Nyheter

Klimastreik fortsetter i Drammen fredag

Fredag 29. mars er det klart for en ny lokal skolestreik for klima i Drammen. Men skolene gir ikke lenger gyldig fravær til elevene som ønsker å delta.

Av Marie Risnes

I februar arrangerte Grønn Ungdom og Natur og Ungdom i Buskerud for første gang «Skolestreik for klima» i Drammen, etter Greta Thunbergs eksempel.

Rose Jahanfarah, leder for Grønn Ungdom Buskerud, fortalte til Dagsavisen at de kom til å arrangere klimastreik hver siste fredag i måneden framover – noe arrangørene Grønn Ungdom og Natur og Ungdom valgte å holde på, uavhengig av den store nasjonale bevegelsen som vokste fram i ukene etter.

NYE MENINGER: Her er 5 grunner til at du bør streike

Sist kunne fortsatt skolene i Buskerud selv bestemme om de ønsket å gi gyldig fravær til elevene, og både Drammen og Åssiden VGS valgte å gi de streikende som kunne dokumentere sin tilstedeværelse politisk fravær.

Det blir imidlertid ikke tilfelle fredag, ettersom det med den storstilte nasjonale mobiliseringen forrige uke ble gjort presiseringer fra Utdanningsdirektoratet. Skolestreiken vil heretter føre til fravær for VGS-elever landet over.

Heller ikke på grunnskolen i Drammen regnes deltakelse på skolestreiken som gyldig fravær. Utdanningsdirektør i Drammen kommune, Lillian Eilertsen, sier at de vil følge vanlig rutine, og at de som streiker får fravær.
– Vi må følge opplæringsloven. I tillegg har vi på grunntrinnet ansvar for yngre barn, så det er også et sikkerhetsaspekt her i forhold til å tillate at de drar alene på et slikt arrangement. Utover fraværsreglene blir det de foresattes vurdering i hvert enkelt tilfelle, sier Eilertsen.

LES OGSÅ: – Det gir kraft at så mange er med

Dagens streik starter kl. 9 med åpent hus i MDGs lokaler i Konnerudgata. Fra kl. 12 blir det demonstrasjonstog med appeller underveis, fra Strømsø Torg til Papirbredden.

Alt avsluttes kl. 15.

LES OGSÅ: Elevene utenfor Stortinget fikk ugyldig fravær. Inne fikk de som besøkte Jon Helgheim (Frp) fraværet godkjent som politisk arbeid

Mer fra Dagsavisen