Nyheter

En danske inntar kjøkkenet

Når Emili Montana Kirkegaard tar på seg kokkehabitten blir det mindre brød – men desto mer pålegg.

Bilde 1 av 3

– Jo da, jeg har smakt «danske smørrebrød» i Norge flere ganger jeg, men det er liksom alltid noe som mangler. Det er helt greit det altså, men det er nå moro servere ekte vare da, ler kokkeutdannede Kirkegaard, som har jobbet på gourmetrestauranter både i Danmark og i Norge.

Det er dog mange år siden sist hun jobbet i et restaurantkjøkken. Med tre barn ble en slik tilværelse i travleste laget.

Etter noen år med kunsthåndverk og deretter homøopati og salg av naturmedisin, økologisk mat og hudpleie, fant hun likevel sin egen nisje i matbransjen. Gjennom Rekoringen – der man kan selge sine varer direkte til kunden uten fordyrende mellomledd, selger hun i dag hjemmelagede, danske spesialiteter.

Unner seg mer

– Det tok helt av i jula. Plutselig sto jeg og lagde rullepølse og leverpostei dag og natt. Nordmenn setter pris på det danske kjøkken. Og det går jo helt fint å lage med norske råvarer, bare alt er laget fra bunnen av. Det er ikke akkurat «rocket science» dette her.

Når Kirkegaard sier fra bunnen av så mener hun det. Her er ikke bare leverposteien og karrisilden hjemmelaget, til og med majonesen og remuladen har kokken laget selv – og hun bruker raust av begge.

– Det er litt morsomt, hvordan min norske mann kan kose seg med en svær brødblings – med noen spredte sildebiter på. Til nød kan han legge en liten løkring på toppen. Jeg synes jo det må være en tynn skive godt rugbrød i bunnen, smurt med ekte smør, og så helt dekket med sildebiter – og toppet med fersk løk, kapers, majones og dill.

Og akkurat der har du vel den tydeligste forskjellen mellom det danske og det norske. Mens nordmenn gjerne priser måtehold og nøysomhet, unner danskene seg det meste – og det inkluderer noe godt i glasset.

– Ja, det skal jo være både godt øl og snaps til. Klart det er lov å bli litt brisen til en god lunsj.

Nytt konsept

Gutta bak Rekord bar og Frukt og Grønt, Jan-Ole Veum, Thomas Innstø og Thomas Melby, overtok tradisjonsrike Picasso, som har vært et kjært spisested i Drammen siden 1986, for et drøyt år siden.

Selv om det tidløse inventaret har forblitt mer eller mindre det samme, er konseptet nytt.

Nå går det mest i lunsjservering samt utleie til private selskap på kveldstid – og spesielle arrangementer; som å vie en dag til danske smørrebrød.

– Det var veldig hyggelig å bli spurt om å gjøre dette, og at det hele var så enkelt å få i stand. Kjøkkensjef Ole Martin er så raus, som bare lar meg valse inn på kjøkkenet hans og bestemme menyen for en dag. Så har jeg også veldig sans for det disse karene har fått til på Strømsø. Å spise på Frukt og Grønt er som å komme bort fra Drammen en stund, ikke at det er noe som helst galt med Drammen, men her serverer de mat og viner du ikke finner noe annet sted. Det er som å reise på en liten miniferie.

Betydningsfull date

Som for så mange andre drammensere betyr Picasso noe helt spesielt for Kirkegaard også.

– Jeg kom hit som au pair i 92, og hadde faktisk min aller første date med mannen min her på Picasso. Vi satt faktisk ved hjørnebordet borte ved vinduet der, sier hun og peker.

Til tross for 27 år i Norge, snakker hun fortsatt først og fremst dansk. Hun har nemlig oppdaget at det er «dejlig» å være dansk i Norge.

– Jeg har nok lagt om litt, men jeg opplever at så mange synes det er koselig å høre dansk, så det var ingen grunn til å slutte med det. Nordmenn forteller meg alltid om et eller annet hyggelig minne fra Danmark, når de hører meg snakke. Og om dere er glad i muntre dansker, elefantøl og høye smørbrød, så er vi til gjengjeld veldig fascinerte av den storslagne, norske naturen. Fjellene, himlene, snø og is – og at det ikke er tett av folk overalt. At det fortsatt er mye villmark, som ikke er dyrket eller kultivert på noe vis. Det er så flott.

Nå er det imidlertid danske smørrebrød som opptar akkurat denne dansken. Og hun har stor tro på at påfunn som dette kan bidra til mer liv og røre i Drammen sentrum.

– Ja, det holder jo ikke med butikker som selger ting du like gjerne kan finne på internett, mener Emili Montana Kirkegaard.

Hun ser ikke bort ifra at det kan komme til å bli flere «Smørrebrødlørdager» på Picasso. Fortsatt er noe bordkapasitet ledig, men det meste er allerede fulltegnet.

Mer fra Dagsavisen