Nyheter

Har lenka klar

Bare siden torsdag har 1.000 nye unge og sinte skrevet seg på Natur og Ungdoms aksjonsliste.

– Nå har over 3.500 meldt seg på. Vi har hatt lista liggende på nett lenge, men i det siste har påmeldingene virkelig strømmet inn. Vi tror neppe alle de 3.500 faktisk reiser til Kvalsund og lenker seg fast, men om vi blir over tusen er det uansett et kraftig signal. Da 200–300 lenket seg fast ved Førdefjorden fikk de i utsatt prosjektet med tre uker–og her handler det jo minst like mye om å belyse saken, mener Erlend Ødegård Kåsereff (20).

Han er regionssekretær for Natur og Ungdom, 2.-kandidat for Ringerike SV og nylig valgt til nestleder for Viken SV. Kåsereff kommer fra Hønefoss og er bosatt i Drammen.

Nuller ut effekten

Hvorfor er engasjementet så stort akkurat nå?

– Regjeringen ser så åpenbart bort ifra fakta. Man vet at det å dumpe giftig, tungmetallholdig gruveslam er til stor fare for livet i fjorden, og det vil skape problemer for reindriften i området. Man viser null respekt for næringer vi alltid har hatt her. Og har man først tillatt det ett sted blir det fort til at man må gi tillatelse neste gang også.

Tar dere med i vurderingen at kobber faktisk er veldig viktig for det grønne skiftet, for eksempel i elbiler, solceller, vindmøller og batterier?

– Ja, men jeg tror virkelig ikke el-bilbruken i Norge står og faller på denne gruva. Dessuten blir liksom effekten av å kjøre elektrisk fullstendig nullet ut–hvis det bidrar til at det dumpes to millioner tonn gruveslam rett i fjorden–hvert år.

Organisert motstand

Kan noe av den økte interessen tilskrives svenske Greta Thunbergs «Skolstrejk för klimaet»?

– Det kan det nok. Hun synliggjør hvor viktig det er at noe skjer på systemplan. Det nytter så lite å be folk spise mindre kjøtt og resirkulere, når regjeringen samtidig gir ut 83 nye oljekonsesjoner. For å legge tyngde bak kravene må vi organisere oss. Som for eksempel i Natur og Ungdom, der vi nå har over 8.000 medlemmer, som står sammen i kampen for klodens framtid.

Mer fra Dagsavisen