Nyheter

Jørund Rytman tapte ankesak etter utbygging i bygård

Ombyggingen til en toppleilighet i en bygård på Strømsø har kostet Jørund Rytman mange millioner mer i byggekostnader og advokatregninger enn han budsjetterte med da han startet for ni år siden. Ny dom pålegger ham å betale saksomkostninger for tre menn som han saksøkte etter at de utførte arbeid for ham.

Bilde 1 av 2

– Jeg er selvsagt veldig skuffet og overrasket. Både på egne vegne og for fremtidige norske forbrukere av håndverkertjenester, sier Jørund Rytman til Dagsavisen Fremtiden.

Den ferskeste av en serie rettssaker først omtalt av ABC Nyheter har så langt fått en kostbar slutt for den mangeårige Frp-representanten fra Drammen, etter at lagmannsretten konkluderte på samme måte som tingretten med at de tre mennene ikke kan holdes ansvarlig for det saksøker har hevdet. Nå vurderer Rytman om han skal anke saken videre.

– Min advokat mener dette er en prinsipiell viktig sak som egner seg meget godt til å bli behandlet i Høyesterett, sier han. I tillegg til summen fra lagmannsretten, kommer saksomkostninger som tingretten fra før har ilagt ham å dekke for to av mennene.

Vi trenger din mening! Vi setter stor pris på om du kan bruke et par minutter på å fortelle oss hva du mener om Dagsavisen Fremtiden

Skulle bli toppleilighet

Sakskomplekset dommen fra lagmannsretten omhandler er svært omfattende, og over 35 sider beskrives deler av de mange oppdragene som er blitt satt ut underveis i arbeidet med det som skulle bli Rytmans drømmeleilighet i bygården på Strømsø der han har bodd siden 2000. Det som var tenkt å skulle bli tre leiligheter, ble senere endret til én stor leilighet med hybeldel. Sivilarkitekt Trond Martens tegnet og søkte til kommunen om å slå sammen et råloft, en leilighet i tredje og en leilighet i fjerde, og rammetillatelse ble gitt i 2010. Siden skulle veldig mye gå galt, skriver ABC Nyheter.

Den første entreprenøren Rytman hyret til å utføre prosjektet, Espen Bjerke, har tidligere blitt dømt i to instanser til å betale Rytman en erstatning på nesten 1,4 millioner kroner, mens Rytman har møtt sitt eget sameie i tingretten og senere i en 11 timer lang rettsmekling (se faktaboks), der store lekkasjer og skader hos naboer omfattes. Selskapet Solid Property AS fikk i 2013 oppdraget å ferdigstille arbeidet.

–Forbruker-fiendtlig

Dagsavisen Fremtiden har snakket med involverte parter og sett grunnlag for det ABC Nyheter gjengir, men Rytman tar lite selvkritikk for sakene.

Med den nye dommen og resultatet fra rettsmeklingen med sameiet som bakteppe: Hva burde du gjort annerledes i ombyggingsprosjektet, slik du ser det?

– Hvis dommen blir stående, så er det en ekstrem forbrukerfiendtlig dom. Dette er mitt hjem og et sted jeg har bodd i ca. 19 år. At så mange uheldige omstendigheter kan inntreffe i et og samme oppussingsprosjekt er jo helt utrolig og egner seg kanskje til å bli en bok eller filmdokumentar. Det er selvsagt en del jeg kunne gjort annerledes, men eksempelvis så går man jo ut i fra en inngått kontrakt skal følges og hvis den andre part bryter det så må det også få konsekvenser for den ansvarlige personen som inngikk kontrakten. Eksempelvis skulle flere av arbeidene hos meg gjøres av lokale underleverandører, ved et navngitt norsk rørleggerfirma og navngitt norsk ventilasjonsfirma. Det var veldig viktig for meg, men ble tydeligvis ignorert rett etter kontraktskriving og arbeidere fra Litauen ble brukt i stedet. Skal ikke det få noen konsekvenser for den personen som jeg skrev kontrakt med? Ifølge denne dommen skal det ikke det, sier Rytman.

Mannen som lagmannsretten nå tilkjenner 975.000 kroner til å dekke saksomkostninger, Martin Bodd, blir trodd på at han hele veien har opplyst Rytman om alt Solid Property der han var daglig leder foretok seg – inkludert dette punktet. Bodd henviser til dommen på dette feltet, men Rytman benekter at bifallet gjaldt rør- og ventilasjonsarbeid.

40 prosent under takst

Ifølge dommen har Rytman flere ganger i prosjektet beregnet at arbeider skal kunne utføres til lavere kostnad enn det viser seg at leverandøren klarer.

Hva la du til grunn for at arbeider som ifølge takst i 2012 ble estimert til å koste kr. 4.023.436 skulle kunne utføres for kr 2.460.000 – 40 prosent billigere?

– Prosjektet var ute på anbud og jeg satt igjen til slutt med et par kandidater som jeg forhandlet detaljene om. Solid Property AS var ikke det billigste, og banken min godkjente både kontrakten og firmaet. Jeg fikk til og med bistand fra advokat til å utforme kontrakten slik at ingenting skulle gå galt. Det ble plutselig nå i dommen brukt mot meg at jeg brukte advokat – for da ble jeg en profesjonell part. Utrolig merkelig. Hva skulle jeg og andre forbrukere gjøre annerledes der – ikke bruke advokat? spør han.

Du hentet så i 2014 inn enda en entreprenør, som oppgis å ha gått konkurs to uker etterpå. Har du som forbruker lært av de erfaringene?

– Også dette entreprenørfirmaet godkjente banken, og det hadde noen meget gode referanser. Det jeg har lært er vel blant annet å kjøpe en bolig som er fiks ferdig neste gang.

I april 2019 har Rytman fremdeles ikke gyldig ferdigstillelsesattest fra kommunen for prosjektet han planla i 2010.

Hvordan ser det ut i leiligheten per i dag?

– Leiligheten ser i dag veldig fin ut. Men det har kostet mange millioner mer enn jeg hadde budsjettert med da jeg regnet på dette for en del år siden. Både i byggekostnader og advokatregninger – selv om jeg også har vunnet fire–fem rettssaker, sier Rytman.

– Han drar med seg flere familier i ulykka

To av de frifunnede i ankesaken har fått store økonomiske problemer som følge av utlegg de har hatt til to runder
i retten. Da kontrakten med Solid Property AS ble hevet i 2014, hadde Jørund Rytman betalt kr. 1.968.000 over flere avdrag. Beløpet utgjorde rundt 80 prosent av kontraktssummen, heter det i dommen.

Saksøkte måtte selge

– Jeg har gjort alt som sto i min makt som daglig leder, både overfor egne eiere og overfor Rytman. Han har fått flere opplysninger om interne forhold enn en vanlig forbruker ville fått. Han er min tidligere venn, og jeg har også skutt inn over 100.000 i prosjektet for at det skulle bli ferdig så fort som mulig, sier Martin Bodd, som var norsk konsul for Litauen da han bisto et litauisk selskap å stifte det norske selskapet Solid Property AS (SP AS) med ham selv som daglig leder og en liten eierpost, ifølge dommen. Firmaet har ifølge Brønnøysundregisteret frist til i dag 5. april på å levere komplett årsregnskap for 2017, om det skal unngå tvangsoppløsning. Bodd er ikke lenger i selskapets styre.
Som eksempel bruker Bodd at det i lagmannsretten ble hevdet fra Rytmans side at Bodd burde ha stoppet prosjektet vinteren 2014, da den litauiske hovedaksjonæren trakk seg ut av prosjektet.   
– Men jeg opplyste Rytman om det alt i november 2013, og han ba meg fortsette. Jeg mener rettferdigheten har seiret med denne dommen, sier Bodd.

Rytman hevder han bare fikk høre om en krangel Bodd hadde med styreleder i SP i november.

Måtte selge egen bolig

At Rytman viser til at han som forbruker er en sårbar part, kommenterer Bodd slik:
– Han stilte med advokat i forkant av kontraktinngåelsen, og har hatt bistand av advokat underveis. Han er kanskje forbruker i juridisk forstand, men han er ingen novise eller nybegynner i faget. Kontrakten var enormt stor i forhold til omfanget av prosjektet, sier Bodd.
Frem til han ble statssekretær for Anders Anundsen i 2016, var det partikollega Ove Vanebo som var Rytmans advokat. Senere har han blitt representert av Vanebos arbeidsgiver Kluge AS.
– Konsekvensen for meg har vært at jeg måtte selge min egen bolig i 2017, jeg leier nå. Økonomisk er saken en tragedie for meg, sier Bodd, som frykter at han ikke vil få se sine tilkjente 975.000 kroner i saksutlegg. I rettsforliket med sameiet (se faktaboks), ble det lagt til grunn at Rytman ikke kunne betale, og han slapp med kr. 400.000 med lang frist.

Jørund Rytman (Frp) om valgsystem: – Gi folk mer makt

– Dyrt seniorlån

Ingeniør Knut Lystad ble kontaktet av Rytman i 2013, og sa da ja til å være ansvarshavende overfor kommunen. For dette fikk han kr. 40.000 via SP AS. Etter at Rytman saksøkte ham har han hatt store utlegg til advokat, penger han håper å få tilbake, i tråd med dommen.
– Dommen er klinkende klar akkurat som tingrettsdommen var. Lagmannsretten var i tvil om den skulle ta saken inn, men lot ham få en sjanse. Han drar med seg Martins og min familie i ulykka, sier Lystad nå.

Fra før har han fått tilkjent kr 475.000 i saksomkostninger fra tingretten, noe som stadfestes på nytt i den nye dommen, der 573.370 kroner legges til for den nye runden.
– Får jeg begge summene utbetalt, dekker det mine saksomkostninger, sier Lystad. 71-åringen sier han har måttet ta opp et dyrt seniorlån for å kunne møte i retten.

– Skal vi ha til pensjon nå må vi selge, og få tak i et billigere sted å bo for å kvitte oss med gjeld. Jeg har en datter i Australia jeg gjerne skulle besøkt, men det kan vi ikke slik situasjonen er nå, sier Lystad.
Dagsavisen Fremtiden har også vært i kontakt med den tredje mannen som har fått tilkjent saksomkostninger på kr. 301.200 i lagmannsretten, men han har ikke kommet tilbake med sin kommentar før avisa gikk i trykken torsdag.

LES OGSÅ: Kamp om førsteplassen i Buskerud Frp, Morten Wold går for Rytmans topplassering

Mer fra Dagsavisen