Nyheter

Vedtok ny ungdomsskole på Åskollen

Et stort flertall i Drammen bystyre sa nei til rådmannens forslag om å bygge ut Marienlyst skole for 225 millioner, og vil heller prioritere ny ungdomsskole på Åskollen.

Bilde 1 av 2

Bystyresalen i Drammen Rådhus er smekkfull når det tirsdag kveld skal avgjøres om man skal prioritere bygging av ny ungdomsskole på Åskollen eller om man, slik rådmannen har foreslått, skal prioritere å bygge ut Marienlyst skole, med sin allerede sprengte kapasitet, først. Blant de mange oppmøtte gjestene i bystyresalen er det noen barn, men flest voksne.

Og etter en to timer lang debatt kom avgjørelsen: politikerne går for ny ungdomsskole på Åskollen med stort flertall. Dermed kan engasjerte foreldre på Åskollen puste lettet ut, mens mange av dem som hadde møtt opp og som ønsket en prioritering av Marienlyst skole, måtte gå skuffet hjem.

Les også: Høyre-flertall for Åskollen

– Dette er en sak som har rørt meg

Drammen Bylistes Haydar Øzbal har vært blant de mest engasjerte på talerstolen under debatten.

– Dette er en sak som har rørt meg mer enn jeg hadde håpet og trodd på, sa Øzbal fra talerstolen.

Politikeren advarte mot at en ny ungdomsskole på Åskollen i større grad vil føre til at drammensskolen blir delt basert på etnisitet.

– Jeg er redd for at vi vil få to skoler hvor man har 80-90 prosent elever med minoritetsbakgrunn, sa Øzbal fra talerstolen.

Øzbal understreket at han har forståelse for at foreldre på Åskollen gjerne vil ha en ungdomsskole dit, men understreket at det er opp til politikere å ta avgjørelsen med samfunnets beste i bakhodet.

– Jeg tror kanskje ikke tiden er inne for å bygge det ut, slik at vi ikke får svenske tilstander i Norge, sa Øzbal.

Han fikk svar på tiltale av varaordfører Yousuf Gilani, som mente at det i mange av tilfellene er snakk om tredje- og fjerdegenerasjonsinnvandrere.

– Dette er brune nordmenn. Vi er drammensere, sa han, og avfeide problemstillingen som irrelevant.

Les også: SV: – Ny skole tar integreringen i feil retning

– Har ventet i 40 år

Drammens Aps gruppeleder Eivind Knudsen var på sin side ikke i noen form for tvil om at Åskollen ungdomsskole skal prioriteres.

– 40 års ventetid er mer enn nok, konstaterte han.

Han fikk følge av Lavrans Kierulf i Frp.

– Nå må vi kunne banke gjennom denne saken en gang for alle, sa han.

Les også: – Kampen er ikke over før snora klippes på Åskollen

Stemte ned utsettelsesforslag

Høyre måtte på sin side ta et lite gruppemøte underveis for å finne ut hva de egentlig ønsket. Det ble underveis fremmet forslag om å utsette hele prosessen, slik at man kunne få et bedre kunnskapsgrunnlag.

Da gruppeleder Tove Paule var på plass på talerstolen etter gruppemøtet, opplyste hun at Høyres bystyrerepresentanter var fristilt i spørsmålet om utsettelse. Dermed falt forslaget om utsettelse, som ble nedstemt av et flertall som inkluderte flere av Høyres representanter.

Gruppeleder i Drammen Høyre Tove Paule og leder i Drammen Høyre Fredrik Haaning havnet på hver sin side i avstemningen. Paule ville utsette, Haaning ville ikke.

– Når jeg nå valgte å stemme for å ikke utsette saken, er det fordi jeg mener at nok er nok. Vi kan ikke diskutere og utrede i det uendelige, konstaterte Haaning fra talerstolen.

Les også: –At en elevgruppe skal busses for å styrke en annen, undergraver lokale ressurser

Nyeste fra Dagsavisen.no: