Nyheter

Trakk 700 til japansk kulturdag

Søndagens slagferdige og estetiske presentasjon av japansk kultur trakk uvanlig mange utenbys besøkende til Drammens museum.

1 av 5

Fra Lychepaviljongen stakk en hale av mennesker ut. Allerede før klokka slo tolv og den japanske kulturdagen kunne åpnes av Drammens Museums Ida Margrethe Klingvall og ambassaderåd Yamada Kazumi, var kafeen og foajeen sprekkeferdig av mennesker som ville bruke formiddagen på å komme tett på japanske fenomener og spesialiteter innenfor kunst, hagebruk, sport og tradisjonelt håndverk.

Kimonodilla

Blant dem som la søndagen til Drammen var Regine Gamlem (30), som iført en fargerik silkekimono skred gjennom museumshagen. Selv om hun aldri har bodd i Japan selv, har landet en slik plass i hjertet hennes at hun skal gifte seg der i november, riktignok med en nordmann. Oslo-kvinnen samler spesielt på vintage-kimoner – for anledningen har hun også lånt ut til to venninner; en fra skoletiden, og én fra cosplaymiljøet.

– Kimonoer er interessante samleobjekter, for de lages ofte som unike eksemplarer. Selv de som er av silke, som denne, kan man likevel finne til en pris under norsk tollgrense på nettet, dersom de har små kosmetiske feil – det kjøper ikke japanere, selv om de også kan handle brukt, forklarer Gamlem. Folk fra hele verden bruker nettsteder som Immortalgeisha.com som en vei inn i en estetisk kultur japanere mer enn gjerne viser fram og lærer bort.

Også Ida Klingvall er blitt lykkelig eier av en «årgangskimono». – En lokal samler tok kontakt med meg på fredag og spurte om jeg var interessert, i forbindelse med dette arrangementet. Jeg endte med å dra hjem til henne og kjøpe, ler museumskoordinatoren som er ansvarlig for publikumssuksessen.

Voksende interesse

– Vi ble veldig positivt overrasket – vi hadde håpet på 200 besøkende, og så kom det over 700! Vi er glade og takknemlige, sier rådgiver Liv Lande ved den japanske ambassaden da Dagsavisen Fremtiden tar kontakt mandag. Også tidligere har de samarbeidet med museer om markeringer og feiringer, men så langt ikke utenfor Oslo. Drammens Museum har de hatt god kontakt med helt siden den japanske hagen ble anlagt, og ambassadøren invitert, i 2013.

Hva gjør at en slik dag tydeligvis treffer så mange ulike folk?

– Det er nok at det var et variert program. Origami (papirkunst) fenger barn, ikebana (blomsterbinding) voksne og museets rom passet veldig godt, sier Lande, som også merker også en voksende interesse for Japan i Norge generelt.

– Japansk litteratur har solgt godt her, og store utstillinger som Nasjonalmuseets Japonomania i 2016 og popkunstneren Yayoi Kusama på Henie Onstad var populære. Dessuten slår animé og manga godt an blant unge, sier Lande.

Klingvall sier en stor andel av de 700 var nye besøkende.

– Jeg snakket med folk fra Asker, Bærum, Strømmen og Oslo, og det var også et større internasjonalt publikum enn vanlig. Det synes jeg jo er utrolig morsomt. Jeg jobber alltid for å få flere fra Oslo til Drammen – vi ligger jo så fint plassert, kun fem minutters gange fra toget - det tar jo bare en halvtime! som jeg pleier å si. Bak ligger et langsiktig arbeid, og vi ser at også årets hovedutstilling trekker mange utenfra, sier Klingvall.

Spesielt å se at de yngre trålet museet på kryss og tvers, også den faste utstillingen, gleder henne.

– At unge mennesker med den interessen kommer til gjør meg rett og slett glad.