Nyheter

Oslo Pride parade går av stabelen lørdag

Helle Hertzberg (19) fra Drammen tar med seg en stor gjeng inn til Oslo lørdag for å markere Pride

Hvorfor er Pride fortsatt viktig?

Pride er fortsatt viktig fordi det fortsatt er mange som opplever at de ikke passer inn i samfunnet. Det er viktig å vise at vi støtter mangfold! Alle skal kunne være seg selv og kunne elske den man elsker uten å møte på negativitet. Som for eksempel det som skjedde i London for kort tid tilbake, hvor to lesbiske jenter ble slått ned på bussen kun fordi de var lesbiske, det er ikke greit i det heletatt. Så det er viktig å gå i tog å vise sin støtte. Flere enn de to jentene på bussen opplever hets, diskriminering og ufrihet fordi de bryter med kjønnsstereotypene.

Hvordan mener du man kan bidra på daglig basis for å gjøre hverdagen til skeive bedre?

- Jeg kjenner en som sa det fint, at det handler ikke om størrelsen på det du gjør så lenge du gjør noe. Om du er en som klikker like på pridestatuser, hvis du lære barna dine at det finnes flere typer familier eller sier ifra når noen opplever hets. Alt dette tror jeg bidrar mye!

Hva er det beste med Pride?

- Det beste med Pride må jo bli alle fargene, den gode stemningen og å vise at flertallet av oss står opp for hverandre, at vi er flere enn de som sprer hat. Amnesty har mye god oversikt over det og sier at i EuroPride 2015 var det over 5000 som deltok, og bare 40 mot demonstranter.

Du skal dra med en stor gjeng inn til Oslo for Pride. Hvor mange blir dere?

- Tidligere år har vi i Buskerud AUF vært rundt 20 stykker som har dratt innover. Så vi håper minst like mange om ikke fler blir med i år.

Hvorfor går dere i Pride parade?

- Det er for å feire mangfoldet og friheten til å elske den man elsker. I tillegg er det viktig å huske at en aldri kan ta de rettighetene en har forgitt. En kamp er aldri vunnet eller tapt for bestandig. Jeg føler meg heldig over å bo i et land hvor vi har Pride, og tenker det er viktig å gå også med hodet vendt utover i verden. I mange land opplever mennesker som demonstrer eller markerer ting som Pride å bli slått hardt ned på. Ikke minst går jeg for Ropstad som har sagt han ikke vil delta.

Hva er dine tanker rundt at Drammen nå får sitt første Pride arrangement?

- Det er skikkelig skikkelig skikkelig gøy! Ikke bare er det bra for by- og kulturlivet i Drammen, men vi får også vist alle Drammenserne at man kan være akkurat den man vil.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det må bli Harry Potter serien. Den har jeg lest sikkert 100 ganger. Bøkene har fulgt meg siden pappa leste de for meg i 1999. Jeg har faktisk lest hver bok hvertfall 20 ganger.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er veldig gøy å le med venner i godt vær da. Men fint vær er jo noe som gjør de aller fleste lykkeligere da.

Hvem var din barndomshelt?

- Mitt store forbilde som barn var Lise Klaveness, jeg spilte selv fotball og så opp til henne! Jeg så mange av toppserie kampene hun spilte. Jeg møtte henne nå i sommer, og da var jeg så starstrucked at jeg nesten ikke klarte å si noe!

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg er ikke så flink til å si nei. Noen ganger kan det hende at jeg tar meg på meg for mye og da kan det renne litt over.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg er ikke så flink til å skeie ut egentlig, jeg er en veldig rastløs person, men jeg slapper godt av når jeg drar på ferie.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Hva er det jeg ikke ville gått i demonstrasjonstog mot. Som politisk akiv går i demonstrasjonstog ofte. Men hvis jeg må velge en sak så må det bli for et fritt Palestina og kvinnekampssaker.

Er det noe du angrer på?

- Jeg er en veldig stor fan av The Beatles. Så er det noe jeg angrer på så er det at jeg ikke dro på Paul McCartney sin konsert i Oslo når han var her sist. Jeg tenkte det ikke var så viktig å få med seg og at billettene var litt dyre, men det angrer jeg bittert på nå.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Skal jeg være helt ærlig ville det helst vært med en heismontør, det hadde vel vært det beste. Utenom det så måtte det blitt Sigrid Bonde Tusvik, hun er så morsom og jeg tror vi kunne hatt en veldig spennende samtale!

Mer fra Dagsavisen