Nyheter

Etterlyser konsekvenser på ledernivå

Han mener korrupsjonssaken ved byggesaksavdelingen i Drammen hadde fått langt større konsekvenser for de daværende lederne om noe tilsvarende hadde skjedd i en privat bedrift.

Bilde 1 av 2

Korrupsjonssaken, som først ble kjent i januar 2016, fikk store konsekvenser. Ikke bare for de to byggesaksbehandlerne, som ble funnet skyldige i grov korrupsjon, men også for Drammen kommune.

Ole Hovengen, politisk nestleder i Drammen Frp og medlem av kommunens kontrollutvalg, mener likevel konsekvensene har vært for få.

Rett etter at korrupsjonssaken ble rullet opp, offentliggjorde daværende rådmann Osmund Kaldheim fire tiltak; ny organisasjonsmodell, ulovlighetsoppfølging av enkeltsaker, ROS-analyse og ekstern gransking.

Senere ble Deloitte advokatfirma satt til å granske byggesaksavdelingen. Deres rapport fra januar 2017 avslørte flere svakheter ved saksbehandlingen, organisasjonen og ledelsen i byggesaksavdelingen.

Kaldheim fulgte opp med en tiltaksplan som skulle utbedre manglene.

Tiltaksplanen ble i sin tur evaluert av PwC. De rapporterte i januar 2019 at arbeidet med antikorrupsjon og etikk burde gis enda høyere prioritet enn det hittil hadde fått.

Sa det hastet

Likevel mente Hovengen oppryddingen hadde vært ufullstendig – på flere områder.

Blant annet mente han at kameraderi blant ledelsen gjorde tjenestene til innbyggerne dårligere – at rådmannen hadde vegret seg for å gå dypt nok til verks i oppryddingen og at nye ledere ved byplanavdelingen følte lojalitetspress overfor den eksisterende virksomhetskulturen. I ledelsen ble noen satt til andre oppgaver, men saken fikk ingen større konsekvenser på dette nivået. Dette varslet han om i juni 2018.

– Jeg prøvde å si at det hastet, men måtte vente til kommunens eksterne varslingsmottak kom på plass. I mellomtiden hadde rådmannen valgt å gå av – med æren i behold. Dermed hadde han heller ikke plikt til å forklare seg i ettertid. Kommunerevisjonen kan ikke, som politiet, kalle inn folk til avhør, sier Hovengen.

Til Dagsavisen Fremtiden melder tidligere rådmann Kaldheim, via SMS, at han ikke kommenterer noen saker i Drammen kommune.

Oppsummert

Hovengens varsel ble i desember 2018 oversendt Buskerud Kommunerevisjon (BKR), og tirsdag morgen – i et ekstraordinært gruppeledermøte, la de fram sitt arbeid.

Gisle Skaaden, forvaltningsrevisor i BKR, orienterte innledningsvis om at deres mandat var å sammenfatte varselets innhold og å kartlegge hvilke forhold som allerede var undersøkt via andre prosesser – og hvilke som ikke var det. De skulle ikke konkludere eller undersøke realiteten ved forholdene det ble varslet om.

I sin oppsummering peker BKR på at flere saker og rapporter har kommet til etter at det ble varslet i 2018, og at flere av forholdene det ble varslet om er utredet og behandlet.

Samtidig skriver de at det ikke er gjort selvstendige undersøkelser av generelle forhold – som Hovengens syn om at det fortsatt er utbredt kameraderi og ukultur i administrasjonen, at nye ledere ved byplan utsettes for lojalitetspress og at den administrative ledelsen praktiserer en misforstått kollegialitet og forklaringssensus.

Aller først i punktet "Elementer i varselet som ikke er undersøkt" lister de opp "personalhåndtering på ledernivå, herunder at korrupsjonssaken burde fått større personalmessige følger på ledernivå". At dette ikke har skjedd mener Hovengen er et uttrykk for ukulturen i kommunen.

Flere hatter

Nå blir det opp til formannskapet å vurdere hvorvidt de vil forfølge saken videre, basert på sammenfatningen fra BKR.

Gruppeleder for Høyre, Tove Paule, stlte spørsmålstegn ved om varselet egentlig kan betraktes som et varsel.

– Hovengen bedriver rolleblanding. Han sier han opptrer som privatperson, men er også politiker, medlem av kontrollutvalget – og hans familie har en byggesak til behandling, påpekte hun.

Dette anførte også tidligere byplansjef Hilde Haslum – i sitt tilsvar i BKRs sammenfatning.

– Jeg har alltid vært veldig klar på at jeg snakker som privatpersonen Ole Hovengen i denne saken – overfor BKR. Grunnen til at min kones familie fortsatt har en byggesak til behandling skyldes ren forfølgelse fra byggesaksavdelingen, fordi vi er varslere, svarer Hovengen.

Til orientering så har Hovengen tidligere også varslet om trakassering fra byggesaksavdelingen. BDO advokater konkluderte her med at det ikke forelå usaklig forskjellsbehandling, og at byggesaksavdelingen fulgte relevant regelverk.

---

Til behandlilng

  • Tirsdag ettermiddag la Drammen kommune ut Hovengens varslersak som sak til formannskapsmøtet 27. august.
  • I det omfattende saksdokumentet oppsummeres varselet slik: Varsler opplyser at opprydningen etter korrupsjonssaken i Drammen kommune har vært ufullstendig. Varsler opplyser at Rådmannen har vegret seg for å ta en tilstrekkelig dyptpløyende opprydning, og at det fremdeles er en ukultur i Drammen kommune.
  • Hovengen mener formannskapets medlemmer får altfor lite tid til å sette seg inn i saken, og frykter at det kan være for sent å få noe gjort i saken – slik at ukulturen videreføres i nye Drammen kommune.

---

Mer fra Dagsavisen