Nyheter

1900-tallet gjenoppstår på museet

Tre rom i museumsbygningen bygges om til en tidskapsel fra 1900-tallet, med «Gjenstander for det moderne livet».

1 av 5

Men allerede nå kan man oppleve en slags forhåndsvisning av hva utstillingen dreier seg om – på en vegg med fotografier av kjente Drammensbygninger, bilder av tidstypiske gjenstander, reklameplakater og fargekoder som representerer riktig tidskoloritt.

– Utstillingen vil vise hvordan storbyliv og nye levesett åpnet opp for gateliv og vindusshopping. Trendene ute i Europa nådde Drammen og satt sitt preg på det visuelle bybildet, forklarer prosjektkoordinator ved Drammens Museum Ida Klingvall. Museumsdirektør Åsmund Thorkildsen har tenkt på, planlagt og samlet til denne utstillingen i 13 år.

– Det har vært vanskelig å skaffe til veie gjenstander, så det har vært tidkrevende, medgir Thorkildsen, som legger til at gjenstandene de har fått, kjøpt eller deponert er på høyde med museumsgjenstander ute i Europa.

Hvorfor lager denne utstillingen?

– Museet har fra før fine samlinger av 17- og 1800-talls gjenstander, fra bondekultur, kunstindustri, kirkekunst og fra borgerlige hjem. Da var det naturlig å inkludere, bygge videre med 1900-tallet i våre faste utstillinger, en veldig spennende periode som strekker seg helt opp til vår tid, og hvor det skjedde store omveltninger, forklarer museumsdirektøren og fortsetter;

– Plutselig kunne man gå ut å se og kjøpe – det ble en ny måte å forholde seg til gjenstander på. Elektrisiteten kom, og lyste opp butikkvinduer som ble dekorert og som man ikke tidligere hadde sett. Den moderne gjenstandskulturen rommer både luksusprodukter og rimelige gjenstander som ble masseprodusert, redegjør Thorkildsen.

Foreløpig ser de tre rommene i museets første etasje ut som en byggeplass, men her skal man kjenne suset fra 1900-tallet; art-deco, jugend og funkis med keramikkskulpturer, lamper, stoler, tekstiler og malerier, når man en gang i oktober går inn museumsdøra. Man får se fotografier av kjente Drammensbygninger tegnet av arkitektene Arbo og Thinn-Syvertsen. Kanskje også Boye og Bjørka får veggplass? Museumsdirektøren vil ikke røpe alt, noen overraskelser må det være, men han lover noen riktig godbiter. Publikum vil også kjenne seg igjen i fargepalettene som var tidstypiske for de forskjellige epokene på 1900-tallet.

Det er museumsdirektøren som selv kuraterer utstillingen.

Hvordan foregår prosessen med å lage en så omfattende utstilling?

– Først lager jeg skisser. Ida, kan du finne skisseblokka mi?, direktøren viser ivrig fremgangsmåte, slik en dreven kurator har gjort det i over 30 år.

– Så tegner jeg inn gjenstandene i forhold til hverandre, noe blir stående på gulvet, mens andre gjenstander skal plasseres litt høyere opp på veggen. Korrigeringer og justeringer skjer når vi fysisk monterer utstillingen, og husk; vi er et team på flere personer om denne utstillingen.

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no