Nyheter

Haanden av rattet

Jens Maudal og Rune Eriksen selger alle sine aksjer i Haandbryggeriet.

Bilde 1 av 2

Kjøper av de to gründernes 60 prosent andel er Norbrew AS, melder Finansavisen tirsdag. Selskapet eier fra før håndverksbryggeriene Voss Fellesbryggeri og Northern&Co, og er i ferd med å bygge opp Oslo og Akershus Bryggeri AS.

Arne Eide og produksjonsleder i Haandbryggeriet, Egil Hilde, eier 20 prosent av aksjene hver, og har nå 30 dager på seg til å benytte seg av en forkjøpsrett. Til Dagsavisen Fremtiden sier Hilde at de ikke har bestemt seg for hva de gjør.

– Trenger mer muskler

Verken den nye eieren eller gründer og daglig leder Jens Petter Maudal (66) vil ut med salgssummen.

– Men vi er fornøyd med prisen. Vi selger ikke bare fordi vi skal pensjonere oss, men fordi vi ønsker god vekst for Haandbryggeriet – vi trenger mer muskler markedsmessig enn det vi har hatt kapasitet til, sier Maudal til Dagsavisen Fremtiden. Planen er at de to jobber fram til pensjonsalder, og muligens noe lenger som konsulenter. Salget kaller han «litt vemodig».

– Samtidig har det vært mye jobb i ti år. Når mikrobryggerier vokser til større bedrifter blir hverdagen annerledes enn når man er liten. Da tenker man for eksempel ikke så mye på økonomien, smiler Maudal. Han informerte de ansatte om salget mandag.

Vil øke raskt

Daglig leder Steinar Knutsen i Norbrew var med å starte bryggeriet Syv Fjell i Bergen, men har ellers lite erfaring som brygger.

– Vi eier to bryggerier og har et under bygging, og kapasiteten er sprengt, derfor er dette kjøpet kjærkomment, sier han. Han står fast på at ingen skal frykte for jobbene sine, men er klar på at økt produksjon og salg må til for å tjene på kjøpet.

– Vi kan ikke tjene penger på kort sikt slik produksjonen er i dag, så vi vil relativt raskt utvide. Samtidig må jeg legge til at dette er ting vi vil drøfte med de ansatte – vi er ikke en organisasjon som bare dytter ting ned over hodene på folk, sier han. Han kaller Haandbryggeriet det mest kjente av de norske hånverksbryggeriene, som han er stolt av å ta videre.

– Det vi skal gjøre er å bringe det gode ølet ut til flere butikker og restauranter, taxfree og eksport. Vi ønsker å tilføre kapasitet, men har en utmerket stab som leverer godt håndverk. De har knowhow og brygger, og vi selger inn til kjeder og kanaler og tar papirarbeidet.

Siden Norbrews aksjonærer selv driver restauranter og utesteder, er tanken at de får lojalitet til ølet og selger mer av det.

Selv om han mener bryggerilokalene er av Rolls Royce-klasse, er det ikke primært det de har kjøpt, forklarer Knutsen:

– Det er menneskene bak som er kronjuvelen.

Overrasket

– Vi ble tatt litt på senga, selv om vi har visst at både Jens og Rune nærmer seg pensjonsalder og det er naturlig at de vil tre tilbake, sier Ole Richard Lund. Han sier de ansatte setter pris på lovnaden om at det ikke skal gå utover noens stillinger. Lund har vært i bryggeriet siden de var tre ansatte. Nå er de 13.

– Min personlige reaksjon er at jeg håper de nye eierne viderefører og utvider det vi er gode på, fatlagret tradisjonsøl som Hesjeøl og Norwegian Wood, og frukt- og bærølet som kjennetegner bryggeriet. Vi må fortsatt få være kreative, sier Lund. Han kjenner bare Norbrew av omtale i bransjen, og har forståelse for at de skal tjene penger ved å tilføre ny produksjon.

Nye brands

– Jeg er litt avventende. Haandbryggeriet er en merkevare opparbeidet gjennom ti år, og jeg ønsker ikke at den gjøres om til en superkommersiell greie, sier Lund. Økt bruk av bryggeriets kapasitet kan bety at det snart også skal brygges andre brands i lokalene på Brakerøya. Norbrew vil aldri selv bli en merkevare, men Knutsen avviser ikke at andre merker kan opprettes.

– Hvis vi skal lage et nytt brand, må det være av en kvalitet vi kan stå inne for, appellerer Ole Richard Lund.

Dette er Norbrew AS

Eies av 140 aksjonærer som til sammen driver 100 restauranter i Oslo og Bergen.

Daglig leder Steinar Knutsen (58) har 40 års fartstid i utelivsbransjen, og har sittet i representantskapet i Hansa. Bygget opp håndverksbryggeriet Syv Fjell.

I styret sitter Geir Hjorth (leder), Arne Hjeltnes og Terje Duesund.

Mer fra Dagsavisen