Nyheter

Forberedt på skogbrann-kaos

De siste to ukene har brannvesenet i Drammen rykket ut til skogbrann 21 ganger. Denne helgen kan det fort eksplodere igjen, om værmeldingen slår til.

Det er meldt litt regn i helgen, men det hjelper knapt noe som helst dersom det blir lyn og torden, slik det er meldt.

– Lynet går tvers gjennom jorda og ned til der det er fjell. Nå er det så tørt at jorda brenner, forteller Henrik Trømborg.

Dagsavisen Fremtiden møter beredskapskoordinatoren i Drammensregionens Brannvesen i kontrollrommet på brannstasjonen. På tavla bak ham står det skrevet opp alle skogbrannene de har rykket ut til de siste to ukene: 21 stykker.

– Krevende

Skogen er knusktørr nå, og hvert eneste lynnedslag kan starte full skogbrann, uavhengig av om det regner eller ei. Glørne kan ligge og ulme et par dager før skogen tar fyr.

– Det er veldig krevende å ha nok beredskap nå, og vi er veldig glad for at vi får hjelp, blant annet av Sivilforsvaret sier han.

Han understreker at han føler seg sikker på at de har god nok beredskap til å håndtere det som måtte komme, selv om brannmannskapene har fått kjørt seg denne sommeren. Han vil ha inntil 240 personer klare til aksjon, dersom det skulle vise seg å bli en ekstremsituasjon.

I tillegg til å ha beredskapen klar, driver brannvesenet også med forebygging.

– Vi har satt ut flere hundre plakater i skogen hvor vi advarer om brannfaren, og vi har lagt ut informasjon på nettet på en rekke språk, blant annet tyrkisk, polsk litauisk og engelsk, forteller Trømborgs kollega, Cecilie Aali Hornstuen, seksjonsleder for tilsyn i Drammensregionens Brannvesen.

22 helikoptre

På landsbasis har Direktoratet for sikkerhet og samfunnsberedskap (DSB) sørget for at brannvesenet har 22 brannhelikoptre til disposisjon. Ti av disse er nå i Sverige for å hjelpe til med slukkingen av de store skogbrannene der, men kan bli tilbakekalt straks det er bruk for dem i Norge.

Advarer ikke mot skogturer

Selv om det er svært tørt og brannfarlig ute i skogen nå, advarer ikke beredskapssjefen folk mot å oppholde seg i skogen i helgen.

– Det er bare fint at folk er ute, da kan vi kanskje få oppdaget noe på et tidligere tidspunkt, sier han.

Trenger 100 mm regn

I helgen er det meldt regn, men ikke spesielt mye. ser man på Yrs værvarsel er det snakk om maks 13 millimeter, noe som er altfor lite til å kunne sette en strek for den ekstreme skogbrannfaren.

– Vi trenger 100 millimeter med regn nå, og det helst på noen dager. Det trenger å regne langsomt og lenge nå dersom vi skal kunne få en slutt på den store skogbrannfaren, sier beredskapskoordinator Trømborg.

Mer fra Dagsavisen