Nyheter

Gikk fra rock til opera – nå får han titusener i stipend

Simen Bredesen Hørthe (23) har vokst opp med rock, men valgte klassisk sang. Og han har tydeligvis valgt rett.

Bilde 1 av 2

Han sovna under "Madame Butterfly" da han var på klassetur til operaen i Praha. Men heldigvis våknet han under siste akt.

– Jeg gikk rett i bakken, det var så bra, og det var omtrent der det startet, og jeg fant ut at dette vil jeg også drive med, sier Simen Bredesen Hørthe. Denne uka mottok den unge sangeren Haugestadstipendet på 40.000 kroner fra Lier kommune, som hvert år deles ut til en ungdom som ønsker å satse på utøvende kultur som levevei.

Anerkjennelse

– Det betyr mye å få en anerkjennelse som dette fra kommunen der jeg kommer fra. At det jeg driver med og bruker så mye av tida på, er verdt noe.

Men det var ikke åpenbart at unge Bredesen Hørte skulle velge den klassiske sangen. Som sønn av anerkjente gitarist og låtskriver Bent Bredesen, lå rocken hans hjerte nær gjennom hele barndommen og oppveksten, og gjør det fremdeles, kan han røpe.

Hva skjedde?

– Du mener hva gikk galt, hehe. Jo, jeg starta på folkehøyskole, og ville gjerne ha en klassisk lærer, selv om jeg på det tidspunktet fremdeles ville bli rockestjerne. Læreren sa at jeg hadde potensial og talent i klassisk sang, forteller Bredesen Hørthe, og fortsetter:

– Jeg ble forelska i det klassiske formatet, i orkester og opera. Det blir litt som med toppidrett, man trener og trener og bruker flere timer hver eneste dag for å utvikle stemmen. Pop og rock ble liksom for enkelt.

Og hva sier far?

– Han synes det er kult og er fornøyd, han. Det har alltid vært musikk rundt meg, og kulturtilbudene i Lier har vært supre. Jeg startet med musikk mye på grunn av pappa – han er også mitt store forbilde. Jeg sto over skulderen hans og sang Eggum før jeg kunne lese.

Sang Grieg på TV

Simen Bredesen Hørthe utdanner seg for tida ved Operahøgskolen i Oslo, og avslutter samtidig siste året av en fireårig bachelorgrad ved Griegakademiet i Bergen.

Den unge barytonen var dessuten en av sangerne under NRKs maratonsending Grieg minutt for minutt i juni.

– Det var kjempegøy og jeg var utrolig glad for å få den muligheten. Det var jo historisk, når skjer det igjen liksom? Selv om det var veldig skummelt å synge på TV, ble det en fin opplevelse.

Simen er glad i Puccini og Wagner – den romantiske musikken, når vi spør hva han liker.

– Det er mye jeg vil synge men som fremdeles er for tungt.

Hva er den største drømmen – hvilken opera, på hvilken scene?

– Kortsiktig tenker jeg først at det hadde vært kult å synge på Den Norske Opera. Og så å synge Rodolfo i La Bohème på Metropolitan i New York – men det er jo rimelig sjukt.

Desember står ofte i kirkens tegn for en baryton, så også for Simen Bredesen Hørthe. Søndag 2. desember synger han i Frogner kirke, og i Tranby kirke med Hennummusikken 9. desember.

– Og så blir det en skolekonsert før Hellga natt-kjøret på julaften, hvor jeg først synger i Frogner og så i Sylling.

Mer fra Dagsavisen