Nyheter

Medlemmer av Odins soldater sprer nazi-bilder

Natt til søndag patruljerte Soldiers of Odin gatene i Drammen. To av dem har lagt ut bilder som kan oppleves som nazistisk propaganda på Facebook.

1 av 2

Den ene har delt en tegneserie hvor en jøde holder en lommebok. Han sprayes med Zyklon B, som under krigen ble brukt til å gasse mennesker i nazistenes utryddelsesleire. "Jødeavstøtende. Den mest effektive måten å holde ditt hus og din rase ren på", er punchlinen i tegneserien. Til tross for gjentatte forsøk mandag og tirsdag, har ikke Dagsavisen Fremtiden fått kontakt med mannen.

Ingen nazist

Den andre av Odins soldater la i november 2015 ut et bilde av IS-soldater satt opp mot et bilde av Edward Norton som nazist i filmen "American History X", hvor skuespilleren har et hakekors tatovert på brystet. Tønsberg-mannen som har lagt ut bildet, forklarer til Dagsavisen Fremtiden at bildet ble lagt ut som en spøk.

– Det var veldig mye snakk om IS og terrorfaren akkurat da, og jeg syntes bare bildet var morsomt. Her møtes liksom maskingevær og finlandshetter med åpne armer – i bare underbuksa. Dette hadde ikke noe med hakekorset å gjøre. Alle som har sett filmen vet at rollefiguren slett ikke er nazist mot slutten, sier han.

Han understreker at han er veldig glad for at Soldiers of Odin tar så tydelig avstand fra nazisme og rasisme, og at dette var mye av grunnen for at han ble medlem selv.

– Folk av alle nasjonaliteter støtter oss. Vi er ikke bare en gjeng med hvite, skjeggete menn i hettejakker og med tynt hår på toppen, forsikrer han.

Alte: – Fullstendig uakseptabelt

Soldiers of Odins norske talsmann, Ronny Alte fra Stokke i Vestfold, har i utgangspunktet en fin dag når Dagsavisen Fremtiden tar kontakt. Fremskrittspartiets justispolitiske talsperson Jan Arild Ellingsen har gått ut og støttet «soldatene» i mediene, og Alte synes det er tøft gjort av en politiker. Bildene de to Soldiers of Odin-medlemmene har lagt ut, har han ikke sett før han blir gjort oppmerksom på dem.

– Fullstendig uakseptabelt, sier Alte.

Ekskluderes av mindre

­– Jeg tar på det sterkeste avstand fra sånt som dette. Vi er en religionsnøytral, ikke-rasistisk gruppering. Jeg var faktisk ikke kjent med disse bildene og vil over hodet ikke knyttes til slike ting, sier Alte.

Men det er det kanskje ikke så lett for folk å tro på, når vi ser hva slags karer Soldiers of Odin tiltrekker seg - og med tanke på din egen bakgrunn fra Norwegian Defence League (NDL) og Pegida?

– Det er stor forskjell på hva Norwegian Defence League var den gangen og hva de er i dag. Og det er stor forskjell på innvandringskritikk og rasisme.  Jeg utfordrer deg til å finne en eneste rasistisk kommentar fra meg – noe sted, svarer Alte.

– Vedrørende våre medlemmer og hva de måtte legge ut på nett, så skulle du bare visst hvor mye tid vi har brukt på å rydde opp i sånt. Men når medlemmene raser inn (bare på den ene Facebook-gruppa har vi nå over 3.000) har vi ikke tid og mulighet til å gå gjennom absolutt alt. Uansett er disse bildene fullstendig uakseptable og de to som har lagt ut dette har ingen lederroller hos oss.

Nå lover Alte oppvask i rekkene. Han hevder folk har blitt kastet ut av Soldiers of Odin for langt mindre graverende ting enn bildene Dagsavisen Fremtiden fant fram til. I følge Alte finnes det nå både kristne, muslimske og jødiske medlemmer av av Odins soldater – og fra alle slags politiske retninger.

Positive tall

– Mange kan legge ut dumme ting i et ubetenksomt øyeblikk, men dette er over alle grenser. Folk som legger ut sånt er ikke velkomne som medlemmer hos oss. Jeg sier ikke med dette at de vil bli kastet ut, men dette vil bli behørig tatt opp. Oppfordring til bruk av vold eller direkte rasisme er ikke på noen måte greit. Vi ønsker at folk skal føle seg tryggere når de ser Odins soldater i gatene, sier han.

Men tror du faktisk at en enslig kvinne som går gatelangs en sen kveld vil synes det er trygt å se en bande med store og skjeggete mannfolk, uniformert med like hettegensere, komme gående mot seg?

– Da vil jeg bare henvise til meningsmålingen som pågår nå – på Nettavisens sider. Spørsmålet lyder; «Er det skremmende at «Soldiers of Odin» patruljerer norske gater?» Akkurat nå svarer over 71 prosent «nei», 23 prosent svarer «ja» mens 6 prosent er usikre. Dette er helt som forventet ut ifra alle kommentarer og henvendelser jeg får. Det er utrolig mange positive tilbakemeldinger, spesielt fra damer, hevder Alte.

– For det er mange som synes det føles usikkert å gå aleine i gatene om kvelden, og da bryr de seg katta om vi har på oss refleksvester eller svarte hettegensere. Vi får også mange meldinger om at vi inspirerer andre til å gå ut i gatene, på privat initiativ. Det synes jeg er flott. Dess flere voksne og edru mennesker vi får sparka ut av sofaen dess bedre – og dess tryggere blir gatene.

Få står fram

Alte påpeker også at det nok egentlig bare er et fåtall av medlemmene som har skjegg. Han synes mediene heller skulle fokusere på alle de helt vanlige menneskene som blir medlemmer i Soldiers of Odin. Det er dog enklere sagt enn gjort, siden kun et svært lite mindretall viser ansikt på bilder, eller står fram med navn.

Til Jon Helgheims uttalelse om at Odins soldater bedriver «guttestreker», har han følgende svar:

– Nei, dette er ikke guttestreker. Vi er kommet for å bli, og vi blir hele tiden flere og flere og flere.