Nyheter

Olsens Nerdrum på utstilling

Gallerist og kunstsamler Trond Olsen gikk nesten i bakken da han så hele samlingen sin på veggene i Lychepaviljongen. Drammen Kunstforening er klar med sommerens store utstilling.

1 av 4

– Du får unnskylde meg, men jeg er helt satt ut, å komme inn her og se alle bildene ferdig montert for utstilling – det var så moro at jeg nesten ikke klarte å snakke, bildene er jo pakket vekk til vanlig.

At eier av Norges største samling Odd Nerdrum-grafikk, Trond Olsen, er begeistret og overveldet, er ingen overdrivelse.

– Vi har vist deler av samlingen tidligere, men det er noe helt annet å se alle bildene på denne måten, det blir mektig, fastslår Olsen, som er innehaver av Galleri Oddvar Olsen i Drammen. Nerdum-samlingen er det han og kona Kari som eier privat.

Nerdrum-nerd

Hva er det med Odd Nerdrum?

– Det er alle inntrykkene han gir gjennom sin kunst, og det er masse følelser bak hvert bilde, Nerdrum har alltid stått høyt for meg. Kona mi og jeg er jo så heldige å eie hele Nerdrums litografiske samling – den eneste i Norge, vi startet å samle for omtrent 40 år siden. Jeg hadde mye kontakt med Nerdrum og var hos ham da han malte «Mordet på Andreas Baader» på slutten av 70-tallet. Vi har ikke så mye kontakt nå, men vi treffes av og til i Stavern, forteller Olsen som legger til at utstillingen skal videre til Molde etter den har hengt på Lychepaviljongen i Drammens Museum.

Audiens med sardiner

Styreleder i Drammens Kunstforening (DKF), Harald Gautneb, er svært fornøyd med sommerens utstilling.

– Jeg fikk høre om Olsens komplette samling, og tenkte at dette må vi jo få til. Det har vært en prosess og vi er alle stolte over resultatet, og glade for å vise verdens eneste komplette samling av Odd Nerdrums grafikk, som består av raderinger, glasstrykk og litografier.

– Det er på høy tid å hedre en av landets fremste kunstnere.

Harald Gautneb forteller gladelig om sitt første møte med den kontroversielle kunstneren:

– Jeg og fotograf Sven-Erik Røed fra Drammens Tidende hadde fått audiens hos Nerdrum i hans atelier på Ruseløkka. Det var veldig spesielt og moro, Nerdrum spiste sardiner rett fra boksen og drakk sterk, svart kaffe. Det tilmålte kvarteret ble til timer.

Stand up

På åpningen onsdag blir det underholdning ved standup komiker og drammenser Babek Nemati, Drammens morsomste mann, i følge Gautneb, som mener kunstner Nerdrum og standup Nemati kler hverandre.

– Jeg ser utstillingen i forkant, kanskje jeg får noen ideer og litt inspirasjon til innslaget mitt åpningsdagen, forklarer Babek Nemati.

Kommer Nerdrum selv til åpningen?

– Han er invitert i alle fall, så får vi se, smiler Harald Gautneb.