Nyheter

SV-politikere anmelder Soldiers of Odin

Lena Reitan og Åse Lund mener borgerverngruppen bryter forbudet mot privat rettshåndhevelse.

Natt til lørdag patruljerte Soldiers of Odin gatene i Drammen. I dag ble de selvutnevnte «natteravnene» anmeldt av Lena Reitan og Åse Lund. De er henholdsvis gruppeleder for SV i fylkestinget og leder i Drammen SV.

Vi anmelder dem for brudd på politilovens § 26 forbud mot privat rettshåndhevelse, sier Reitan.

Paragrafen sier at «det er forbudt for andre enn politiet å organisere eller delta i privat virksomhet som har som formål å opprettholde offentlig ro og orden eller drive andre former for alminnelig rettshåndhevelse på offentlig sted».

Møtt av SVere med røde nisseluer

– Vi vil gi politiet mulighet til å jobbe med saken og se om det Soldiers of Odin og deres avarter gjør er ulovlig. Nå gjør de byen utrygg ved å gå rundt uniformert og med bikkjer, mener Reitan.

Også i Stavanger har en SV-politiker anmeldt borgerverngruppen til politiet, ifølge NRK. Det samme kan komme til å skje i andre byer. I Tønsberg har SV foreløpig valgt en litt annen framgangsmåte. Der har  «soldatene» blitt møtt av motdemonstranter med røde nisseluer og grøt.

– Vi jobber med å få til noe lignende i Drammen også, forteller Reitan.

– Bør bli vanlige natteravner

Ifølge de to SV-politikerne har ikke Soldiers of Odins tilstedeværelse i gatene gjort folk tryggere. De har tvert imot skapt mer frykt.

– Hvis de ønsker at det skal være flere voksne i sentrum nattestid, får de heller melde seg som natteravner. Men det vil vel kanskje bli problematisk for noen siden de da må levere vandelsattest, sier Reitan.

Hun og Lund er overrasket over at ikke Frp har tatt klar avstand fra Soldiers of Odin. Frps gruppeleder i Drammen, Jon Helgheim, kalte i Dagsavisen Fremtiden patruljeringen for «guttestreker». På NRK sa partiets justispolitiske talsperson, Jan Arild Ellingsen, at Soldiers of Odin fortjente honnør for å ville trygge gatene.

Mener alle partier bør stå sammen

– Alle partier bør stå sammen mot dette og gi et signal om at det de driver med ikke er akseptabelt. Det bør ikke være tvil om hva politikere fra alle partier mener om dette, sier Lund.

SV-politikerne mener at Frp har et særlig ansvar for å sørge for at det er nok politi i gatene siden partiet har både justisministeren og finansministeren.
– De kan ikke godta at en rasistisk gruppe uniformerer seg og går rundt i gatene. Frp må også ta avstand fra denne gruppens holdninger om at det er innvandrere som skaper kriminalitet i Norge, mener Reitan.
Lund er enig:

– Jeg lurer på hvordan de hadde reagert hvis en gjeng med unge innvandrergutter begynte å patruljere gatene, spør hun.

Mer fra Dagsavisen