Nyheter

Oslo-byråd Arild Hermstad (MDG): – Betenkelig

– Det er ingen tydelige svar fra ministeren på hva han kan tilby. Det virker nærmest motsatt, at han synes det er greit at det ikke blir noe av, sier Oslos byråd for miljø og samferdsel om Jon Georg Dale (Frp) svar om Buskerudbyen.

– Det er betenkelig når man har forhandlet og er avhengig av langtrekkende beslutninger for å få byen til å fungere - og heller ikke har en statsråd som ikke ser situasjonen man står i.

Arild Hermstad (MDG) er Byråd for miljø og samferdsel i Oslo i partifelle Lan Marie Nguyen Bergs foreldrepermisjon. Tirsdag deltok han i det lukkede arbeidsmøtet i Drammen som samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) hadde innkalt fylkene i Viken og Innlandet-regionene samt Oslo til.

– Det er ingen tydelige svar fra ministeren på hva han kan tilby. Det virker nærmest motsatt, at han synes det er greit at det ikke blir noe av. Jeg opplever at uten bypakke så står man på bar bakke, og ser situasjonen i Buskerud som enormt dårlig nytt både for kollektivløsninger og utvikling av byen. I stedet for å slå dem fra seg, burde Dale kommet opp med alternativer for å få tiltakene igjennom, sier Hermstad til Dagsavisen Fremtiden.

– Ingen «gratis lunsj»

Ordførerkandidat Fredrik Haaning (H) har overfor Dagsavisen Fremtiden tidligere trukket fram Brakars framtidige samarbeid med Oslo- og Akershus-eide Ruter som noe av det som kan kompensere for utvidelsesplanene som nå må legges på is. Men å innlemme et underfinansiert kollektivselskap er ingen løsning Oslo-byråden ser for seg.

– Nei, det er en diskusjon som må starte nå. Ruter er også et spleiselag, det er det viktig å si: Det er ingen «gratis lunsj», sier Hermstad.

Med andre ord, Ruter har ingen stordriftsfordeler eller belønningsmidler å avse?

– Nei, Ruter er helt avhengig av støtten fra Oslopakke 3, og fylkeskommunale og kommunale midler i tillegg til billettinntekter. De kan ikke overta et minusregnskap fra Brakar, slår Hermstad fast.

Samtidig understreker byråden at Oslo deler bekymringen.

– Dette problemet må løses her. Men for Oslo er det jo også viktig at denne byregionen fungerer godt og at man har de virkemidlne som trengs for å få det til. Vi har et bredt politisk flertall bak Oslopakke 3 også, og vi er er bekymret for retorikken fra Dale, sier Hermstad og viser til et brev fra statsråden i forrige uke.

– Det er jo interessant det han sier om at man må prioritere hardere mellom prosjekter – men jeg ser frem til at det også skal gjelde for FrPs egne veiprosjekter. Flere av dem kan også være teknologisk utdatert om ikke lenge, som når selvkjørende kjøretøy kan tas i bruk på en smart måte kan en sekskfeltsvei raskt blir overflødig.

Tar Frp konsekvensene av det på alvor selv, ville det vært bra, sier MDG-byråd Arild Hermstad.

Mer fra Dagsavisen