Nyheter

Ute av Venstre

Leder i Drammen Venstre Reidar Foehling fikk nok og meldte seg ut.

Bilde 1 av 2

– Det var jo hele den historien i fjor, som jeg ikke ønsker å gå nærmere inn på nå, og så går altså Venstre i regjering med Frp. Det stikk motsatte av hva jeg sto på Bragernes Torg og lovte folk under valgkampen. Jeg kunne aldri ha drevet valgkamp igjen – og sett de samme velgerne i øynene en gang til, sier Reidar Foehling.

Til tross for mange år som aktiv i Venstre, følte han ikke lenger han kunne stå for det han hadde sagt – hvis han forble medlem av et parti som velger å inngå regjeringssamarbeid med Frp.

LES OGSÅ: Rebekka Borsch (V) synes det er veldig stas bli statssekretær i Ernas Solbergs nye regjering: – Det er sykt mye å sette seg inn i

Rakrygget – tross alt

Tidligere Venstre-leder og varaordfører Yousuf Gilani fikk svært mye oppmerksomhet i året som gikk. Etter en rotete byggesak – og en bror koblet til korrupsjonsskandalen i Drammen, ble Gilani oppfordret til å melde seg ut av Venstre.

Da han til slutt gjorde nettopp det, la han ved noen ganske utilslørte trusler til Foehling – om at han satt på hemmeligheter han ville lekke til media.

Det viste seg at det var Foehlings medlemskap i Frimurerlosjen Gilani siktet til, men dette var ikke noe Foehling prøvde å hemmeligholde – og saken endte med at Gilani ba om unnskyldning.

– Dette tok på oss alle, men Reidar var den som virkelig fikk dette midt i «fleisen». Det må ha vært helt forferdelig, men han sto rakrygget – og klarte midt i alt å gjøre en veldig bra jobb, forteller Asgeir Osnes, nestleder i Drammen Venstre.

Det er han som må trekke i trådene fram til årsmøtet 29. januar, men han ønsker ingen verv i kommende periode.

– Definitivt ikke. Jeg har hatt politiske verv så å si kontinuerlig i over 20 år nå. Det får holde, sier Osnes.

Han påpeker dog at han fortsatt er engasjert – og ser fram til sammenslåingen med lokallagene i Nedre Eiker og Svelvik.

LES OGSÅ: Venstre brøt sitt første miljøløfte allerede før Ola Elvestuen rakk å innta statssrådstolen

Mye å fare med

Det gjør også Eidi Ann Hansen, som til tross for jobben som fylkessekretær Akershus Venstre ikke selv sto på partiets lokalliste før i 2015.

– Jeg har stilt meg til disposisjon som styremedlem – og er innstilt på å ta ansvar, sier Hansen, som også er styremedlem i dag – samt gruppeleder for Venstre i Drammen bystyre.

Hun bekrefter at det har vært et ualminnelig tøft år.

– Altså, vi skraper vel ikke riktig bunnen, men herfra kan det bare gå oppover! Vi fikk 3,5 prosent av stemmene ved forrige lokalvalg, men har selvfølgelig større potensial enn det. Partiet har en veldig god ideologi – som bør kunne selges til flere enn som så. Her er det en jobb å gjøre, for i det siste har vi verken kunnet drive politikk eller medlemspleie.

Hansen sjekket medlemstallene før helgen – og kan fortelle at mens 87 medlemmer har meldt seg ut, siden det ble klart at regjeringen ble blågrønn, så har 81 meldt seg inn.

– Jeg tror dette hadde blitt vanskelig uansett, men kjenner flere som er klare for at partiet tar mer ansvar og har ei hånd på rattet. Vi har mye å fare med. Det skal bli bra det her.

Nyeste fra Dagsavisen.no: