Nyheter

– Jeg ønsker meg en levende gård

– Dette er starten på noe nytt, sier Anne Lene Lier Fauske og drømmer om flere aktiviteter og tilbud på gården i Sylling. Og hun er på god vei.

Bilde 1 av 12

– I år har det tatt av helt, folk kommer enkom hit for å se på hagen og for å spise rømmegrøt, sier en glad Anne Lene Lier Fauske, husfrua som hun selv kaller seg. Folk fra fjern og nær har i sommer funnet veien til den gamle gården langs Ringeriksveien.

– Jeg tror nettopp det er opplevelsen av å komme hit som folk setter pris på. Så nå vurderer jeg sommeråpent fra tidlig i mai til september, på sikt tror jeg vi skal få til det, sier Fauske.

Det er femte året Madame Tveten har sommecafé i juli, og i år har hun utvidet med et par helger. Hver uke siden juni, fra torsdag til søndag holder gården åpen kafé fra klokka 12 til 16. Siste dag for årets sesong er søndag 4. august.

Skatter

Hos Madame Tveten i Lier skrur tida seg tilbake til 1823, og enda lenger, men vertskapet lover moderne fasiliteter og fersk, nylaget mat. Denne sesongen utvider de også med en kunstner som får pryde de vakre veggene inne i stua. Og som om ikke det er nok, så har husfrua valgt å sette for salg noen av sine oppsparte, gamle skatter.

– Jeg har samla på antikviteter i hele mitt liv, mamma var litt fortvila over alt jeg hadde, men jeg visste nøyaktig hvor hver eneste lille ting hadde sin plass, ler Fauske mens hun forteller om barndom og ungdom i samlerens tegn. Hun er fremdeles hekta på gamle ting, men fant ut at tida var inne for å kvitte seg med noen av dem.

– Og nei, det er ikke trist å ta farvel, folk kjøper jo tingene fordi de vil ha dem. Dessuten har jo mye av dette vært pakket vekk i skuffer og skap og sånn sett aldri hatt sin faste plass her i stuene, medgir Fauske som også kan fortelle at hun ikke engang har begynt å hente fram fra kjeller og loft.

Gammel gård

Historien om Madame Tveten ble til for noen år siden.

– Vi drev tidligere med landbruk og selvplukk av bringebær. Så var det noen som syntes at det var så koselig her på gården, og dermed fikk vi ideen om å leie ut til selskap for noen år siden, forteller Anne Lene Lier Fauske. Det ble bygget til ei storstue, og mange har feiret jubileer, julebord og bryllup nettopp i den. Etter at selskapslivet tok til, kom også spørsmålene om overnatting.

Per i dag har Madame Tveten seks dobbeltrom for overnatting, men det planlegges flere utbygginger og utvidelser for konferanser og ledersamlinger.

Hovedbygning på gården er fra 1823, og har blitt restaurert og utvidet i flere etapper. Den eldste delen av bygningen står som den gjorde for snart 200 år siden, med tømmervegger, tykke bjelker i taket og vinduer med karakteristiske, bulkete glassruter. Gården het opprinnelig Tveiten, og var en av Liers største gårder, men i 1660 ble den delt i to like store bruk, Søndre Tveiten og Nordre Tveiten.

På tunet finnes flere bygninger, noen nye og noen gamle, som stabburet fra 1870, og et bryggerhus.

Galleri, hage og kafé

Men nå er det altså modernisering og nye bruksområder sommerstid som ser dagens lys i Sylling.

– Det hadde vært veldig gøy å få til en skikkelig levende gård, med mange tilbud, mye å oppleve. Allerede nå ser vi at folk gjerne starter med en matbit ute i hagen, og så går de inn og kikker, kjøper kanskje med seg noe hvis de finner noe, og så går de ut i hagen igjen for å drikke kaffe. Og om det er dårlig vær, så er det mer enn god nok plass inne, forteller Anne Lene Lier Fauske som dessuten er veldig glad for kjøkken- og serveringshjelp fra unge sambygdinger. Husfrua er også opptatt av at alt gjestene putter i munnen skal smake godt. Hjemmelaget, kortreist mat er en av Anne Lenes viktige ingredienser på gårdshotellet. Dessuten er det alltid et vegansk tilbud på menyen.

Siste åpningshelg, søndag 4. august, blir det gratis konsert hos Madame Tveten, med fransk og spansk musikk ved to unge musikere fra Sylling og Danmark.

– Og så leker jeg med tanken om at kunstnere kan bo her om sommeren, og ha atelier her på gården, så folk kan komme og se. Vi har jo nok av plass og det ligger godt til rette for enda mer aktivitet og gode kulturtilbud her, mener Fauske.

Så gjenstår det å se. I mellomtiden serveres rømmegrøt og annen kafémat hos Madame Tveten.

– Vi er veldig opptatt av at gjestene bare skal kose seg og bli servert, ingen skal bære brett eller hente og rydde, her skal gjestene nyte ro og stillhet.

Mer fra Dagsavisen