Nyheter

Priset for å gi roboter supersyn

Henrik Schumann-Olsen fra Drammen er én av de to ingeniørene bak selskapet Zivid Labs. Tirsdag fikk de Forskningsrådets innovasjonspris for sine «robotøyne».

Eventyret om gründerbedriften begynte i 2001, da Schumann Olsen og Øystein Skotheim fikk jobb i SINTEF. Her jobbet de to NTNU-ingeniørene med et prosjekt som skulle gjøre framtidens roboter smartere og seende.

Et langsiktig mål var å kommersialisere teknologien, men det var først da de deltok på den store Vision-messen i Tyskland i 2014, med prototypen av 3D-kameraet de utviklet, ingeniørene forsto at de allerede lå langt foran konkurrentene.

– Interessen var enorm. Så tilbake i Norge utviklet vi en businessplan, og i 2015 startet vi eget selskap, med SINTEF inne på eiersiden, forteller Schumann-Olsen, som i dag er daglig leder for Zivid, mens makker Skotheim er senior programvarearkitekt.

– Hva gjør kameraet deres så spesielt?

– Først og fremst at det har en veldig høy nøyaktighet og oppløsning, og en dybdenøyaktighet tilsvarende diameteren på et hårstrå. Det er også veldig raskt, og så langt det eneste med fullfarge.

Schumann-Olsen påpeker at han ser det som en stor ære å bli tildelt innovasjonsprisen – og andre priser selskapet har fått (blant annet Red Dot Award), men at det viktigste likevel er kundenes interesse. I denne bransjen skal man gjennom langvarige kvalifiseringsprosesser før ting begynner å rulle.

– Har du noen gang sett for deg å sitte der du er i dag?

– Nei, men når jeg ser tilbake må jeg si dette har vært kult å få være med på. Jeg er glad vi kastet oss ut i det.

– Hva er ambisjonene framover?

– Vi er i gang med neste generasjon kamera, og jobber med robothjernen også, slik at robotene får brukt synet kameraet gir dem. Vi har i dag 26 ansatte og kontor i Norge og i USA. Framover håper vi å etablere oss i Asia også – samt i Europa, sannsynligvis i Tyskland. Men hovedkontoret forblir i Norge, og ønsket er at teknologien og automatiseringen vil gjøre at Norge kan hente hjem mer produksjon, og dermed øke sysselsettingen.

Mer fra Dagsavisen