Nyheter

Ernas blå time

50 års museumsdrift og sesongåpning ble feiret på Blaafarveværket med statsministeren i front.

Bilde 1 av 8

– Gjennom å stadig utvikle seg, ta sjanser og være nyskapende har dere greid å formidle levende minner, og gjøre faglig kjærlighet til spennende opplevelser, sa statsminister Erna Solberg blant annet ved åpningstalen sin på Blaafarveværket sist lørdag.

Honnør og jubel

Stemningen var på topp og det var knyttet litt ekstra spenning til årets sesongåpning, på grunn av det selebre besøket. På talerlisten sto, i tillegg til Solberg, blant andre styreleder Åse Kleveland, riksantikvar Jørn Holme, direktør i Fritt Ord Knut Olav Åmås og fylkesordfører Roger Ryberg.

Statsministeren kikket bort på administrerende og kunstnerisk direktør, og alltid energiske Tone Sinding Steinsvik; – Med en tett statsministerkalender kan jeg ikke love at jeg kan klippe snor hver gang dere åpner noe nytt, for det føles faktisk som om Blaafarveværket har en overraskelse på lur hvert eneste år.

– Tone har full oversikt og en stor og dyktig stab, sa Fritt-ord direktør Knut Olav Åmås, som fortsatte jubelen av både industrimuseet og kunstmuseet, formidlingen og helheten, men fant ut at han måtte slutte nå, før talen gled over i rene 17. mai-talen, og fikk på den måten inn litt snikreklame for sin nye bok som han for øvrig også overrakte statsministeren.

Hjembrent på bygda

Ordfører i Modum Ståle Versland fortalte muntert om moingene som ikke var særlig opptatt av kunst i starten.

– Det kulturelle innslaget til en moing lå nærmere knyttet til hjemmebrentapparater enn til malerier, sa ordføreren, og som tidligere politimann kjente han jo godt til dét. Ordføreren kom med en gave til alle Modums nærmere 14.000 innbyggere; gratis inngang på årets hovedutstilling Hjemmets skatter. Versland minnet også om at Erna Solberg er den lengstsittende Høyre-statsministeren, hun har ledet landet i 1670 dager. Statsministeren med kortest regjeringstid kom fra Modum – Christofer Hornsrud, som ledet landet i 15 dager i 1928, og var den første statsministeren fra Arbeiderpartiet.

Allierte i staten

Riksantikvar Jørn Holme tok den historiske oppsummeringen om Blaafarveværket, og om ekteparet Steinsvik som reddet stedet fra ruinene. Han fortalte også at forgjenger Stephan Tschudi-Madsen på et turbulent tidspunkt hadde vært eneste venn av Blaafarveværket, og avsluttet med utropstegn;

– Riksantikvaren vil alltid være en god alliert av Blaafarveværket!

Sparebanken 1 på Modum hadde gravd dypt i lommene, og overrakte en sjekk på en million kroner til en jublende glad og takknemlig Tone Sinding Steinsvik.

– Blaafarveværket skal aldri bli ferdig, og vi vet hva pengene skal brukes til, annonserte hun fra talerstolen. Og hun er antakelig for lengst i gang med nye, spennende planer.

Nyeste fra Dagsavisen.no: