Nyheter

– Går min egen vei

Det er høyt under taket i Kari Elisabeth Haugs nye atelier, så skal det også romme store lerret og ta inn masse lys.

Bilde 1 av 6

Kari Elisabeth Haug har bygd nytt atelier i hagen hjemme på Bjerkøya.

– Jeg er veldig knyttet til hjemmet mitt og til naturen, og til det jeg har rundt meg. Så jeg kunne ikke tenke meg å ha atelier inne i Sande eller i Drammen, medgir kunstneren, som til tross for sin hjemmekjære legning er internasjonalt ettertraktet.

– Jeg får mange henvendelser fra utlandet, og jeg må dessverre takke nei til flere av dem, jeg trenger ro og fokus her hjemme til å skape, forteller Haug.

I våres var hun invitert til en stor utstilling i Paris, hvor 80 kvinnelige kunstnere fra hele verden ble valgt ut til å delta og til å få oppmerksomhet rundt sin kunst. Kari Elisabeth Haug var eneste norske.

– Det betyr jo fantastisk mye at jeg får en anerkjennelse fra det internasjonale kunstnermiljøet og at mitt budskap blir tatt på alvor.

Kunstneren fra Bjerkøya er kritikerrost av internasjonale kunstanmeldere, og hun blir invitert til utstillinger over hele verden. Hun har også mange utstillinger her hjemme, men det er likevel litt annerledes. Og det er ikke alltid gode kritikker hun møter.

– Ja, jeg har fått kritikk, av kunstnere som faktisk har møtt meg ansikt til ansikt, bekrefter Haug og legger til;

– Jeg må tåle å bli kritisert, alle må jo det, også dronning Sonja, smiler hun og sier at det ikke er noe mål for henne å bli likt av alle, ingen skal det. Men Kari Elisabeth Haug har mer enn en gang har fått erfare at det er kunstakademiet som gjelder, og at janteloven lever i beste velgående her hjemme.

– Men samtidig ser jeg jo klarere og klarere min egen vei – jeg maler det jeg tror på, det er viktigst. Og jeg blir rørt når jeg opplever at andre får de samme følelsene og opplever kunsten min som det jeg gjør.

Tjener du godt på bildene dine?

– Det er en økende interesse for bildene mine, men i første omgang var ikke penger verken motiv eller fokus. Det er klart at det er viktig å tjene penger slik at en kan være med på nye ting, og det gjør jeg jo. Det er også moro å selge bilder som jeg vet andre får glede av og som betyr noe for dem, svarer kunstneren, som først i voksen alder fant fram pensel og lerret.

Som barn var hun opptatt av tegning, men så ble det ikke plass til det visuelle uttrykk i Kari Elisabeths verden. Musikken derimot, har alltid fulgt henne, hun er pianolærer og spiller stadig på flygelet i stua hjemme på Bjerkøya.

I sitt nye atelier holder hun døren åpen for publikum førstkommende helg, lørdag og søndag klokka 13–17. Og listen over utstillinger og steder hvor Kari Elisabeth Haugs bilder er representert framover er innholdsrik; Stavern, Milano, Fossekleiva, Jeløy, Roma, Kiev, Sør-Korea, New York, Elverum og Larvik!