Nyheter

Fylte «salen» på Piazza Bragernes

Etter italiensk suksess på torget drømmer utekino-gründerne om «Haisommer» på Drammensbadet eller «Trainspotting» på Sundland.

Over tusen mennesker fylte opp seteradene som arrangøren Utekino Drammen hadde brukt en hel regnværsdag på å stille opp – og i tillegg til et dekorativt utvalg av mat- og kaffeboder, italienske Vespa-scootere og lyslenker i trærne var det et lovende utgangspunkt for en utekveld av de sjeldne på Bragernes torg da Cinema Paradiso ble vist på storskjerm lørdag kveld.

– Vi er kjempefornøyd og det er uten tvil det største publikummet vi har hatt. Fra 400 på visningen på Austad gård til 800 på Spiralen i fjor så er det en hyggelig tilbakemelding. Spørsmålet vi må stille oss nå er om vi har mulighet – og lyst – til å gjøre det enda større – eller om nivået er greit, sier Joakim Throndsen til Dagsavisen Fremtiden.

Overskudd

Nye sponsorer av året bidro med snacks og drikke, og fikk til gjengjeld god synlighet med fargekodete «luksussitteplasser» nærmest lerretet og i gigantiske strandstoler langs sidene. Disse var holdt av til henholdsvis lokale butikksjefer med Coca Cola i sortimentet og NBBO-medlemmer med høy ansiennitet.

###

Filmen er gratis for alle. Hva kan du si om økonomien i det?

– Det hadde ikke vært mulig å gjennomføre dette uten involvering av private aktører i tillegg til bidragene fra Drammen kommune, fylkeskommunen og Lydia og Harald Lyches fond. Med bemanning tilpasset, sikkerhet og logistikk med høyde for 12-1.500 gjester er det klart at det koster. Vi har også åpnet vår egen pengebok, og med forbehold om at regnskapet ikke er ferdig, taper vi ikke penger på dette. Men vi gjør det heller ikke for å tjene penger, sier Throndsen. Han legger til at han personlig gjerne skulle sett flere lokale firmaer på banen, og sier tilbakemeldingen fra samarbeidende utesteder rundt torget har vært overveldende positiv med ønske om en ny runde neste år.

Ett år med søknadsskriving

Uttrykket, prikken over i-en, x-faktoren, stemningen og alt det er det en kompisgjeng på tre som står bak, bekrefter han.

– Helheten er viktig, og vi vil være mye mer enn en filmvisning. På Spiralen hadde vi speidere som delte ut godteri, nå utviklet vi piazzaen, hadde italienske svisker og vorspiel på Drammens teater.

Men det er ikke bare utsmykning og festfiksing: Bakom ligger det ett års arbeid med søknadsskriving og jakt på sponsorer.

Vil feire fem

– Nå gleder jeg meg til å høre hva kommunen og fylket synes – for vår del er det ikke noe must å flytte visningen fra år til år. I 2020 vil vi ha femårsjubileum, og vi har også andre steder på idéstadiet:

Hva med «Haisommer» på Utebadet, «Trainspotting» på Sundland eller «Vindu mot bakgråden» i Tollbugata? Vi er kommet for å bli, sier Throndsen.

Gjør den gode responsen at dere kan bryte nomade-tradisjonen og bli et år til på torget?

– Vi er et ørlite DA-firma og kan heldigvis gjøre som vi vil! Men jeg tør å si at det ble enda bedre enn vi håpet på. Da jeg så opp og så stjerner, tenkte jeg at dette funka optimalt. Infrastruktur, toaletter, strøm og logistikk var lettere enn noen gang tidligere samtidig som det var mer krevende både med sikkerhet og med hensyn til utelivet rundt: Vi var jo der nede på søndag og plukket søppel - også det som ikke var vårt –  som kebab og spy. Men policyen vår er at det alltid skal se bedre ut enn da vi kom, sier Throndsen.

Lokaliseringen er heller ikke tatt ut av lufta for de engasjerte filmentusiastene.

– I fjor var valget om å legge visningen til Spiralen samtidig et  innlegg i debatten om hva dette området skal brukes til i fremtiden. I år ønsker vi å bidra til å sette søkelys på diskusjonen om et bysentrum som dør, sier Joakim Throndsen.

Mer fra Dagsavisen