Nyheter

Magasinet får skryt

Mange bysentre i Norge ødelegges av kjøpesentre, mener forfatter Ronny Spaans. Men Magasinet i Drammen får skryt.

Bilde 1 av 6

Ronny Spaans har i boka «Kjøpesenterland» tatt for seg forskjellige sentrumsløsninger i Norge.

Trenden går mot at norske byer og tettsteder preges stadig mer av store kjøpesentre. Spaans sier dette fører til mer biltrafikk og dårligere forhold for fotgjengere og syklister, og mener det har en ødeleggende virkning på torg og parker, skriver NRK.

Ros og ris til Drammen

Drammen er imidlertid slett ikke så verst, ifølge Spaans.

– Du har jo Bragernes Torg, hvor det er en klassisk vakker byarkitektur, med kirka, den gamle brannstasjonen og rådhuset med de to tårnene, nevner han.

Samtidig får byen kjeft for noen av grepene som har blitt tatt de siste årene.

– Jeg synes en del av det som er bygget de siste årene i Drammen er litt grått, sterilt og fargeløst, sier han og nevner blant de nye boligblokkene ut mot Drammenselva.

Dette er med på å trekke byen ned til terningkast fire. Kun to av 34 tettsteder og byer i Norge får terningkast 6. De to er Lom og Røros. Fire får terningkast 1. Sandvika, med det enorme Sandvika storsenter midt i sentrum er en av dem.

Magasinet får godkjent

Catharina Madsen er ansatt i butikken Lace på kjøpesenteret Magasinet på Bragernes Torg. Hun synes ikke kjøpesenteret skjemmer Drammen.

– Hadde vi hatt en stor kloss som ligger midt i sentrum, kunne det vært et problem, men jeg føler ikke vi er helt der, sier hun.

Spaans mener Magasinet er et kjøpesenter som gjør ting riktig med tanke på utforming.

– De har tatt i bruk eksisterende bygninger, og det er en kjøpesenterform jeg er tilhenger av, sier han, men tilføyer at han synes det er i største laget.

Mer fra Dagsavisen