Nyheter

– MDG har et luksusproblem

Møt Lan Marie Nguyen Berg, samferdsels- og miljøbyråd i Oslo, som mandag besøker Drammen.

Bilde 1 av 2

Lan Marie Nguyen Berg (30) kommer til Bragernes Menighetssenter som en del av Klimafestivalen §112.

Hun skal snakke om «Klimakrisen. Hva gjør vi NÅ – lokalt og nasjonalt?» – men i Dagsavisen Fremtiden lufter hun også tanker om isbading, lykke – og partiets ferske talspersonkandidat Ståle Sørensen fra Drammen og Buskerud.

– Klimafestivalen er utrolig viktig for å vise fram det store klimaengasjementet som finnes i Norges befolkning, og å skape enda mer engasjement. Jeg skal fortelle om det vi er i gang med i Oslo for å skape en bedre og grønnere by. Byene står for 70 % av verdens klimagassutslipp og er derfor nødt til å ta ansvar. Vi ser allerede mange steder av byer går i front, mens land somler i klimapolitikken. I Oslo har vi brutt en trend – utslippene av klimagass går nedover. Vi har satt oss ambisiøse utslippsmål og innen 2030 skal vi være tilnærmet utslippsfri.

I Drammen gjorde MDG et godt kommunevalg i 2015, og er med tre seter Bystyrets største parti etter H, Ap og Frp. Samtidig er det den byen i Norge med flest privatbiler per innbygger, og et stort fakkeltog fyrt opp av bompengemodellen ble i fjor tungen på vektskålen som fikk en vedtatt bymiljøpakke tilbake til tegnebrettet. Hva skal til for å snu denne mest engasjerte opinionen?

– Det viktigste vi kan gjøre er å fokusere på å få frem de positive effektene av politikken. Bompenger er et godt eksempel. Økte bompenger er et viktig virkemiddel for å få renere luft og bedre flyt i trafikken, og i tillegg finansierer bominntektene viktige kollektivprosjekter. I Oslo går 93 prosent av bompengeinntektene til å finansiere kollektivtransport. Flertallet av innbyggerne i Oslo støtter allerede bomringen, men når de får vite hva bompengene faktisk brukes til, går oppslutningen om bompenger betydelig opp.

For mange har «klimasaken» en tendens til å bli noe abstrakt og slik sett vanskelig å påvirke gjennom individuelle valg i et lite land som Norge. Hva er den viktigste erfaringen du og ditt parti De Grønne har gjort når det gjelder å motvirke avmakt og trekke folk inn i debatten med konkret politikk?

– Jeg tror det viktigste vi kan gjøre er å omstille oss fra å tenke på dette som et problem som skal løses globalt. Vi er helt avhengig av lokale løsninger for å løse klimaproblemene. Vi må tenke globalt og handle lokalt. Folk er mer engasjert i lokalpolitikk, så jeg tror at vi enklere vil klare å engasjere befolkningen i klimapolitikken om vi jobber med lokale løsninger. Så mener jeg også at vi må fokusere på andre positive effekter enn reduserte klimagassutslipp når vi snakker om grønne løsninger. Veldig mange av løsningene som kutter utslipp er løsninger som også gjør byene våre bedre å bo i.

Venstre går inn i den blå-blå regjeringen. Hvilket råd vil du gi dem for å lykkes med å gjøre Norge grønnere?

– Grunnlaget for politikken legges jo i regjeringsforhandlinger, så det er begrenset hvor mange store endringer de kan få til nå som denne er spikret. Om jeg skal peke på to områder som jeg mener at de bør prioritere høyere, så er det oljepolitikk og samferdsel. Her var det veldig lite i regjeringsplattformen, så forbedringspotensialet er stort. Så bør de få på plass et klimabudsjett, slik vi har i Oslo. Klimabudsjettet gjør gjennomføring av klimapolitikken mer forpliktende, ved at man viser hvilke tiltak som skal kutte utslipp, hvor mye utslippskutt de skal føre til, og hvem som har ansvaret. Da kan vi få slutt på tradisjonen med at politikere vedtar ambisiøse klimamål, for så å legge de i en skuff og fortsette som før.

Din partikollega Ståle Sørensen fra Drammen er en av kandidatene til å ta over som talsperson. Hva kan du si om ham som politiker?

– Ståle har gjort en veldig god i Buskerud, og løftet mange viktige samferdselssaker blant annet. Jeg mener at MDG har et luksusproblem når vi har tre så godt kvalifiserte talspersonkandidater. Uansett hvordan det ender så vil partiet ha en god arvtager etter Rasmus Hansson. Jeg ser fram til prosessen videre.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– En bok som har betydd mye for meg er “Det angår også deg”, som handler om Herman Sachnowhitz. Han var en vanlig norsk gutt fra Larvik, men fordi han var jøde ble han arrestert og sendt til konsentrasjonsleir i Tyskland under andre verdenskrig. Han overlevde konsentrasjonsleiren, men mistet faren og sju søsken i leiren. Denne boken får fram hvor viktig det er at vi ikke lukker øyene for det som skjer rundt oss og at vi har et samfunn som ivaretar alle.

Hva gjør deg lykkelig?

– De små hverdagsgledene, som å gå tur i skogen eller drikke kaffe med en god venn. Isbading gjør meg også veldig lykkelig, men det er mer kjemisk.

Hvem var din barndomshelt?

– Med fare for å virke litt ensporet må jeg svare Inger Gullbrandsen. Krigen brøt ut da hun var ung og hun engasjerte seg i motstandsbevegelsen i Oslo fra første dag, blant annet med å beskytte jødene.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Drar på spa og spiser is (ikke i badstua da).

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Akkurat nå skulle jeg gjerne gått i tog mot den nye regjeringens oljepolitikk.

Er det noe du angrer på?

– Masse, men jeg prøver å ikke fokusere på det.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Ola Elvestuen, vår nye klima- og miljøminister. Skulle gjerne prøvd å få han til å love at han ikke vil støtte skyting av ulv og at Regjeringen bør støtte De Grønnes forslag om å få på plass en nærnaturlov. Det er utrolig viktig at vi beskytter skogene rundt byene fra nedbygging, slik at vi sikrer at de som kommer etter oss også har enkel tilgang til gode naturopplevelser og friluftsliv. En egen nærnaturlov vil være en grønn genistrek, både for naturen, friluftslivet og klimaet. I tillegg skulle jeg prøvd å overbevise han om å jobbe for at oljefondet skal bli fossilfritt og foreslått at vi sammen skulle arbeide for en ny nasjonalpark i Østmarka.

Mer fra Dagsavisen