Nyheter

Elgkalven får et trygt liv på Langedrag

Miljødirektoratet har avgjort at den morløse elgkalven fra Lier likevel ikke skal avlives. De har nå innvilget søknaden fra Langedrag Naturpark om å få overta den lille tassen.

1 av 3

Torsdag ettermiddag kom endelig meldingen om at elgkalven, som blir kalt Raptus, nå går et trygt liv i møte blant artsfrender på Langdrag.

– Den første tida får han riktignok ikke møte sin nye elgfamilie, siden vi først må være sikre på at han er sunn og frisk. Derimot er han hjertelig velkommen inn til vår dyreansvarlige Anne Grete Lindvik og hennes hund Arja. De har vært «fostermødre» for tre elgkalver før, forteller Tuva Thorson, daglig leder ved Langedrag naturpark.

Spesiell sak

Det er for et unntak å regne og Miljødirektoratet vil på alle vis understreke at det er strengt forbudt å fange ville dyr for å holde dem som husdyr. Et unntak ble gjort i denne saken fordi man visste at elgkalvens mor var død og dyreparken hadde søkt Miljødirektoratet om å få ta til seg en elgkalv, siden de mistet flere elger i sykdom i fjor.

– Å flaske opp en elgkalv er ikke for nybegynnere, men her har de både kompetansen og fasilitetene til det, påpeker hundeskoleeier og tidligere ansatt ved Langedrag Gro Saugerud.

Hun setter stor pris på den konstruktive dialogen med Miljødirektoratet og er veldig glad for at de her valgte å bryte med vanlig praksis, grunnet de spesielle omstendighetene.

Første elgstall

Thorson kunne på sin side ikke ha ønsket seg et bedre ankomsttidspunkt for lille Raptus. Lørdag åpner parkens nyeste satsing: Elgens verden.

– Langedrag Naturpark har i alle år satt av store ressurser for å skape gode møter mellom mennesker og dyr. Elgens verden, med Norges første elgstall, vil forsterke dette ytterligere, mener Thorson, som har opplevd å se rutinerte elgjegere bli rørt til tårer etter å ha møtt elgene på Langedrag.

Stedets misjon er å formidle kunnskap om dyrs språk og behov – og å bygge respekt.

Thorson understreker at elgstallen ikke er noen stall i tradisjonell forstand, men et bygg som blant annet gir elgene muligheten til å spise hver for seg – så de ikke skal krangle om maten.

– Det vil også skape trygge rammer for både oss og dyrene, når elgene må håndteres i forbindelse med for eksempel stell av småskader.

La dem være

Også Thorson føler det nødvendig å advare den jevne turgåer mot å ta med seg tilsynelatende forlatte hjortedyr-unger ut av skogen

– Både elg og rådyr har kalver som ligger helt stille og minst mulig synlig, mens moren beiter, men hun er nesten alltid like i nærheten. Så ikke rør dem, oppfordrer Tuva Thorson. Det hører tross alt med til sjeldenhetene at Langedrag har ledig plass til nye dyreunger.

Dagsavisen Fremtiden følger Raptus til Langedrag lørdag