Nyheter

Viken FNB-listetopp Terje Vegard Kopperud med nytt perspektiv etter koma

– Jeg er ingen kirkegjenger, men jeg opplever det som nærmest mirakuløst. Det var ikke helt min tur, sier Kopperud. Han har aldri vært mer motivert for politikk enn i sitt nye parti.

– Jeg har ikke orket å lese epikrisen, jeg må få alt litt mer på avstand før jeg gjør det. Men jeg tror jeg kan si det så sterkt som at hadde jeg ventet én dag, hadde jeg trolig ikke sittet her, sier Terje Vegard Kopperud. Etter å ha gått småsyk i flere uker, kom første respirasjonssvikt samme kveld som han ble lagt inn 14. februar i år.

– Hadde det skjedd hjemme ville jeg ikke vært i stand til å hjelpe meg selv, for jeg bor alene, forteller han åpenhjertig.

Først 24. mai kunne den erfarne fylkespolitikeren som ble aktiv i Høyre alt i 1985 legge ut følgende melding til sine venner og følgere: «Hjemme igjen!». Månedene imellom hadde han tilbragt på Rikshospitalet, Drammen sykehus og på opptrening på Hokksund.

– Jeg er ingen kirkegjenger, men jeg opplever det som nærmest mirakuløst. Det var ikke helt min tur, sier Kopperud.

Luftambulanse og respirator

Da han først tok kontakt med legevakten, ble han sendt videre til akuttmottaket på sykehus og undersøkt for begynnende nyrestein, noe han hadde hatt før. Men de sterke smertene han husket fra den gangen kom ikke, og han fikk dra hjem med beskjed om å komme direkte til sykehuset om han ble dårligere. Den februartorsdagen han gjorde det, husker han lite fra, men han er blitt fortalt at han ringte taxi og kom seg til akuttmottaket.

– På det tidspunktet hadde jeg en kraftig influensa, men også et virus på lungene. Jeg fikk respirasjonsstans først én gang, som ble stabilisert, og så en gang til.

Kopperud ble sendt med luftambulanse til Rikshospitalet og lagt i respirator. Så besluttet legene å legge ham i kunstig koma for å kunne behandles med antibiotika.

– Virus får man ikke gjort så mye med. For å gi lunger og kropp ro til å komme seg gjennom ble jeg lagt i kunstig koma. Før den andre stansen ringte legen til familien midt på natten og ga beskjed om at dette potensielt kunne gå galt. Men på en underlig måte kom jeg meg gjennom det, sier Kopperud.

– Utrolig

– Jeg har ikke vært særlig fysisk aktiv siden starten av 30-årene, men drev mye med friidrett og fotball som ung. Legene sier at grunnformen min må ha vært veldig god, det er den eneste forklaringen på at det kunne gå såpass bra. Utrolig er ordet, for jeg har slitt med å tro det, at jeg overlevde.

Etter nesten to uker i koma våknet han, med det som står for ham som «brudne minner».

– Noe var fantasi, men også min underbevissthet, for et minne viste seg å være virkelig: Jeg kjente igjen en pleier fra intensiven. Den første tiden slet jeg med å ta innover meg hvor skummelt det hadde vært. På det verste fikk jeg en del morfinpreparater, for å være i ro. Noen har bare positive erfaringer med det, for meg var det bare én positiv side ved dem: at jeg overlevde. Jeg fikk hallusinasjoner og var nærmest psykotisk i halvannen uke på medisinsk avdeling etter å ha sluttet med dem, forteller Kopperud.

Bøyde fingrene

Påsken ble spesielt lang: Den startet på intensivavdeling etter overflytting fra Riksen, og gikk via et opphold på medisinsk fram til han kunne reise på rehabilitering i Hokksund der kompetansen er spisset mot lunge- og kolspasienter. Anslagsvis 70 prosent av musklenes funksjon og styrke forsvinner etter koma. I starten kunne han såvidt bevege fingertuppene, og bevege hodet litt. Han gir staheten æren for at han nærmest på egenhånd trente seg opp – fra å ligge i senga, knytte hendene, til å kunne stå på to bein og gå med prekestol. Med bare 45 minutter med fysisoterapi tilgjenglig på halvannen uke, var det ikke bare han som var forundret over at det kunne gå så fort – det var også legene. Kopperud mener en kombinasjon av «brakkesjuke», hjemlengsel og mer ressurser enn på sykehuset gjorde at også rehabiliteringen gikk relativt effektivt, selv om den første framgangen stagnerte noe.

– Jeg har vært på hoteller med dårligere service og kvalitet enn gamle Hokksund kurbad (nå Unicare). Vi hadde det bra, pleierne hadde enormt god tid i forhold til på sykehuset. Jeg er åpen om at jeg har en bipolar lidelse, og særlig på kveldene hadde jeg behov for å å snakke med noen. Det var et privilegium at nattpleieren ofte hadde tid til å sitte med meg en halvtime da.

– Motivasjonen min var å komme meg hjem – og for å være litt politiker: Jeg kan ikke huske sist jeg var så motivert for å komme i gang med nye utfordringer!, ler Kopperud, og gleder seg til å gå løs på en «normal» valgkamp.

– Meningsløse summer

Første gang Terje Vergard Kopperud ble folkevalgt var i 1991, da han gikk inn i Drammen bystyre. Med unntak av et engasjement for Drammen Grønne Byliste har han representert Høyre.

Nå står du øverst på Viken FNBs liste. Når bestemte du deg for at bompenger var den viktigste saken for deg?

– Samferdsel har gjennom mitt verv i fylkestinget siden 2011 blitt en viktig sak for meg. Men jeg må innrømme at hadde jeg ikke blitt spurt, så vet jeg ikke om jeg selv ville tatt initiativ til å gå inn der. Likevel har jeg en god del tanker rundt de samfunnsøkonomiske perspektivene i dette, og hvordan vi i Norge tenker når vi bygger kilometer etter kilometer ny vei mens vedlikeholdsetterslepet øker og øker. Bare i Buskerud vil det koste 2-3 milliarder, og da ikke for å få veiene til dagens nivå – nei, til det nivået veien var tiltenkt den dagen den ble bygget! Det er meningsløse summer, og min personlige mening er at vi må bruke mer penger på det, enn å fortsette å bygge nytt.

Kopperud nøler ikke med å plassere ansvaret på rikspolitisk plan. Likevel er han trygg på at Viken vil bli lyttet til.

– De 1,2 millioner innbyggerne i Viken blir en viktig gruppe, det vil ikke fungere å ikke lytte til en femdel av Norges befolkning. Nettopp den arenaen har tent meg. Jeg er ingen «ensaksmannn» – og både FNB og Nei til bomring-lista i Drammen er nødt til å ha flere saker.

Av andre saker som er viktige for meg er helse og omsorg på topp. På sikt må dagens sykehusorganisering ses på i sammenheng med det nye regionale planet, og jeg mener at Viken må søke å ta betydelig større ansvar innenfor helse, sosial og omsorg. Og debatten om oppgaver vil ikke komme fra Stortinget – der vil det naturlige ønsket være å beholde makt, sier Terje Vegard Kopperud.

–  Ansvarliggjør politikerne oftere enn hvert fjerde år

En viktig grunn til Terje Vegard Kopperuds politiske «nyorientering» er erkjennelsen av at det har vært fullt mulig å gjøre det han kaller «hinsides vedtak» uten å måtte stå til rette for det før ved neste valg. Med region Viken følger et parlamentarisk styreprinsipp som han er veldig fan av.

– Selv jeg som er en skikkelig nerd på politikk, orket til slutt ikke å høre på debattene ved forrige valg. Da slo det meg: Hva med de som ikke er interessert i utgangspunktet?, sier Kopperud. Han ser selv svakheten ved å være et ensaksparti, men framhever Folkeaksjons-leddet i partinavnet han stiller til valg for:  De vil gjøre sitt for å endre norsk politikk.

– Vi vil få etablerte partier til å skjønne at de må finne en måte å ha mer løpende kontakt med velgerne sine. Det er som medbestemmelsesrett på arbeidsplassen – om man ikke ender med å få bestemme, må man i hvertfall få slippe til med sitt syn, sier han og peker på sitt gamle parti Høyre som preget av arroganse.

– Da jeg gikk ut og kritiserte ordfører Tore O. Hansen første gang i februar 2017 begynte jeg å få telefoner fra folk. De fortalte hvordan de opplevde å bare bli fortalt at «nå kommer det bommer», etter noen pamfletter fra Buskerudbyen. De så ingen sammenheng mellom mål og tiltak, sier Kopperud.

Da han først meldte seg ut av Høyre, lå Sp for langt unna på for mange områder, og han deler ikke Frps syn på innvandring.

– Men i FNB kom jeg inn tidlig, og kan som erfaren politiker dermed være med og utforme politikken, sier listetoppen, som leste nyheten om at han var innstilt som førstekandidat mens han lå på sykehuset.

Tror på skifte i Drammen

Den dagen Dagsavisen Fremtiden møter Kopperud, viser en måling Sentio har gjort for DT at ordførerkandidat Monica Myrvold Berg (Ap) har dratt fra Fredrik Haaning (H) med sine 34 mot hans 29 prosent støtte.

Hva tror du utviklingen skyldes?

– Kommer det en slik måling til, og dette er trenden, ville jeg hoppet i stolen om jeg var Haaning. Men kommer endringen på én måling, kan det skyldes at det er Høyre som sitter med ordføreren i dag, og at det de sier lyttes mer til. Jeg tror at å prøve å tilfredsstille alle heller gjør at folk blir mer skeptiske, og ser dette som negativ respons til Haaning mer enn at de vil ha Myrvold Berg. Effekten av at folk ønsker noe nytt inn, blir uansett Høyres største utfordring å møte, analyserer Kopperud og røper at han selv tror det blir et skifte i Drammen ved valget.

---

Dette er FNB

  • Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) stiller liste i høstens fylkestingsvalg i Viken, der det til sammen skal velges 89 representanter.
  • Listetopp for FNB i Viken er tidligere Høyre-politiker Terje Vegard Kopperud (60) fra Drammen, som har lang erfaring både fra bystyret og fylkestinget i Buskerud. Totalt 8 av 18 på FNB-listen i Viken er fra Drammen.
  • Partiet sier ikke nei til all bompengefinansiering. Andrekandidat Christine J. Gerner-Mathisen fra Akershus har tidligere vist til Stockholm, der en bomring ble innført etter innbyggermedvirkning, og er løst med en «sosial bompengepolitikk» med langt lavere takster enn i Norge samt gratis kjøring i helgene og på kveld og natt.
  • Partiet skal også stille liste i blant annet Oslo, Stavanger og Sandnes.

---

Mer fra Dagsavisen