Nyheter

– Selv om jeg har gått over til et nytt parti og har tatt av meg hijaben, er jeg akkurat den samme

Havva Cukurkaya vurderte å trekke seg ut av politikken. Nå har hun blitt med i Drammen Høyre.

– Jeg har måttet ta et standpunkt. Jeg syntes ikke det var lett å være uavhengig, og har hatt det tøft de siste månedene, så jeg vurderte å trekke meg helt ut av det politiske liv. Men så har jeg tenkt at det er viktig å være med i politikken, og at det fortsatt er mye jeg brenner for – at det er store saker jeg vil sette på dagsorden, sier Havva Cukurkaya til Dagsavisen Fremtiden.

Hun forteller at hun etter en helhetsvurdering kom fram til at Høyre var det partiet som sto henne nærmest.

– Jeg vurderte en stund å gå over til MDG, men når jeg tenkte helhetlig kom jeg fram til at jeg får best gjennomslag i Høyre, kontra å være i et lite parti. Det var ikke et alternativ å gå tilbake til Arbeiderpartiet, sier hun.

Les også: Havva kastet hijaben på kvinnedagen

Ikke dårlig samvittighet

Cukurkaya ble valgt inn i bystyret i Drammen for Ap i 2015, men meldte seg ut i 2016 og ble uavhengig representant i bystyret etter en konflikt med partiet.

– Jeg føler ikke lenger noen tilhørighet til Ap. Jeg føler Høyre har bedre løsninger på de store utfordringene, for eksempel når det gjelder integrering, helsepolitikk, frivillighet og andre politiske områder jeg er opptatt av, sier hun.

– Men har du ikke sviktet de velgerne som stemte deg inn i bystyret som en del av Arbeiderpartiet?

– Nei, egentlig ikke. Nå er det ikke så lenge til neste valg, og dette er en del av politikken. Det er ikke bare jeg som har gjort dette, det er en del av demokratiet. Jeg har ikke dårlig samvittighet, og tror de fleste som stemte på meg, stemte på meg fordi de visste at jeg skulle jobbe for deres saker, og ikke direkte på Ap, svarer hun.

Hun er glad for at Høyre ikke lenger er i koalisjon med Frp i Drammen.

– Det er ikke alt ved Frp jeg er motstander av. De har noen gode saker, for eksempel når det gjelder helsepolitikk eller eldreomsorg, men ellers er de ute etter å lage problemer av ingenting. De vil bygge et samfunn på redsel og utrygghet. De lager problemer av ting som ikke eksisterer for å splitte og lage uro i samfunnet. Derfor synes jeg ikke de bør få makt, mener hun.

Les også: Ble hetset: – Angrer ikke på at jeg tok av hijaben

Varm velkomst

I Drammen Høyre ønskes Cukurkaya hjertelig velkommen.

– På vegne av partiet er vi glade for alle nye medlemmer, og ønsker Havva hjertelig velkommen, sier leder i Drammen Høyre Fredrik Haaning.

Gruppeleder Tove Paule er strålende fornøyd med nykomlingen.

– Jeg hadde møte med Havva på mandag, og det var veldig positivt. Vi regner med hun vil bli et godt supplement med tanke på hva hun står for, og som kontakt inn mot innvandrermiljøet. Det er en meget god dame med mange gode synspunkter, konstaterer hun.

Uten hijab

Norsk-tyrkiske Cukurkaya valgte tidligere i år å ta av seg hijaben hun har gått med gjennom en årrekke, og angrer ikke på det valget.

– Det er veldig mange der ute som tror at jeg har blitt altfor norsk, men jeg er den jeg var. Det er ikke store endringer, selv om jeg har tatt av hijaben. Jeg er motstander av dem som mener hijab bør være forbudt, og er hijabforkjemper fortsatt så lenge det gjøres frivillig. Jeg er imot sosial kontroll og for alt som fremmer kvinners frihet, sier hun.

Selv har hun opplevd dårligere kontakt med enkelte nære venner og familiemedlemmer etter at hun tok av seg hijaben og sto fram offentlig med sitt valg 8. mars i år.

– Men jeg tror de kommer tilbake igjen når de ser at jeg er den samme Havva med eller uten. Selv om jeg har gått over til et nytt parti og har tatt av meg hijaben, er jeg akkurat den samme, sier hun

kenneth.lia.solberg@dagsavisen.no

Nyeste fra Dagsavisen.no: