I 2016 ble det registrert 18 personer med en av de tre antibiotikaresistente bakteriene MRSA, VRE eller ESBL i Drammen, ifølge Folkehelseinstituttet. I 2017 steg antallet til 42, og i 2018 ble det altså registrert 52 bærere av denne typen bakterier.
Kutter antibiotika
Antibiotikaresistente bakterier utgjør potensielt en enorm trussel mot folkehelsen globalt, og bakteriene kjenner ingen landegrenser.
– Vi ser de samme antibiotikaresistente bakteriene som man ser andre steder i verden, sier smittevernoverlege i Vestre Viken Helseforetak, Mette Walberg til Dagsavisen Fremtiden.
Ettersom bruk av antibiotika kan bidra til antibiotikaresistens, har regjeringen fremmet et mål om at antibiotikabruken skal reduseres med 30 prosent i perioden 2012–2020.
Buskerud ligger på landsgjennomsnittet og har kuttet med 23 prosent i totalforbruket av antibiotika siden 2012. Dermed er fylket noenlunde i rute med tanke på å nå målet.
Bak skjemaet
For sykehusenes del lar det seg ikke gjøre å kutte antibiotikabruken i så stor grad, så derfor har man satt et mål om at sykehusene skal kutte bruken av de fem mest bredspektrede antibiotikaene med 30 prosent i perioden 2012 til 2020.
Drammen sykehus er i så måte et godt stykke bak skjemaet med kun 12 prosent reduksjon så langt.
Walberg medgir at fokuset først kom i gang for alvor i 2018. Da var det en reduksjon i omtrent 10 prosent i bruken av bredspektrede midler.
– Arbeidet med antibiotikastyring kommer i gang for fullt nå. De store gevinstene ligger nok foran oss i forbindelse med at helseministeren krever mye mer trøkk, sier Walberg.
Totalforbruket av antibiotika ved Drammen sykehus har bare gått ned med drøyt én prosent mellom 2012 og 2018, men det er altså ikke der hovedfokuset ligger for sykehusenes del.
Spres på to måter
– Antibiotikaresistens spres på to måter: ved at antibiotika brukes galt – da kan resistens oppstå spontant – og gjennom reise – for eksempel ved manglende håndhygiene, forteller Walberg.
Det er ikke bare på sykehusene kampen mot resistente bakterier foregår.
– Vi møter på dette både på legekontor, i sykehjem og hjemmetjeneste og det viktigste arbeidet vi gjør er kontinuerlig å jobbe med gode basale smitteverntiltak, som god hygiene, gode rutiner for håndhygiene mv. Det var et utbrudd av VRE vinter/vår 2018 som en avlegger av utbruddet ved Drammen sykehus. Dette fikk vi greit kontroll med, sier kommuneoverlege i Drammen, Madli Indseth til Dagsavisen Fremtiden.
Fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen understreker viktigheten av å holde intensiteten oppe i kampen mot antibiotikaresistens.
– Det er flere som vil dø i verden av infeksjoner enn av kreft i 2050 dersom utviklingen med resistente bakterier får fortsette, sier han.