Nyheter

Frp-politiker fra Drammen sammenliknet Marians hijab med SS-uniform

Dagen etter at Marian Hussein inntok Stortingets talerstol iført hijab, la drammenspolitiker Ole Hovengen (Frp) ut et Facebook-innlegg der han sammenligner hijab med SS-uniform.

– En ting er at en nylig ankommet bestemor fra Irak bruker hijab, noe helt annet blir det når en ung, opplyst kvinne bruker hijab på Stortingets talerstol, sier Hovengen til Dagsavisen Fremtiden.

Han forteller at formålet med innlegget på Facebook var å vekke folk sånn at flere skal skjønne at hijab ikke er et uskyldig plagg, men en politisk ytring av ekstremt slag. I skrivende stund er det kommet nesten 700 reaksjoner og nærmere 500 kommentarer på innlegget, som også er delt 167 ganger.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Dette er innlegget Hovengen la ut. Foto: Skjermdump 

Den politiske nestlederen i Drammen Frp gikk også nylig hardt ut på Facebook mot Johan Baumann (H), som han mente hadde brukt hersketeknikker overfor kona Hilde Hovengen (Frp), da han kritiserte hennes møteledelse 4. juni.

Hovengen skrev som følger: «Johan Baumann, Drammen Høyres grand old man i Drammen bystyre, er kjent for sin arroganse og sine hersketeknikker. Særlig har yngre aspirerende kvinner i politikken fra de øvrige partiene fått merke dette.» Til Drammens Tidende sa han at han selv hadde måttet trøste to unge kvinner, som hadde blitt utsatt for disse hersketeknikkene.

– Dagen etter legger du ut teksten der du sammenligner Marian Husseins hodeplagg med å ha på seg SS-uniform og indikerer at den unge, kvinnelige politikeren har en skjult agenda. Ser du ingen motsetning i dette?

– Nei, absolutt ikke. Hussein velger bevisst en fysisk ytring som trekker oppmerksomheten bort fra det hun eventuelt mener i den saken som behandles. Hun gjør en helt bevisst prioritering av å promotere islam framfor å fremme sine synspunkter. Baumann er på sin side tom for argumenter, og velger derfor å avspore ved å komme med et latterlig utfall mot møteledelsen.

Les også: Redningsselskapet bidrar til at flere drukner i Middelhavet, skrev nestlederen i Drammen Frp

Les også: Comeback i bompartiet FNB etter to uker i koma

Sensurerer ingen

– Du skriver også at Hussein må ha hatt på seg hijab som «en hånlig demonstrasjon mot demokrati, fred, ytringsfrihet, likestilling ... Ja, mot oss.» Tror du for ramme alvor denne SV-politikeren går med slike tanker i bakhodet?

– Nå kjenner ikke jeg Husseins bakhode, men veldig mange som bruker dette plagget gjør det med denne agendaen; å sørge for Islams utbredelse.

I en av de nesten 500 kommentarene til Hovengens innlegg, kritiseres han for ikke å ha slettet noen av de mange rasistiske meldingene som har kommet inn. Innsenderen mener Hovengen er like ansvarlig for det som står i kommentarfeltet som for sin egen tekst.

Dette avviser politikeren blankt.

– Man har ikke redaktøransvar for et FB-innlegg. Bare for egen tekst. Det har også alle de som skriver kommentarer. Jeg stiller meg selvsagt ikke bak alt de skriver – men vil heller ikke være en som sensurerer andres innlegg og meninger etter eget forgodtbefinnende, fastslår han.

Les også: Fortsatte å bruke bildet Listhaug slettet og beklaget

Krigsfilosofi

Til Dagbladet har Marian Hussein forklart at hijaben er blitt en del av hennes personlighet og at hun har brukt den siden hun var liten.

– Andre muslimske kvinner sier hijaben har blitt en vane – noe man tar på seg når man går ut, på linje med bukse eller jakke. Enkelte sier de føler seg nakne uten hijaben. Hvis man har vokst opp med at det å ikke dekke til hodet er omtrent som å gå toppløs, kan du da se at det å kreve at de tar av seg hodeplagget kan bli veldig feil?

– Hvis noen opplever det slik, synes jeg undertrykkelsen har gått veldig langt, men jeg tviler på at dette er sant, selv om de sier det. Hijaben er påtvunget dem av menn eller samfunnet rundt dem, fastholder Hovengen

– Det samme gjelder vel andre plagg da, og er grunnen til at vi tross alt ikke går splitter nakne selv om det er 30 varmegrader – selv om man kan si at det har med samfunnets forventninger å gjøre?

– Jeg går gjerne naken rundt. jeg.

– I Drammen sentrum?

– Nei, ikke i sentrum. Jeg kan til en viss grad være med på det du sier, men jeg tror uansett ikke dette gjelder mange.

– Men dette med at folk er muslimer av tradisjon og/eller uvitenhet: Hvis det skulle stemme, hvorfor er så noen kristne?

– For meg blir det ikke mulig å sammenligne, for jeg ser ikke på islam som en religion. Det er ren krigsfilosofi – pakket inn i religion.

Hovengen forklarer at han først og fremst tenker på kvinnene med hijab når han sier det skyldes uvitenhet.

– De kommer til Norge, angivelig fordi de har rømt fra regimer ikke kan leve under, men så fortsetter de å bruke hijab. Da må de være uvitende om friheten vi har her i landet. Om du skal leve som en vanlig norsk, opplyst kvinne – så vet du at du ikke behøver å la deg undertrykke på denne måten.

Han understreker at han synes det er helt ubegripelig at norske feminister ikke tar tak i den kvinneundertrykkingen som hijaben, ifølge ham, innebærer.

Les også: Tilgi ham ikke!

Demokratisk problem

Marian Abdi Hussein, som 5. juni ble den første som inntok Stortingets talerstol iført hijab, forteller Dagsavisen Fremtiden at hun har gjort et valg om ikke å besvare sjikanerende kommentarer og meldinger, men at hun har blitt gjort oppmerksom på Hovengens FB-innlegg – og at SVs partigruppe på Stortinget ser alvorlig på det.

Ifølge Hussein vil de ta saken opp med Frp.

– Jeg hadde forventet slike ting, for jeg ser jo hva som skjer, men dette er større enn meg, sier Hussein.

Saken fortsetter under bildet. 

SVs partigruppe på Stortinget har signalisert at de ser alvorlig på Hovengens tekst på Facebook - og at de vil ta opp hetsen mot Marian Hussein med Frp. Selv var hun forberedt på mange ufine kommentarer og karakteristikker, etter at hun ble den første som entret Stortingets talerstol iført hijab, og har bestemt seg for ikke å besvare hetsen.

Marian Hussein forteller at SVs stortingsgruppe ser alvorlig på innlegget fra Frp-politikeren. Foto: Tom Vestreng

Hun viser til at Riksadvokaten nå ser nærmere på hvordan man kan slå hardere ned på trusler mot politikere og hatefulle ytringer mot samfunnsdebattanter. Det er blitt et demokratisk problem når flere ikke tør å delta i samfunnsdebatten på grunn av all netthets og sjikane, mener hun.

SV har også lagt fram et forslag til en egen handlingsplan mot islamofobi.

I kjølvannet av at Dagbladets delte sitt oppslag om tidenes første hijabbruker på Stortingets talerstol på Facebook, strømmet det inn så mange rasistiske uttalelser i kommentarfeltet at avisen så seg nødt til å slette posten.

«Denne oppførselen er en trussel mot demokratiet, fordi slik hat og hets har en klar hensikt, nemlig å presse mennesker til stillhet på grunn av bakgrunn. Det gjør meg rasende», sa SV-leder Audun Lysbakken til Medier24, i etterkant av denne hendelsen.

Les også:  I Drammen har vi dessverre en litt mer mørkeblå og brunkantet versjon av Frp

Ønsker oppgjør

– Ikke bare som partikamerat, men også som medmenneske blir jeg så forbanna av Hovengens uttalelser. For en trist måte å omtale et annet menneske på, sier Erlend Kåsereff, som er nestleder i Viken SV.

Han synes insinueringen Hovengen kommer med i spørsmålet som avslutter FB-innlegget; «hva er de fremrykkendes neste trekk?» rett og slett er kvalmende.

– Det kommer så mye rasistisk grums fra den fronten. Det er bare å se på hvordan Drammen Frp har uttalt seg i senere tid. Vi må nå ta et oppgjør med den økende rasismen som har vokst fram de siste årene. Man skulle nesten tro vi har gått tilbake i tid.

Kåsereff mener det er sjokkerende at tilsynelatende voksne folk, med betydningsfulle politiske verv, kan få seg til å komme med sammenligningen med naziuniformer.

– Men det var vel også en Frp-er i Viken fylkeslag som klarte å sammenligne Greta Thunbergs miljøengasjement med nazipropaganda, sier han, og viser til Ole Jacob Johansen i Asker Frp som fikk Facebook-innlegget sitt gjengitt i Aftenposten, etter sterke reaksjoner. Han slettet senere innlegget.

Nyeste fra Dagsavisen.no: