Nyheter

Cinema Paradiso vises på torget: – En hyllest til filmen

Filmfolket er samstemte om årets filmvalg for utevisning. Lørdag forventes et smekkfullt piazza Bragernes.

1 av 5

I år igjen inviteres Drammens befolkning til en storslått utendørs filmopplevelse, og denne gangen altså i hjertet av byen; på Bragernes torg. Filmen som skal vises, er en italiensk klassiker som blant andre filmregissør Johanne Helgeland fra Drammen er begeistret for.

– «Cinema Paradiso» oser av varme og nostalgi, og er vakkert fortalt, sier hun.

– Jeg husker best den første delen, da Salvatore var barn, og stundene han deler med maskinisten. Det er en vakker hyllest til film og kino, sier regissør Helgeland, og legger til;

– Denne type filmvisning er veldig tilgjengelig. Det har jo blitt dyrt å gå på kino og det kan bli litt ekskluderende egentlig, for alle. Jeg tror dessuten kino har en samlende funksjon nå i disse strømmetider.

Johanne Helgeland er for tida opptatt med sin første spillefilm som regissør, men tar seg tid til utekino på Bragernes torg.

– Jeg har veldig lyst til å få med meg dette, og tenker å ta med barna.

Torget blir piazza

Rune Tøndell, formann i Drammen Filmklubb, er også begeistret for årets filmvalg.

– Det er en fin, søt og nostalgisk film med en god «feelgood»-effekt. Samtidig er det en hyllest til kinoen og opplevelsen av filmmagi. Det er kjempegøy at man får til et så stort arrangement, og det gir en stor synergieffekt, det her, sier Tøndell og sikter til Drammen Filmklubbs egen utevisning i bakgården på Union førstkommende tirsdag, hvor de viser «Tilbake til fremtiden».

Tøndell har selv har tenkt å ta turen.

– Vi i filmklubben har også hatt Cinema Paradiso på lista over aktuelle filmer i flere år, sier han.

Flere filmfolk hyller arrangementet og filmen som skal vises på torget, blant dem Bjørn Erik Pihlmann Sørensen, regissør og lærer ved Danvik Folkehøgskole.

– Jeg husker veldig godt da «Cinema Paradiso» kom, men var kanskje ikke helt mottakelig for den da. Likevel var det noe fengslende og fascinerende med historien. Og som fremtidig filmskaper, satt den nok spor – om en fremtidig drøm om å lage film. «Cinema Paradiso» er helt klart en hyllest til filmen, med et solid nostalgisk grep som understøttes av kanskje verdens fremste filmkomponist.

Stor begeistring

– Vi lover en perfekt setting for sensommermagi i ekte italiensk ånd, sier en av arrangørene, Joakim Throndsen. Etter tre år med utekino på Austad Gård og på Spiraltoppen er turen kommet til Bragernes torg, og Throndsen lover italienske vibber.

– Målet er å forvandle torget til en italiensk piazza for kvelden, og forhåndsinteressen er stor. Over 4.000 har meldt sin interesse via Facebook, over dobbelt så mange som tidligere år, forteller Throndsen.

«Cinema Paradiso» vant i sin tid Oscar for beste fremmedspråklige film og juryens spesialpris på filmfestivalen i Cannes. Handlingen starter når den kjente filmregissøren Salvatore får vite at hans mentor og venn fra barneårene, kinomaskinisten Alfredo, er død. Dette setter i gang en strøm av minner som tar publikum tilbake til oppveksten i en siciliansk landsby, hvor den lokale kinoen Cinema Paradiso er landsbyens midtpunkt.

– «Cinema Paradiso» var en soleklar favoritt til årets utefilm, forteller Throndsen, som skryter av alle som har bidratt praktisk og økonomisk for å få til et arrangement som dette.

Filmvisningen er som alltid gratis og åpen for alle, informere Throndsen og legger til;

Været avgjør

– Vi ligger helt i rute nå, det eneste vi ikke kan gjøre noe med er været, men ta på allværsjakka og shorts, en slags gardering, oppfordrer han.

Praktisk og detaljert info ligger på Facebook: «Utekino på Bragernes torg: Cinema Paradiso».

PS! Etter en siste kritisk vurdering av data fra meteorologisk institutt har arrangøren valgt å beholde lørdag som visningskveld: Mest sannsynlig blir det oppholdsvær.