Nyheter

Oslo henter ugagn i Drammen

Byrådet i Oslo vil likestille gatekunst med andre kunstuttrykk. De ser blant annet til den mangeårige nulltoleransebyen Drammen.

Bilde 1 av 3

Torsdag er det kick-off for utsmykkingen av de nyrenoverte stasjonene på Østensjøbanen i Oslo. Som kurator har Sporveien og Oslo kommunes kulturetat hentet inn mannen som mer enn noen annen har satt farge på Drammen de siste to årene: Graffitimaler og prosjektleder Eric Ness Christiansen. T-banestoppene Bogerud, Oppsal, Skullerud, Ulsrud og Bøler, der den berømte taggen «Sædfuck» har kommet og gått i en generasjon, skal de neste ukene utsmykkes av gatekunstnere fra flere land, enkelte med drammensvegger på CV-en.

– Overmodent

At Sporveien stiller fem nyoppussede hvite T-banestasjoner til rådighet for gatekunst ville for få år siden vært utenkelig. Som Drammen har hovedstaden hatt en nulltoleranselinje overfor tagging, som samtidig har gjort rommet for graffitimaling generelt svært begrenset. Men i forslaget til ny handlingsplan for gatekunst i Oslo 2016-2020 som skal opp i bystyret før sommeren er nettopp Drammen nevnt som en av byene man kan se til for å finne gode måter å tilrettelegge for gatekunst, som Ugangprosjektet er. Byrådets mål er ifølge utkastet at Oslo kommune anerkjenner gatekunst som urban kunstform på lik linje med andre kunstformer, og kan vurderes etter kvalitet ved tildeling av utsmykkingsoppdrag i byrommet.

– At et samlet bystyre ba om en slik plan viser at tida har løpt fra nulltoleransepolitikken, sier leder i komiteen for kunst og utdanning i Oslo bystyre Harald Nissen (MDG), som først fremmet forslaget om en slik handlingsplan i 2014. Han karakteriserer tiltaket som overmodent, og roser Sporveien og kulturetaten for å innlemme gatekunst i offentlig utsmykning.

Gleder seg

– Kjempepositivt. Det viser at noen av de hardeste frontene er borte, sier Nissen.

Kurator Eric Ness Christiansen gleder seg til oppdraget.

– Tøft å få vist til så mange hva jeg jobber med, og dra det videre til et nytt nivå, sier han.

Sporveien: – Nytenkende

Men kollektivkjempen er spent på om kunstverkene får være i fred.

– Vi har gjort mange kunstprosjekt på våre stasjoner, men dette er første gang vi gjør det på denne måten, sier Anette Espeli, kommunikasjonssjef i Sporveien Oslo AS.

«Fra stasjon til stasjon» er en temporær utsmykning som koster i underkant av én million kroner totalt. Den inngår i Sporveiskunst, et samarbeid med kulturetaten i Oslo.

– Fra vår side ønsker vi å være en del av det som er aktuelt i tiden. Kan vi gjøre passasjerenes reise mer spennende gjennom kunstopplevelser er det gøy og gir en merverdi.

Hvor lenge gatekunsten vil vises, avhenger av hvordan den behandles, sier Espeli.

– Det er selvsagt spennende for oss å se hvordan dette blir behandlet. Det er ikke til å stikke under stol at vi har store taggeproblemer, sier hun.

– På kunstkartet

Ugangprosjektet i Drammen får stor og positiv oppmerksomhet.

Det bekrefter Tom Søgård i Byen Vår Drammen, og trekker fram omtalen på londongalleriet Saatchis blogg i fjor, der verdens mest spennende kunsthappeninger presenteres. BVD har nylig stilt seg støttende til opphevelse av nulltoleransen, som behandles politisk i vår.

– Å si at det er en eksportvare er kanskje litt tidlig, men det Eric nå skal gjøre for Oslo kommune og Sporveien står det stor respekt av og er veldig fortjent. Det er spennende å se hvor det fører videre, jeg tror dette bare er starten både for ham og for prosjektet, sier Søgård.