Nyheter

– Trives best på operasjonsstua

Bare et steinkast unna barndomshjemmet åpner Lars Haukeland sin egen klinikk for kosmetisk kirurgi.

Bilde 1 av 4

Kanskje et langt steinkast, Haukeland vokste opp på Løkkebergene og klinikken ligger i Engene på Brakerøya, i samme bygning som Ingerid Borge drev sin kolonialbutikk på 70- og 80-tallet, og hvor unge Lars var innom mange ganger i oppveksten. Det var nok langt fra hans tanker den gangen, at han en vakker vårdag i 2017 skulle åpne klinikk for kosmetisk kirurgi i de samme lokalene, skjønt legeyrket ikke var fjernt.

Legearven

– Jeg har alltid visst at jeg skulle bli lege, helt siden jeg var barn, det var liksom ingen alternativer, medgir ortoped og plastikkirurg Haukeland, som nok er arvelig belastet, faren hans var lege, og de to eldre søsknene er også leger.

Kniven ble Haukelands venn, med ortopedi som det første faget han lærte og siden bedrev, blant annet på Ullevål.

– Ortopedi og plastikk-kirurgi har en del likheter, det handler mye om rekonstruksjon, og så ble jeg dratt mer og mer inn i plastikk-kirurgien. Der handler det mye om estetikk og om forståelse for pasientene – et fantastisk flott fag.

Skjønnhetsidealer

Klinikken består foreløpig av tre medarbeidere; kosmetisk sykepleier Linn Røste Moe og klinikkassistent Julie Skui Olsen og Lars Haukeland, men også egne operasjonsteam med anestesilege, anestesisykepleier og operasjonssykepleier som hentes inn. Haukeland synes det er vanskelig å anslå forventet omsetning for det første året i og med at dette er oppstartingsfasen, men håper å utvide virksomheten med flere leger etter hvert.

Hva legger du mest vekt på i denne jobben?

– Det er viktig at man kommuniserer på riktig nivå, at man som klinikk og lege ikke lover mer enn man kan gi, dessuten er det viktig å stoppe de som ikke bør opereres, men heller gi dem noen råd om annen hjelp, presiserer Haukeland og fortsetter;

– Vår bransje kan tidvis være litt misforstått, vi gjør faktisk en stor forskjell for folk, og vi får fornøyde pasienter, jeg hadde ikke holdt ut ellers.

Hva med dagens skjønnhetspress, spesielt overfor de unge, ser du det?

– Ja, det gjør jeg, og skjønnhetsidealer har vi hatt til alle tider. Den store forskjellen til i dag er den medieverden vi lever i. Alle kan så å si fotfølge populære, pene kjendiser på nettet, og dette tror jeg forsterker presset og fokuset på utseende, de unge skal jo prestere på mange områder.

Men er ikke intimkirurgi blant unge jenter et tydelig tegn på et skjønnhetstyranni?

– Intimkirurgi er bare en ørliten del, og langt fra det vanligste inngrepet, men det er økende. En del har faktiske plager, men for de fleste er problemstillingen av ren estetisk art. Jeg syntes likevel dette er et større tema i mediene enn det fortjener, fastslår Haukeland.

Interiør og åpning

Teamet på tre er sikre på at de vil trives i sin nye jobb på sitt nye arbeidssted.

– Vi legger vekt på at lokalene skal være trivelige, at det skal oppleves hyggelig å komme hit, vi er veldig opptatt av det, sier Haukeland.

Hvitt, grått, rent og pent. Med røde stoler og sofaer, dog ikke blodrødt, mer plomme.

Haukeland medgir at det er fint med litt hjelp til interiøret, og sykepleier Linn Røste Moe skryter gjerne litt tilbake om sin nye arbeidsgiver;

– På min tidligere arbeidsplass spurte tidligere pasienter etter Lars, han er veldig godt likt – blant alle.

Nå er de altså i gang, og ser fram til trivelige dager, og til å ta imot pasienter.

Men hvorfor tok det så lang tid før du åpnet din helt egne klinikk?

– Det er så lang tid det tar, man trenger mye praksis og kunnskap i dette faget, forklarer Haukeland.

– Jeg er heldig, jeg stortrives med det jeg driver med, og aller best har jeg det på operasjonsstua!