Nyheter

– Forby gaupejakt

I 2015 ble gaupa definert som sterkt truet, men jaktkvotene er like store. Ståle Sørensen oppfordrer kommuner og grunneiere til å forby gaupejakt.

– Jeg er verken imot jakt generelt eller jakt på rovdyr spesielt, men dette går for langt. For tredje året på rad ligger vi under Stortingets eget bestandsmål fra Rovdyrforliket. Likevel gis det fellingstillatelse på 82 dyr av totalt 350 norske gauper, omtrent 25 prosent av en rødlistet dyreart, sukker Ståle Sørensen, politisk talsmann for Miljøpartiet de grønne (MDG).

I formannskapsmøtet 8. februar vil de fremme en interpellasjon om midlertidig forbud mot gaupejakt i kommunens skoger.

Vitenskapelig begrunnet

Sørensen er fullt klar over at det ikke akkurat er i Drammen det bedrives mest gaupejakt her til lands, men faktum er at det rett som det er observeres omstreifende gauper på kommunens grunn.

– Først og fremst ønsker vi å bevisstgjøre de andre partiene og få dem med på et forbud i Drammen. Dette håper jeg kan inspirere andre kommuner, med mer skog, til å gjøre det samme, sier Sørensen.

Han understreker hvor unik den skandinaviske gaupa faktisk er, siden den bare finnes her oppe. Sørensen ønsker seg en debatt om gaupebestanden, som er mindre basert på politikk – og mer på vitenskap.

Biologer med opprop

Sørensen og MDG er ikke alene om å fortvile. For et par dager siden sendte et hundretalls norske biologer et opprop til stortingspolitikerne. De uttrykker stor bekymring for rovdyrene, og foreslår egne områder hvor ulv, bjørn, gaupe og jerv totalfredes.

– Det er ikke en ansvarlig miljønasjon verdig å drive utryddelsesjakt på gaupe, fastslår Sverre Lundemo i WWF på foreningens hjemmesider.

Rett antall

Leder for Rovviltnemda i region 2 (Telemark, Aust-Agder, Vestfold og Buskerud), Jørund A. Ruud, er mindre bekymret.

– Vi tar det til etterretning at gaupa er rødlistet, men i vår sone er det for mange. Bestandsmålet er på 12 ynglinger, men i dag har vi 14–15. Dermed er det riktig å felle 25 gauper. Om bestanden skal gå ned, må vi skyte noen flere enn det fødes.

Ruud sier de har sett en nedgang i de «grusomme sauetapene» for bøndene de siste tre årene, så han mener rovdyrforvaltningen er på rett spor.

Mer fra Dagsavisen