Nyheter

– Jeg er fan av Drammen

Han mener det er flott og viktig at man tar vare på byens skatter, og gleder seg til å hylle Johan Halvorsen i fødebyen.

Bilde 1 av 4

– Jeg er i tenkeboksen, men har hele februar på å finne ut hva jeg skal spille, sier Ketil Bjørnstad, som i skrivende stund ikke helt har bestemt seg for hva han vil servere publikum. Torsdag 10. mars kommer han til Drammen for å spille på Johan Halvorsen Musikkfest, den 12. i rekken. Komponisten, pianisten og forfatteren gleder seg til å debutere som deltaker på musikkfesten.

Arven etter Halvorsen

Ketil Bjørnstad syntes ideen med en egen Halvorsenfestival er veldig bra.

– Jeg har blitt mer og mer klar over at vi står i gjeld til de som levde før, vi må vise hvor vi henter spor, understreker han.

Tittelen på konserten i Strømsø kirke er «Musikalsk magi», en blanding av klaverspill og opplesningslesninger.

– Det blir stort sett min egen musikk, men det hender jeg parafraserer andre komponister som jeg av og til gjør med Mozart, og jeg har i bakhodet at dette er en Halvorsenfestival, forteller Bjørnstad og har en liten historie på lur:

– Min oldefar spilte bratsj i Nathionaltheatrets orkester da Johan Halvorsen var leder der (1899-1919 og 1920-29), så de kjente hverandre jo, og det syntes jeg er veldig moro.

Bjørnstad forteller videre at han fikk møte Johan Halvorsens sønn, Stein Greig Halvorsen da han skrev om Edvard Grieg, og dveler litt rundt slektskapet til to så store komponister.

– Han var jo både en Grieg og en Halvorsen (Grieg Halvorsens mor var niese av Edvard Grieg).

– Jeg var flere ganger på Uranienborghejmmet der han bodde på slutten, han var så begeistret overt nyinnspillingene av sin fars symfonier, forteller Ketil Bjørnstad.

Sore navn fra Drammen

– Jeg er fan av Drammen og en av mine største helter Hans Jæger, er også født i Drammen. Sivle har bodd der, og så har dere jo Vintornfestivalen, ramser en ivrig Ketil Bjørnstad opp, og fortsetter;

– Og Eyvind Alnes er jo fantastisk, han var komponist og organist og var ansatt i Bragernes kirke, var han ikke? Han burde nesten hatt sin egen festival!

Spektakulært

Birgitte Stærnes og Martin Haug har for 12. år på rad satt sammen en uke med høy musikalsk kvalitet, fra 6. til 13. mars. I tillegg til Ketil Bjørnstad, kommer blant andre Tine Thing Helseth med et fransk-norsk ensemble og spiller på ouverturen i Bragernes kirke. Det blir gjentakelse av Champagnekonserten fra sist år, med sopran Gunda Marie Bruce, i Børsens selskapslokaler. Siste konsert er som sedvanlig i Drammens Teater, Johan Halvorsens fødselsdagskonsert (hans fødselsdag er 15. mars), med Marinemusikken, pianist Joachim Carr og Birgitte Stærnes, fiolin. De spiller den forrykende finalen «Halvorsen møter Gershwin».

Mer fra Dagsavisen