Nyheter

– 30.000 er et usikkert estimat

Antallet og andelen av stemmeberettigede i Nye Drammen som har skrevet under på lister mot bomring brukes for alt det er verdt. Men ingen vet om alle personene fins, har stemmerett her eller er talt flere ganger.

– Vi stoler på at folk stort sett skriver det som er sant, sier Anders Lunde, som var den som først satte seg fore å slå daværende ordførerkandidat Tore O. Hansens innsamling av underskrifter mot bommer i Drammen i 2003. Den gang stanset pila på 26.000. I år har innsamlingen som startet som et initiativ for folkeavstemning, utviklet seg seg til å engasjere anslagsvis 14-15 ildsjeler ute i felten. De har lagt ut lister på 40-50 steder, hovedsaklig matbutikker og bensinstasjoner, samlet dem inn igjen og overlevert dem til Lunde. Han forholder seg til et prinsipp om at listene ikke skal «reproduseres digitalt», og sier at de vil bli overlevert en ny ordfører etter valget. Fram til da er det nærmeste vi kommer en verifisering å få bla i bunkene han på Dagsavisen Fremtidens forespørsel har tatt med til intervjuet.

LES OGSÅ: Viser til tallet i interpellasjoner i fylkestinget og bystyret

– Nitti prosent sannsynlig

Mens mange av arkene er fylt ut med navn, gateadresse og postnummer på hver av totalt tjue linjer, inneholder andre enkelte oppføringer med kun navn, noen også bare fornavn. En del har utelatt adresse og brukt postnummer. En del av poststedene er ikke i Nye Drammen. Lunde gir eksempler på hvilke av de mangelfullt utfylte han har telt inn (kun fornavn, eller fornavn + etternavn, men mangler adresse) – og hvilke han har utelatt (som de med klussete eller markant «barnlig» skrift). Gateadresser uten postnummer har han sjekket på 1881.no, mens Postens oversikt over postnumre har avgjort om en oppføring er innenfor eller utenfor.

– Ti-femten prosent bor andre steder, og de er ikke talt med, sier Lunde, som er utdannet økonom.

Men når en kvinne har ført opp kun navn, som her, hvorfor teller du henne da?

– Nitti prosent av de som har skrevet seg opp bor i Drammen. Da er det nitti prosent sannsynlig at hun også bor i Drammen, sier Lunde.

De «godkjente» har han lagt inn som enkelttall i et regneark – men ingen navn eller andre opplysninger er lagt inn, og det er derfor umulig å fastslå om enkelte har ført seg opp flere ganger – eller vaske listene mot folkeregisteret. Ingen er bedt om eller har fylt ut alder.

– Frykter identitetstyveri

Hvorfor vil dere ikke kvalitetssikre opplysningene i regneark?

– Skal du vaske i regneark, så må du kunne tyde skriften. Det har ikke vært så lett på alle, sier Lunde. Motstanden mot å digitalisere skyldes også at gruppa har inntrykk av at det ville skremt folk fra å signere.

Men er ikke det å signere en politisk ytring, med et mål om å endre et vedtak?

– Det er dette vi har sagt til folk fra starten av. En del ville ikke da si åpent at de var imot. Vi har sagt at vi kommer til å gå gjennom og at det vil bli sjekka. Vi har fjerna de som ikke skal være med ut fra bosted, sier Lunde og viser til at folk som har skrevet under med adresse Svelvik er talt, men ikke de fra for eksempel Tranby.

Han mener også folk ikke ønsker at journalister skal ta bilde av dataene og publisere dem.

– Mange er redde for identitetstyveri, sier han.

Ansatte passet på

En av dem som har lagt ned atskilige arbeidstimer i innsamlingen er Grethe Beck, som også står på valglista gruppa har sendt inn til kommunevalget. Hun har kontaktet butikker og bensinstasjoner i Drammen og Nedre Eiker og selv reist rundt og snakket med ansatte som har hatt lister ved kassene.

Hun har gjennom mange år engasjert seg i psykiatri, spesielt for ungdom, og minner om at det fins andre typer sårbarhet.

– Noen bor kanskje på hemmelig adresse, og mange vil ikke bli kjent igjen – eller at det skal brukes mot dem. De vil være skeptisk til å gi fra seg telefonnummer og fødselsdato, og derfor tror jeg mange skriver minst mulig. Det kan man skjønne i dagens samfunn, sier Beck om hvorfor de har holdt seg til postadresse og navn og ellers stoler på at folk følger utvalget som er angitt.

– De fleste stedene vi har vært sier de ansatte fra, hvis de vet at en gjeng har skrevet dobbelt, sier Grethe Beck. Noen steder er også lister blitt borte, noen ganger i utfylt stand.

– Det har blitt fortalt at noen har kjeftet og hisset seg opp over listene. Kanskje er de stjålet, lurer de to på. Selv om ansatte har fortalt at det har gjeldt fulle lister, er ikke disse telt med.

– Usikkert estimat

Anders Lunde sier tallet på regnearket hans nå er 30.145.

– Men dette er ingen statistisk analyse – det er en indikasjon på holdninger. Hvilken betydning har det da om det er 28.000, 29.500 eller 30.000? spør Lunde retorisk.

Det er jo forskjell på 28.000 og 30.000?

– Det spiller ingen trille om det er 28.000 eller 30.000. Vi stoppet på 30.000, fordi vi hadde lyst. Antallet som skriver seg på på nettet vokser fremdeles, og hadde vi gått fra dør til dør ville vi fått en god del flere, tror Lunde.

Men er du selv sikker på at disse 30.145 er velgere i Nye Drammen?

– Jeg er sikker på at det var det jeg landa på, og sikker på at det er et usikkert estimat, sier Lunde.

Til tross for skepsisen til å digitalisere listene, er planen å gi dem videre.

– Det vil skje etter valget, til den nye ordføreren.

Gjelder ikke det som er sagt om ikke å dele dataene da?

– De fleste er klar over at det er der de ender. Vi har sagt at de ikke skal registeres, hva kommunen gjør har vi ikke kontroll over, så om det har vi ikke lovet noe, sier Anders Lunde.

– Stå på

Lunde har aldri vært folkevalgt, men har bakgrunn som aktiv i AUF og Drammen Ap fra yngre dager. Han har også vært medlem i Drammen Høyre en periode, til han meldte seg ut i fjor, skuffet over bomhåndteringen og det han ser som en rekapitulering fra Tore O. Hansen i spørsmålet. Grete Beck var i sin tid kort innom Unge Høyre, men har ellers ikke engasjert seg særlig i partipolitikk.

– Jeg har stemt ved valg, men har hatt en følelse av at de ikke hører, uansett, sier hun.

Bompakkespørsmålet er brennbart om dagen, og det er steile fronter. Hvordan opplever du det å befinne deg i den ene enden av en så polarisert debatt?

– Jeg vil ikke si at det er slitsomt. Jo, jeg leser kommentarfeltene – det er ikke sikkert at jeg svarer på alt, men det hender jo jeg skriver litt når jeg blir engasjert.

Det har hendt at jeg går inn og retter litt på meg selv i ettertid, smiler Beck.

Likevel er begge tydelige på at de stort sett får positive tilbakemeldinger, når de møter folk.

– Folk ber meg stå på. Egentlig er jeg jo på den «planeten» der de er, og hører etter. Det å være ærlig er det du kommer lengst med. Vi vil ikke lure folk, sier Beck.

---

Folkelig motstand

  • I 2003 samlet bommotstandere med ordførerkandidat Tore O. Hansen (H) inn 26.000 underskrifter i Drammen.
  • 15. februar 2017 opprettet Anders K. Lunde, etter et par år som Høyre-medlem, et initiativ på Facebook for å få folkeavstemning om bom, som han delte i allerede etablerte antibomgrupper.
  • Hans gruppe var "dannet i erkjennelse av at politikerne i Drammen må tvinges til å fjerne bommene fra forslaget til Buskerudbypakke2. (...) Nye veier får betales med skatten vi allerede betaler".
  • Etter å ha samlet 5.000 signaturer til støtte for folkeavstemning, ble målet hevet til å slå Hansens 26.000 og la kommunevalget blir den virkelige folkeavstemningen.
  • Gruppa som fortsatt heter "Folkeavstemning om bom i Drammen" oppgir nå at flere enn 30.000 velgere i Nye Drammen har skrevet under oppropet mot bomringer, og tallet brukes aktivt i argumentasjonen både i kommentarfelt og av politikere.

---

Mer fra Dagsavisen