Nyheter

Sju gauper skutt i Buskerud

Kvotene er fylt og gaupejakta stoppet. Likevel kan det bli mer gaupejakt i regionen som inkluderer omtråder i Buskerud.

«All jakt på gaupe er stoppet i Telemark, Vestfold, Buskerud og Aust-Agder etter at to hunndyr, muligens med unger, er skutt. Det er forbudt å jakte på familier», meldte NTB tirsdag, og henviste til Jørund A. Ruuds uttalelser til avisen Varden.

Til Dagsavisen framtida sier Ruud, som er leder av Rovviltnemnda i region 2, derimot at han ikke har fått noe informasjon som tyder på at de to hunndyrene hadde unger.

– Stansen skyldes rett og slett at kvoten er fylt, ettersom den andre hunngaupa i dette jaktområdet ble felt i går. Siden jakta starta er det tatt totalt 19 dyr, av en kvote på 24 – hvorav maksimalt sju hunner, i de tre jaktområdene som region 2 er delt inn i, fastslår Ruud.

Regionen dekker fylkene Telemark, Vestfold, Buskerud og Aust-Agder.

Hunndyrkvoten avgjør

Olav Thøger Haaverstad, seniorrådgiver hos fylkesmannen i Oslo og Viken, forklarer at det nettopp er hunndyrkvoten som begrenser jakta, siden det er de som produserer unger.

– Men det er nesten umulig å skille hanndyr og hunndyr fra hverandre i felt. Dermed stopper man når antallet tillatte hunndyr er felt. Det er ikke lov å jakte på familiegrupper i de to første ukene av jakta, da dette er den viktigste måten å skille kjønnene på.

Sommerens gaupeunger holder sammen med moren til et stykke utpå vårparten, så hvis man kommer over familiegrupper på denne tida av året, dreier det seg om en hunngaupe med avkom. Gauper er fra naturens side ikke flokkdyr.

– De fellingene av hunndyr som stanset jakta fant sted i Telemark, men vi har ikke hørt noe om at de skulle ha unger, forteller Haaverstad.

Avgjøres fredag

Uansett ble kvoten på to hunndyr i jaktområde 3 fylt mandag. Området omfatter Sør- og Vest-Telemark, og deler av Aust- Agder.

I jaktområde 2 (Vestfold, Søndre Buskerud, Østre- og Nordre Telemark) er kvoten på fire dyr, hvorav én hunn, fylt. Jakten sluttet fredag.

I jaktområde 1 (Nordre Buskerud), der kvoten var på åtte dyr inkludert to hunndyr, ble jakten stoppet søndag. Da var det kun felt seks dyr – men siden to var hunner, måtte jakten avsluttes.

Totalt sju gauper ble skutt i Buskerud, viser oversikten på fylkesmannen i Oslo og Vikens nettsider.

– Men vi kan åpne for en liten reservekvote på fem dyr – for hele region 2. Dette skal vi avgjøre i rovviltnemnda på fredag. Da vil vi blant annet se på om noe tyder på en tettere gaupebestand i enkelte områder, avslutter Jørund A. Ruud.

Mer fra Dagsavisen