeg er veldig tilpasningsdyktig. Jeg trives veldig godt i eget selskap og da er det lett å trives i andres. I alle fall var vi åtte jenter der som var mye sammen. Det var veldig trygt. Og det var et godt sted for småbarn å vokse opp. Vi hadde båt, og siden jeg hadde tatt både dame- og herrefrisør, gjorde jeg alt fra skjeggklipp til brudepynting. Det var fulle arbeidsdager. Jeg har aldri blitt bedt i så mange bryllup før.

– Hvordan taklet du mørketida?

– Med en gang syntes jeg ikke mørketid var noe problem. Men folk som ikke har opplevd den, aner ikke hvor mørkt egentlig er. Jeg synes også sommeren er vanskelig, for man får ikke sove. Samtidig er somrene magiske når det er godt vær.

Hun forteller at svigerfaren hennes, som bodde i Loppa, druknet i april 1998.

– Vi fikk tre måneder med ham, og dattera mi fikk bli kjent med ham, forteller hun.

Les også: – Klart vi kan regulere boligprisene

Flyttet hjem til Mjøndalen

De ble boende der fram til 2003, før de flyttet sørover til Mjøndalen og Monicas barndomstrakter sammen med datteren og sønnen de nylig hadde fått.

– Da ble det omskolering. Da jeg var ferdig i 2008, begynte jeg på Gulskogen skole, hvor jeg jobbet fram til for to år siden. Seks år som lærer og tre år som avdelingsleder. Jeg tok rektorskolen sammen med han som er rektor på Holmen. Egentlig var målsettingen å bli rektor, ikke ordfører, sier hun. I dag jobber hun på Hallermoen skole i Drammen.

– Hvordan føltes det å måtte forlate frisøryrket og bli lærer?

– Jeg har aldri angret på at jeg gikk fra frisør til lærer. Jeg ble veldig lei meg med en gang, men jeg pleier å si: «OK, vær lei deg et par dager, så må du lage en plan».

Les også: Haaning avfeier kritikk om at han snur kappa etter vinden

– Har hatt de fleste skoa på meg

Monica Myrvold Berg er for øyeblikket fylkespolitiker for Ap i Buskerud. Hun mener arbeidserfaringen hennes gir henne en fordel som ordførerkandidat.

– Jeg har hatt de fleste skoa på meg. Jeg drevet selv i det private, jeg har jobbet i det offentlige, jeg har fått en knekk på helsa og jeg har måttet omskolere meg. Jeg har stått i de fleste situasjoner, sier hun.

– Hvordan føles det å være ordførerkandidat for en kommune som kommer til å få mer enn 100.000 innbyggere?

– Jeg føler meg veldig klar med tanke på hva vi ønsker å ta tak i. En slik kommunesammenslåing er eneste gangen man får anledning til å bygge noe nytt. Det blir en grunnmur vi skal lage. Jeg kjenner at jeg er skikkelig klar for å begynne på det. Det er vanskelig å være så eksponert. Det at du blir kjent igjen gjør noe med hvordan du tenker. Det er en bevissthet. Det gjør at det krever noe av meg. Du skal være et godt forbilde, så du får en økt bevissthet om hvordan du påvirker. Samtidig er jeg opptatt av jeg ikke skal forandre hvem jeg er. Jeg skal være Monica fra Nedre Eiker som går på fotballkamper og så videre.

– Du sier at det er vanskelig å være så eksponert. Kan du utdype det?

– Altså, det er uvant. Veldig uvant.

Myrvold Berg understreker at hun drøftet grundig med familien før hun valgte å gå for å bli ordførerkandidat.

– Vi hadde et stort husmøte.

Det var ingen som hadde problemer med valget.

– Sønnen min sa: «Mamma, du har vært politiker så lenge jeg husker».

Hun forteller at det aldri har vært snakk om noe annet parti enn Arbeiderpartiet for henne, fordi partiets verdier står henne nærmest. Faren er Arbeiderparti-mann og fikk henne med i politikken.

– Hvordan har du opplevd at folk rundt deg tar det at du nå er ordførerkandidat?

– De rundt meg er de samme. De er flinke til å sende meg hyggelige meldinger. Veldig hyggelig. Det blir det samme. Men det er ikke så om å gjøre å fly ut nå. Vi har bygd hagestue. Men det hyggelig om jeg er på puben i Mjøndalen og.

– Hva gjør deg til en god ordførerkandidat?

– Jeg tror jeg er veldig god til å lytte og til å ha gode dialoger. Man trenger ikke å være enig, og det tenker jeg er en god kvalitet. Så er jeg vanvittig glad i barn. Når man jobber med barn skjønner at det man gjør med barn er en investering, og at det er framtida. Det å satse på barn er noe av det viktigste jeg tar med meg inn i politikken. Du får igjen i andre enden jo mer du putter inn.

Les også: – En god barndom varer hele livet

###

Barnefattigdom viktigst

Hun understreker at bekjempelse av barnefattigdommen i Drammen blir den aller viktigste oppgaven for henne å ta tak i om hun blir ordfører.

– Hva vil du helt konkret gjøre med det?

– Det er tosidig: Det ene er barna. De kan ikke vente. Vi må bygge stein på stein med en gang for å hindre at fattigdommen reproduseres, for å bryte den. Det er 14 prosent av elevene i skolen som ikke har med seg mat. Vi vil ha gratis mat for alle i grunnskolen, og jeg tenker at det er viktig. Og så ønsker vi rabattordninger så alle barn kan få drive med fritidsaktiviteter. Og vi ønsker at barna skal kunne gjøre leksene og få leksehjelp på skolen. Da forsvinner en stor forskjell mellom barn som har ressurssterke foreldre hjemme og dem som ikke har det. Vi vil utjevne de forskjellene. Vi ønsker også å ta kontantstøtten fra foreldre og bruke den til arbeidsrettede tiltak. Vi ønsker ikke kontantstøtte i Drammen.

Hun understreker at hun ikke har alle de ferdige løsningene, men peker på byer hun mener er gode eksempler.

– Sarpsborg, Fredrikstad og Oslo har snudd utviklingen når det gjelder barnefattigdom. Sarpsborg har noe som heter Nav Ung, hvor man fanger opp dem som faller utenfor tidlig. Vi må se på hvor skal kan putte penger for at dette skal gi en effekt. Vi har et tverrfaglig utvalg som ser på dette, og Internasjonale Drammen har gjort knallmye bra.

Myrvold Berg er kritisk til hva man har fått til i nærmiljøprosjektet Fjell 2020 når det gjelder bekjempelse av barnefattigdom.

– Fjell 2020 har vart i ti år. Det er mye bra som er gjort, men for barnefattigdom har det tydeligvis ikke funket, sier hun.

Hun understreker at mange av familiene med vedvarende lavinntekt har innvandrerbakgrunn.

– Jeg ønsker at flyktninger som kommer hit skal kunne få en fadderfamilie. Det er ganske mye du ikke vet når du kommer hit, og jeg vil at du skal ha noen du kan spørre om det du lurer på.

– Hvordan synes du integreringen fungerer i Drammen?

– Det er litt både og. Flyktninger som kommer til Norge er ikke en ensartet gruppe. Jeg har vært borti barn som begynner på skolen i første klasse og ikke snakker norsk. Sånt skal ikke skje. Vokser du opp i et land må du kunne lære deg språket. Det er derfor jeg blant annet ikke ønsker kontantstøtten.

– Hva tenker du om det voldsomme fokuset på bompenger som har vært i valgkampen i Drammen?

– Jeg skjønner det, for det tar tak i alles lommebøker. Jeg skjønner at det engasjerer som det gjør. Samtidig skulle jeg ønske at man hadde et sånt engasjement om hvordan for eksempel barn har det på skolen, for det er vel så viktig. Jeg skulle ønske jeg så det engasjementet i andre store saker. Jeg er glad for at bom ikke er en så stor del av debatten lenger. Skal man bygge ny kommune, kan ikke bom være det som avgjør alt. Jeg tror ikke alle skjønte hva som lå i pakka. Istedenfor alt innholdet, ble det bare bom. Jeg synes det er synd at mye av innholdet ikke kom fram, sier hun.

Når det gjelder samferdsel vedgår hun at flere av prosjektene som var tenkt i Buskerudbypakke 2 nå trolig ikke blir gjennomført.

– Miljømessig var det mye bra i pakka, med satsing på kollektiv, gang og sykkelvei. De tinga kommer ikke inn, selv om vi fikk beholde belønningsmidlene. Jeg synes det er trist at Mjøndalenbrua og Landfallbrua røyk. Det betyr at den nye kommunen vil være delt i to et veldig langt stykke.

Noen ny bypakke som inkluderer bom i neste kommunestyreperiode utelukker hun helt.

– Bom blir ikke aktuelt. Det er ikke mulig heller. Vi hadde en konsensus, men den er borte. Det vi har av mulighet og handlingsrom til å sette inn på det kollektive, ønsker vi å sette inn på det. Jeg har tro på at folk vil bruke kollektivtransport. Belønningsmidlene gjorde at vi slapp å redusere kollektivtilbudet, og nå kommer også storbymidlene i tillegg.

Les også: Førstegangskjøpere sitter i robåter og forsøker å ta igjen en cabincruiser

Utelukker kun to partier

Myrvold Berg beskriver hovedmotstander Fredrik Haaning (H) på følgende måte:

– Politisk står vi langt fra hverandre. Det høyre han representerer er mer mot høyre fløy enn noen gang. Mennesket er en annen ting. Når jeg og Haaning prater sammen prater vi ikke politikk i det hele tatt. Vi prater og ler mye. Jeg ser i den politiske verden at de fleste trives veldig godt med hverandre.

Myrvold Berg utelukker kun to partier som samarbeidspartnere etter valget:

– Høyre og Frp er helt utenkelig. En ting er teknisk samarbeid i Nedre Eiker, men nå skal vi bygge noe nytt og det må være basert på verdier. Da står vi ideologisk så langt fra hverandre at det ikke kan fungere.

– Hvem har du mest lyst til å samarbeide med?

– Vi har alltid stått nær SV. Det vil jeg si vi fortsatt gjør. Jeg sitter i fylket, og der samarbeider jeg godt med Ståle Sørensen i MDG, Anders Wengen i Venstre og Senterpartiet.

Wengen er nå toppkandidat for Venstre i Drammen, og har uttalt seg svært kritisk om Fredrik Haanings håndtering av bompengesaken. Myrvold berg har derfor tro på et mulig samarbeid også med Venstre i Drammen. Hun skryter av Anders Wengen.

– Han er en veldig klok mann. Jeg ser veldig forskjell på hvem som sitter i Venstre. Vi har et godt samarbeid og god dialog, så det er ikke utenkelig.

Tidligere i år utelukket ikke Monica Myrvold Berg samarbeid med Nei til bomring, men sa til Dagsavisen Fremtiden at hun måtte se grundigere på antibomaksjonistenes program før hun kunne si noe mer om saken.

– Har du fått kikket på det nå?

– Jeg har sett på det. Jeg skjønner at de hadde én hovedsak. De er ikke det første man tenker på når det gjelder samarbeid, men vi samarbeider der vi får gjennomslag. Det er det viktigste.

–  Leder Anders Lunde sa han ville høre et klart og tydelig «Nei til bomring» fra deg de neste fire år før samarbeid kunne være aktuelt …

– Ja, men det har jeg jo sagt. Han sier nå at han er fornøyd med svaret mitt.

– Hva med Rødt, er det en aktuell samarbeidspartner?

– De er sosialistiske. De er virkelig på riktig side. De har mye politikk som er lik vår, så det er selvsagt ikke noe jeg utelukker i det hele tatt.

– Jeg har hørt at du har øvd deg på å bli flinkere til å ta ordet i debatter. Stemmer det?

– Hehe, har du det? Jeg tror jeg har for stor tendens til å være høflig. Jeg kan nok bli for høflig. Men jeg er ikke redd for å si noe – i forrige debatt med Fredrik Haaning tok jeg ordet hele tida.

Les også: Merete Andrea Risan skulle snakke om å gi seg i politikken. Nå stepper ordførerkandidaten inn

Tre om Monica:

Thomas Larsen Sola, rektor ved Hallermoen skole og kommende skolesjef i Drammen

– Hvordan vil du beskrive Monica Myrvold Berg som kollega?

– God samarbeidspartner. Tydelig i meninger. Lyttende og morsom.

– Hvor lenge har du jobbet med henne?

– Det må begynne å nærme seg ti år.

– Er det noen spesielle episoder du husker som kan beskrive henne godt?

– Hun har en veldig god estetisk sans og er veldig opptatt av at det skal være ryddig og pent. Hun har hatt ansvaret for å møblere det nye personalrommet vårt, og midt i et møte så hun at det manglet en stol der. Det skulle egentlig vært 36 stoler der, men hun så at én manglet. Den fant vi til slutt etter å ha lett rundt på skolen. Ingen andre enn henne ville ha lagt merke til det.

– Du er hennes sjef nå. Hva tenker du om at hun snart kan bli din sjef, som ordfører i Drammen?

– Det tror jeg hun gleder seg til. Monica vil bli en god leder for nye Drammen kommune og for meg hvis hun blir ordfører. Hun har alltid ledet med hjertet og med varme.

– Er det noen ting du ikke liker ved henne?

– Ja, hun er veldig god til å gjøre deg usikker, når hun har lyst til det. Du er veldig usikker på om hun lurer deg eller ikke når hun kommer med noen uttalelser. At hun fortsatt klarer det på meg etter ti år, det liker jeg ikke.

– Kommer du til å stemme på henne?

– Det har jeg ikke lyst til å si noe om. Men jeg vil absolutt anbefale noen som vil ha en god ordfører å stemme på henne.

Ståle Sørensen, førstekandidat i Drammen MDG

– Hvordan vil du beskrive Monica Myrvold Berg?

– Som et veldig hyggelig og positivt menneske. Alltid blid og ser positivt på ting. Løsningsorientert.

– Hva tenker du om henne som ordførerkandidat?

– Jeg tenker at hun ikke har så veldig mye erfaring. At det blir et veldig stort hopp fra der hun er nå. Jeg tror hun er veldig fersk i det gamet, ikke så dreven som politiker. Men det kan være positivt. Det trenger ikke være noe hinder. Man lærer mens man holder på.

– Hvordan samarbeider du med henne?

– Det er ikke henne jeg forholder meg så mye til i fylket. Hun er en del av Aps gruppe, hvor jeg som regel forholder meg til gruppeleder og talsperson.

– Er det noen ting du ikke liker ved henne?

– Ett råd: hun bør være litt mer på’n. Hun har ikke markert seg veldig sterkt i fylkestinget. Det må hun jobbe litt mer med som ordfører.

Tommy Berg. Monicas mann

– Hvordan vil du beskrive Monica?

– Glad i familie. Dedikert i jobb. Egentlig dedikert i det hun gjør. Konkurransemenneske. Glad i å lage mat. En god kone. Vi har holdt i lag i en evighet.

–  Hun nevnte at dere er ganske forskjellige på enkelte områder.

–  Ja, men jeg tror forskjellighetene våre utfyller hverandre. Vi er gode til å dele med hverandre og coache og komme fram til de beste løsningene.

– Hva tenker du om at hun nå er ordførerkandidat?

– Jeg tenker at det er noe vi har diskutert og er enige om. Vi har tatt det valget sammen og innså at vi i en situasjon i livet hvor man kan gjøre noe sånt. Vi har store barn, så den kjernetiden vi hadde med små barn blir ikke like viktig.

– Hva tenker du om all oppmerksomheten som følger med det at hun er ordførerkandidat?

– Klart det er uvant, men jeg synes det er hyggelig.

Les også: Monica Myrvold Berg: – Man må jo prøve å ha skoa på sjøl

Mer fra Dagsavisen