Nyheter

Tar kunstfesten helt ut

Du har kanskje snublet i en fargerik konteiner allerede? Årets største kunsthappening vest for hovedstaden er rigget for åpning onsdag kveld.

Bilde 1 av 5

Det er kanskje høst, men det yrer av nytt liv i den ærverdige parken rundt Drammens Museum.

Temaet for Kunst Rett Vest 2018 er «Internasjonal», noe de 121 kunstnerne som står bak det enorme fellesløftet har tolket på svært ulikt vis. På vei fra Marienlyst hovedgård til Hallingtunet føles det derfor ikkepussig at man passerer en konteiner som har konvertert til å bli en svart «Kaba» (muslimers hellige gudshus i Mekka) med norske broderiborder på sidene. I en annen metallboks forteller Kristin Engers tre reisekister hver sin historie om mennesker som flytter seg selv og sine etterkommere for et bedre liv.

Tulipaner og statsministre

– Reisekistene forteller en liten, men viktig del av Drammens historie, sier Enger og viser til Drammens eventyrlige befolkningsvekst i tidligere århundrer. En av dem som flyttet til byen var Olaf Saure, som la Jørundsfjord bak seg og ble overlærer i Drammen. Han ble i 1895 far til Agnes, kvinnen som i tillegg til å skulle bli oldemor til Engers barn, også var Kåre Willochs mor. I den «norske» kista har Enger dekorert millimetertynne porselensfliser med tulipanmønster funnet i Sigdal. I nabokista har til forveksling like fliser sitt eget opphav: Tulipanmønsteret her er tradisjonelt tyrkisk, og symboliserer de første tyrkiske innvandrerne hentet til byen da lønnsomheten for papirindustrien langs Drammenselva var lav, og fabrikkene hentet billig arbeidskraft. En tredje kiste har funnet «sine» tulipaner på Delftservise, og er et bilde på hollendernes tømmerhandel ut og inn av Drammensfjorden.

Høstløv og plast

Mellom en gigantisk regnbueinnhyllet svane, en mannekeng på sykkel og en skog av blader som falt i fjor står leder for Vestregionen Lena Hansson og konnerudkunstner Cathrine Finsrud Stustad. Helt siden januar har hun plukket blader i museumshagen, fra under snøen og siden gjennom sommeren. Ved teknikken kontakttrykk har den ultralokale floraen gitt sitt avtrykk på bomullspapir, som nå henger på strå utenfor museumsbygningen og patineres enda en gang. Er du nysgjerrig på hvordan hun får det til, holder hun atelieret sitt i Konnerud gamle kino åpent både kommende og neste helg.

– Jeg liker så godt det naturen gjør med arkene. De får en skrukkete visdom jeg ikke kan gi dem, sier Stustad.

Visdom formidles også til byens skoleelever. Mens sjetteklassinger allerede har hatt workshops i regi av Kunst Rett Vest, står 800 fjerdeklassinger for tur fra torsdag og i dagene framover, forteller Lena Hansson. Pedagogene Maria Ianke, Hilde Julsrud og Grete Engen får i tillegg til det internasjonale boltre seg i miljøvern og bærekraft, og elevene skal komme tett på kunsten ved å veve i hønsenetting, lage dyr av plastavfall og bygge rom man kan gå inn i.

Nyeste fra Dagsavisen.no: